коронавирусът като архетип на възприятието.

[ad_1]

16.02 20:55 –
„Невидим враг“: коронавирусът като архетип на възприятието.

  „Невидим враг“: коронавирусът като архетип на възприятието.

Людовик Благороден

https://www.youtube.com/watch?v=kMnJO_r_vgw

https://www.youtube.com/watch?v=1iFSTUnf8xQ

https://www.youtube.com/watch?v=jHzHmt1Qxps

image

Жени, обесени за магьосничество в Нюкасъл, оригинална илюстрация от Ралф Гардинер „Откритата жалба на Англия във връзка с търговията с въглища“ (1655).

Предполагам, че „възприемането на враг“ може да бъде юнгиански архетип или категория на възприятие, която представлява определена динамика между групите хора в обществата или между хората и аспектите на света.

Хората са на едно ниво племенни и може да се окаже, че племенните същества са се възползвали от възможността да се обединят срещу колективното възприятие на враг, независимо дали това е глутница лъвове, друго племе или индивид в племето, който трябва да бъде унищожен или разрешен на всяка цена за оцеляването на племето.

Може да се твърди, че този архетип, ако има някакъв физически израз, е преминал през процес на естествен подбор, където праисторическите човешки общества, в които той е бил активиран, могат да бъдат провокирани в разрушителна лудост, която да осигури тяхното оцеляване, в лицето на враг .

Джордан Питърсън обяснява как псуването използва същата невронна система като алармата при маймуните. Ако това е вярно, има невронни системи, които са представителни. Може да се каже, че архетипът „враг“ е биологична невронна система в мозъка, която е еволюирала при хората и други социални видове.

За да прокарам тази идея допълнително, предполагам, че може да има подтип на този „вражески“ архетип, където врагът е „невидим“.

Историята е пълна с примери за общества, които са се държали по начин, който предполага, че те колективно са активирали някакъв първичен архетип, който ги изпълва със страх и отвращение от „невидим враг“. От решаващо значение за концепцията е, че врагът може да бъде (или да бъде в) всеки член на групата по всяко време, което прави всеки член на групата потенциално заподозрян.

Еволюционен аргумент защо този архетип може да съществува може да бъде следният:

племе, което реши, че сред тях има „невидим враг“, може да убие малцинствена група в племето по някаква произволна причина. Независимо дали малцинствената група е виновна или не, племето останали членове би имало по-голям дял от ресурсите, отколкото преди. Следователно архетипът би служил на еволюционно изгодна кауза.

Дяволът, злото като цяло, вещиците, радикалните мюсюлмански терористи, евреите, комунистите и коронавирусът са примери за феномен, който се превърна в очите на някои групи народи, през известно време в историята, невидим враг.

Случаи в точка:

  • Вещици: Изпитанията на вещиците от Салем, където всеки човек може да бъде вещица

    и следователно всеки трябва да бъде нащрек за „невидимия враг“.
  • Дяволът: В литературата относно средновековните епохи ( Името на розата и дяволите ) дяволът е демон за прочистване, който може да съществува във всеки. „Той винаги е този, за когото най-малко подозирате.“
  • Радикални мюсюлмански терористи: Наети по време на войната срещу тероризма срещу всеки, който носи чанта в обществения транспорт. „Ако видите нещо подозрително, моля, свържете се с член на персонала.“
  • Преследването на евреи в нацистка Германия, за които се смяташе, че тайно заговорничат за подкопаване на Райха.
  • Комитетът за неамерикански дейности на House, който се опита да изкорени тайните комунисти от американското общество през 50-те години.
  • Всички болести и вируси са невидими и медиите и корпорациите се позовават на „борбата срещу коронавируса“.

На този етап трябва да кажа, че е извън точката дали невидимият враг съществува или не. В крайна сметка този архетип се свежда до хипотезата на злия демон на Декарт : идеята, че всеки момент може да има зъл демон, манипулиращ вашата реалност и възприятия.

Измамата е аспект от реалността, който се използва в ежедневието от паяци, любовници, заговорници и престъпници. Манипулацията с измама и възприятие са аспекти на човешкия опит, както и кражбите, партита и търговия.

Силата на архетипа на „невидимия враг“ е, че той не зависи от действителното съществуване на възприеманата заплаха, за да бъде активен. Възможно е:

  1. може да има зъл демон и
  2. човек може да възприеме зъл демон там, където го няма.

Това прави архетипа на „невидимия враг“ изключително мощен и предполагам, че пропагандистите и правителствата добре осъзнават потенциала му като инструмент за насочване на човешкото поведение.

Когато се дефинира „невидим враг“, обикновено става незаконно или табу да бъдеш член или по какъвто и да е начин част от него. В случая на съвременното общество, едно от проявленията на архетипа на „невидимия враг“ е дейността извън закона на неонацистите, „крайната десница“, расизма и „омразата“. Законите за речта на омразата в Европа и подходът на нулева толерантност към „омразата“ в някои институции в САЩ направиха или незаконно, или изключително табу да бъдем „расистки“.

Така обичайните отворени сигнали за расизъм се заменят с предполагаеми скрити признаци на расизъм и „невидимият враг“ вече може да бъде всеки член на обществото.

Това се отразява в популярната култура („само защото имате приятел  , това не означава, че не сте расист“) и в политическия език (тя / той е обвинен в „прикриване на омраза“ в мислите им или сърца, т.е. тя е скрита поради това, че е табу и е потенциално вездесъща).

Когато нещо недоказуемо (в случая да бъдеш тайно расист, а през Средновековието „вдъхновен от дявола“) стане незаконно или

изключително табу, отричането вече не е защита, защото е безсмислено. Отричането е „точно това, което би направил невидимият враг [расист или дявол]“, както защото това да бъдеш един от невидимите врагове е табу, така и защото по своята същност врагът се опитва да остане неоткрит.

Парадоксално е, че отричането става доказателство за вина или поне не е достатъчно, за да се докаже невинност.

След това критериите за това, което може да се счита за доказателство, могат да се разширят до абсурдност и до там, което по-важното е, че всички граждани могат да бъдат заподозрени, че са част от „невидимия враг“, освен ако „не докажат“ своята невинност .

Това доказателство обикновено е под формата на нелепи или безсмислени прояви на пълно подчинение и съответствие с изискванията на някои власти, за да манипулира обществеността по това време.

Това отваря пространство, където буквално всичко може да се приеме като сигнал, че човекът е член на невидимия враг и го отрича. Когато това се случи, може да възникне ужасяваща връзка между арбитрите на правосъдието (властите) и обществеността.

В такива ситуации публичните власти имат право да правят „каквото е необходимо“, за да унищожат ужасяващия невидим враг и да накажат точно наказание за липса на съответствие. Тогава хората не само се държат по определени начини, за да избегнат помагането или насърчаването на невидимия враг, но сега се държат по определени начини, за да избегнат наказание от властта:

страхът от невидимия враг се превръща подсъзнателно в страх от това, което властите или обществото като цяло биха могли да ви направят, ако ви идентифицират като „един от тях“.

Хората, които не се съобразяват до последния детайл, биват презирани и наказвани от обществото, понякога от страх, че законно могат да бъдат членове на невидимия враг, но понякога от страх от това какво биха могли да направят властите и обществото като цяло, ако подозират асоциация.

Врагът става онези, които не се съобразяват, независимо дали всъщност принадлежат към първоначалната категория невидим враг.

Коронавирусът даде нова възможност на правителствата да разширят категорията на „невидимия враг“, за да включат евентуално всеки член на цялата общественост.

Това е отразено в пропагандната кампания на NHS, където лозунгът е груба заповед да се „държите така, както сте го разбрали“ (или „да се съобразите с нашите изисквания за ново поведение, за да докажете, че не сте заразени или поне че сте правите всичко възможно да не бъдете заразени, за да не искате да станете заподозрени “).

Многократно ни се казва, че някой от нас може да го има, което, ако съществува, е вярно. Дали обаче тази възможност оправдава тоталитарните мерки в отговор на нея, е истинският въпрос, независимо дали някой би могъл да я има или колко хора би могъл да убие.

От какво трябва да бъдем по-предпазливи, възможността да бъдем заразени от смъртоносен вирус или възможността да позволим поемането на тоталитарно правителство чрез безспорно спазване на правила, които нарушават дългогодишните граждански свободи?

Подобна ситуация беше постигната след 11 септември, когато всеки член на обществеността, използващ обществения транспорт, може да бъде радикален ислямски терорист и следователно постепенното препроектиране на летищата, за да приличат на затвори за пълен надзор, беше оправдано.

Католическата църква брутализира средновековна Европа за около хиляда години, използвайки „дявола“ като вид духовен вирус, който може да съществува във всеки по всяко време. По класическия начин на невидим враг, онези, които налагат съответствие и подчинение срещу злото, са самите агенти на злото.

Докато в случая на Войната срещу тероризма, онези, които се зарекоха да отмъстят на скрития враг, който заплашваше да подкопае свободата и либералните ценности, наблюдаваха постепенното и продължаващо разрушаване на традицията на гражданска свобода на Запад.

Независимо дали невидимият враг в различните му форми съществува или е съществувал, ми е трудно да си представя враг, толкова опасен, че да позволява отказ от основните граждански свободи и тоталитарен контрол, дори и самото скрито тоталитарно управление.[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today