Home ЛЮБОПИТНО „Кървавата“ Катерина от рода на Медичите

„Кървавата“ Катерина от рода на Медичите

by admin


Катерина Мария Ромола ди Лоренцо де Медичи се ражда във Флоренция на 13 април 1519 година. Дъщеря е на херцога на Урбино Лоренцо II де Медичи и френската принцеса от рода на Бурбоните Маделин дьо ла Тур д’Оверн. Младото семейство се гордее с новородената си дъщеря – в хрониките е записано, че “те бяха толкова щастливи и доволни, все едно им се е родил син”. Радостта им обаче не продължава дълго. Родителите на Катерина Медичи умират през първия месец от живота ѝ – майката на 15-тия ден след раждането (тя е само на 19 години), а баща ѝ надживява съпругата си само с шест дни. Катерина Медичи наследява херцогство Урбино и графство Оверн още докато е в пелени. След смъртта на родителите ѝ грижите за малката наследница на рода Медичи са поети от баба ѝ – Алфонсина Орсини. Но и тя почива година по-късно и Катерина израства под опеката на леля си Клариса Медичи.

През 1533 година, по волята и благодарение на усилията на чичо си, Катерина е сгодена за херцога на Орлеан, Анри II, който много скоро след това става крал на Франция. В брака на Катерина Медичи и Анри II се раждат 10 деца, от които оживяват 4 момчета и 3 момичета.

В двора на френския крал влиянието на Катерина Медичи не е голямо – там вилнее фаворитката на съпруга ѝ Диан дьо Поатие. Но през 1559 година Анри II загива по време на инцидент на рицарски турнир, прободен в окото от копието на командващия шотландската му стража граф Габриел дьо Монтгомъри. На следваща година почива и най-големият от синовете (и наследник на трона) на Анри и Катерина – Франсоа II. 

Така Катерина Медичи става регент на по-малкия си и все още малолетен син Шарл IX, което веднага я прави най-важната фигура в кралството и ѝ предоставя възможността да удовлетвори отдавна таената в душата ѝ жажда за власт. Като същински представител на рода на Медичите, Катерина успява винаги да заплита невероятни по дълбочината си интриги.

Веднъж поела властта в ръцете си, дарбата ѝ да властва над останалите се проявява по всевъзможни начини. Какво ли не е извършила – разправя се безмилостно с всички, дръзнали да ѝ се противопоставят; праща на кладата опонентите си, оказали се на пътя ѝ. Апотеоз на кървавата ѝ следа в историята обаче става варварското клане на хугеноти, извършено в нощта срещу 24 август 1572 година. Никой не се съмнява, че зад решението на Шарл IX да нареди в нощта на Свети Вартоломей: „Тогава ги убийте всичките, убийте ги всички!“, всъщност стои властната му майка.

След кървавата разправа с опонентите си в религиозните войни Катерина Медичи се превръща в истинския владетел на Франция. Надживяла и тримата си най-големи синове, “Сводницата на кралството”, както я наричат, в залеза на дните си поставя на трона любимецът си – четвъртият ѝ син, Анри III. Но и на него съдбата отрежда кратко властване.

Властната му майка, Катерина де Медичи почива на 5 януари 1589 година в Блоа, само няколко месеца преди да навърши 70 години. Анри III умира на 2 август същата година, след като предния ден срещу него е извършено покушение от младия монах Жак Клеман.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>Source link

(Visited 4 times, 1 visits today)
Да го споделим с приятели 🙂

Related Articles