“Кървавата” Катерина от рода на Медичите

[ad_1]

Катерина Мария Ромола ди Лоренцо де Медичи се ражда във Флоренция на 13 април 1519 година. Дъщеря е на херцога на Урбино Лоренцо II де Медичи и френската принцеса от рода на Бурбоните Маделин дьо ла Тур д’Оверн. Младото семейство се гордее с новородената си дъщеря – в хрониките е записано, че “те бяха толкова щастливи и доволни, все едно им се е родил син”. Радостта им обаче не продължава дълго. Родителите на Катерина Медичи умират през първия месец от живота ѝ – майката на 15-тия ден след раждането (тя е само на 19 години), а баща ѝ надживява съпругата си само с шест дни. Катерина Медичи наследява херцогство Урбино и графство Оверн още докато е в пелени. След смъртта на родителите ѝ грижите за малката наследница на рода Медичи са поети от баба ѝ – Алфонсина Орсини. Но и тя почива година по-късно и Катерина израства под опеката на леля си Клариса Медичи.

През 1533 година, по волята и благодарение на усилията на чичо си, Катерина е сгодена за херцога на Орлеан, Анри II, който много скоро след това става крал на Франция. В брака на Катерина Медичи и Анри II се раждат 10 деца, от които оживяват 4 момчета и 3 момичета.

В двора на френския крал влиянието на Катерина Медичи не е голямо – там вилнее фаворитката на съпруга ѝ Диан дьо Поатие. Но през 1559 година Анри II загива по време на инцидент на рицарски турнир, прободен в окото от копието на командващия шотландската му стража граф Габриел дьо Монтгомъри. На следваща година почива и най-големият от синовете (и наследник на трона) на Анри и Катерина – Франсоа II. 

Така Катерина Медичи става регент на по-малкия си и все още малолетен син Шарл IX, което веднага я прави най-важната фигура в кралството и ѝ предоставя възможността да удовлетвори отдавна таената в душата ѝ жажда за власт. Като същински представител на рода на Медичите, Катерина успява винаги да заплита невероятни по дълбочината си интриги.

Веднъж поела властта в ръцете си, дарбата ѝ да властва над останалите се проявява по всевъзможни начини. Какво ли не е извършила – разправя се безмилостно с всички, дръзнали да ѝ се противопоставят; праща на кладата опонентите си, оказали се на пътя ѝ. Апотеоз на кървавата ѝ следа в историята обаче става варварското клане на хугеноти, извършено в нощта срещу 24 август 1572 година. Никой не се съмнява, че зад решението на Шарл IX да нареди в нощта на Свети Вартоломей: “Тогава ги убийте всичките, убийте ги всички!”, всъщност стои властната му майка.

След кървавата разправа с опонентите си в религиозните войни Катерина Медичи се превръща в истинския владетел на Франция. Надживяла и тримата си най-големи синове, “Сводницата на кралството”, както я наричат, в залеза на дните си поставя на трона любимецът си – четвъртият ѝ син, Анри III. Но и на него съдбата отрежда кратко властване.

Властната му майка, Катерина де Медичи почива на 5 януари 1589 година в Блоа, само няколко месеца преди да навърши 70 години. Анри III умира на 2 август същата година, след като предния ден срещу него е извършено покушение от младия монах Жак Клеман.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today