Карл Май – “бащата” на Винету

[ad_1]

Носителката на нобелова награда за мир Берта фон Зутнер казва за неговите творби следното: Ако бях написала поне една книга като неговите, щях да постигна много повече.

Карл Фридрих Май се ражда на 25 февруари 1842 година. Семейството има общо 14 деца, от които обаче 9 умират много малки. Младостта на Карл Май преминава под знака на неуспехите. До 1874 година той на два пъти е задържан и лежи в затвора, най-вече заради дребни кражби. Зад решетките Карл Май си изготвя списък с темите, които най-много го вълнуват и които могат в бъдеще да му послужат в писателското поприще. След освобождаването му от затвора се прибира при родителите си, а през есента на същата година излиза от печат първият му разказ. Оказва се, че в случая късметът работи на негова страна – заради бурното развитие на печатарското дело в Германия, търсенето на нови творби за печат е много голямо. Година по-късно се появява и първият му роман “Олд Файерхенд”. Но истинската известност го спохожда с появата на “Винету”.

Карл Май е автор на над 80 тома романи, разкази и поезия. Интересното е, че всичките истории за приключенията Дивия Запад, а също и в цикъла романи “Под сянката на падишаха”, чието действие се развива из страните на Ориента, са писани от Май без самият той да е стъпвал нито в Америка, нито в Ориента. Едва към края на живота си Карл Май прави пътувания до страните от изтока, а Америка посещава две години преди да почине.

Заради характерният му стил на писане, в които разказът се води от първо лице единствено число, много от читателите остават с грешното впечатление, че именно Карл Май се крие зад другия от знаменитите му герои – Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд). Карл Май е известен в родната си Германия, в Европа, особено Централна, но е абсолютно непознат на Американския континент.

Вероятно за много от вас ще се окаже и шокираща “новина” фактът, че нито Винету, нито Поразяващата ръка са реално съществували личности. Описанието на действителността в американския Див Запад изобщо не е достоверна. Не бива да се търси някаква автентичност в обичаите, културата или живота на индианците, обрисувани в творбите на Карл Май. Книгите му всъщност са допринесли за наслагването у европейците (в това число и на нас, българите) на много грешни представи за истинската история на местното население на Америка.

И все пак, ако не искате да убивате детските си мечти за смелия и доблестен индиански вожд и неговия кръвен брат Поразяващата ръка, отдайте се на написаното от перото на Май и забравете за всички несъответствия с реалната история.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link