Кръглите камъни с неизвестен произход

120

Тези камъни, наречени Моераки се срещат на различни места по земното кълбо. Засега не е съвсем сигурно как са се образували и каква е историята им. Можем да се осланяме  на легендите и слуховете , които се разпространяват за тях. Някои хора вярват, че това са вкаменени яйца на динозаври, други ги свързват с намесата на извънземна цивилизация. Учените също имат теории. Прагматиците разчитат на тяхното мнение, а то е, че камъните са се образували в следствие от циментирането на дребнозърнести образувания от типа на пясъка или глината. Според геолозите камънитеМоераки са получени в релултат на вулканична дейност. След направените изследвания е установено, че кръглите камъни са на възраст поне 60 милиона години.

Размерите им са различни – варират от няколко сантиметра до три метра. Формата им е почти съвършено сферична, а във вътрешността им има кристални образувания.

2Най-голямото струпване на такива камъни се намира на плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Интересните образувания са пръснати навсякъде и имат различна големина и повърхност, някои са абсолютно гладки, други са набраздени с дълбоки пукнатини. Естествено тази забележителност се е превърнала в туристическа атракция.

Според една друга теория камъните са започнали да се сформират по морското дъно чрез слепване на минерали с черупките на подводни животни, кости и парчета дърво. В процеса на ерозия те се от откъснали от дъното и се пръснали по плажната ивица. Тази теория се подкрепя с това, че във вътрешността на камъните са намерени идеално запазени скелети на различни морски животни и отдавна изчезнали видове като плезиозаври.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 462 times, 1 visit(s) today