Какво е ,,феноменът Петрозаводск‘‘ | Световни Загадки

[ad_1]

Снимка: spisanie8.bg

Съветски спътник, хемилуминесценция, космическа медуза или НЛО?

На 20 септември 1977 г., 4 часа след полунощ, над Северна Европа и Азия, по-конкретно от Копенхаген до Владивосток, хората наблюдават необичайно светлинно явление в небето.

Очевидци твърдят, че в тъмното небе внезапно се появява неидентифициран светещ обект, който изпраща към земята импулсни лъчи светлина. Според разказите им тя се придвижва бавно към град Петрозаводск и се разпростира над него като ,,медуза‘‘, започва да изпуска златисто-жълти лъчи, след което се премества над Онежкото езеро, където постепенно се разсейва. Вместо да изчезне от хоризонта, изглежда така сякаш се отклонява нагоре, преминава през облаците и изчезва в бездната.

Още на следващия ден събитието е широко дискутирано в медиите. Съобщава се, че в Хелзинки и Копенхаген много хора са видели ,,светещата топка‘‘. От различни части на Съветския съюз също пристигат съобщения за забелязването на обекта, а сред очевидците са военни, моряци, лекари и любители астрономи.

Оприличаването на явлението с НЛО е вече факт в западната преса, но тази информация не е потвърдена в съветските медии. При тях събитието буди само слухове, като с течение на времето показанията на очевидците стават все по-объркани. Новините са противоречиви – някои хора продължават да смятат, че това е НЛО, а други директно обвиняват Америка в ядрена атака.

Правителствата на съседните държави искат обяснение от московските власти, тъй като подозират, че става дума за тестване на нов вид оръжие. Но изглежда, че съветските лидери са също толкова объркани и на свой ред търсят обяснение от Академията на науките. От там не дават задоволителен отговор, но поне се стига до заключението, че НЛО е феномен, който изисква обширно проучване.

Кремъл свиква безпрецедентна среща на военни и научни експерти, които се съгласяват, че проблемът с НЛО не може да се игнорира повече и е необходимо да се започне разследване по темата. То започва през 1978 г. и продължава до края на съветската епоха.

Въпреки това разгорещените дискусии принуждават съветското правителство да даде отговор на въпроса какво все пак представлява т.нар. ,,Петрозаводски феномен‘‘. Според М. Димитриев, доктор на химическите науки, ,,явлението се дължи на хемилуминесценция – излъчване на светлината в резултат от химична реакция‘‘. Той твърди, че тя се засилва вследствие на фабричното замърсяване с азотен оксид.

Този отговор отново не задоволява общността, докато не се стига до официално изявление, според което явлението е причинено от изстрелването на съветски спътник с име ,,Космос-955‘‘, разположен на 350 км. източно от Петрозаводск. Владимир Крат, директор на Обсерватория Пулково казва че ,,при излитане спътниците биха могли да експлодират, като останките от експлозията биха могли да останат във въздуха дълго време.‘‘

Но една малка подробност остава без обяснение, а именно: защо този феномен е бил наблюдаван няколко часа преди изстрелването на ракетата?

Mandragora.bg

Космически медузи

Подобни феномени са наблюдавани много пъти по време на изстрелването на ракети, особено рано сутрин или при здрач. Тези светещи явления също приличат на медузи, ето примери за това:

Изстрелването на Falcon 9 на 22 декември, 2017. Снимка: Toy135/Wikimedia Commons

Изстрелването на аржентинския сателит SAOCOM през 2018 г. Снимка: Michael Peterson/Wikimedia Commons

Тест на руското балистичното торпедо Bulava Явлението се наблюдава и в Норвегия.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Хроника на необяснимите изчезвания

Необяснимите каменни дъждове

5 необясними свръхестествени събития, променили историята

Необясними звуци се чуват из цялата планета (видео)

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today