Какво беше Атон, слънчевият диск на фараона Ехнатон?

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Една от фигурите, събрала повече внимание от древните теоретици на космонавтите, отколкото почти всеки друг, е фараонът Ехнатон. Кралят-еретик, както по-късно ще бъде известен на някои, имаше незабавно външен вид на резби и статуи. Съпругата му, кралица Нефертити, дъщеря им Меритатен и синът му от друга съпруга, Тутанкамон, споделят удължени глави и бандити.

Извънземни същества?

Meritaten чрез YouTube

По ирония на съдбата, Ехнатон и Нефертити днес са сред най-известните египетски кралски особи днес. Защо? Защото тези, които дойдоха след него, включително известният Тутанкамон, се опитаха да изтрият историята му. Открит е отново само с откриването на град Амарна през 19 век сл. Н. Е.

Всъщност името на крал Тут беше Тутанхатен, но той се отказа от позоваването на името на баща си, когато се възкачи на трона. Отказът вероятно се дължи на шокиращата религиозна революция на баща му, която унищожи култа към Амон. Свещениците на Амон бяха спечелили богатство и политическо влияние до степен, в която имаха сила, която започна да съперничи на фараите.

Фараят Ехнатон ръководи революцията в Амарна, премествайки столицата от Тива в град на име Ахетатен, по-късно известен като Амарна. Той и Нефертити се опитват да превърнат цял ​​Египет в почитането на едно божество, Атон или Атон, слънчев диск. Това беше една от най-ранните форми на монотеизъм в свят, в който множество богове винаги са били норма. Самото му име Ехнатон означава „полезно за Атон“.

Революцията се отнася за всички произведения на изкуството. Въпреки че преди това кралските особи винаги са били изобразявани в нереалистична прославена форма, изображенията на кралското семейство през това време са били интимни и странно реалистични.

От Енциклопедия Британика:

„Кралското семейство беше изобразено с черти, които в сравнение със стандартните конвенции на Египетско изкуство, се появяват забележимо преувеличени: прогенитна челюст, тънка шия, наклонени рамене, изразена болка, големи бедра и бедра и веретенозни крака. Чертите на лицето се характеризираха с ъглови, нарязани очи, месести устни, носогубни бръчки и дупки за тапи за уши, докато принцесите често са изобразени с надут череп с форма на яйце. “

Още по-странно, в някои случаи е невъзможно да се разбере дали фигурите са мъжки или женски. Сякаш те всъщност са взаимозаменяеми.

„По-специално колоните в Карнак показват тези нови характеристики в особено преувеличена форма, включително такава, която очевидно изобразява царя без мъжки гениталии. Дали такива статуи са били предназначени да представляват мъжкия и женския елемент, съчетани в лицето на божествения цар, или те са просто статуи на Нефертити, не е установено задоволително. “

Нефертити и Ехнатон чрез YouTube
Жан-Пиер Далбера от Париж, Франция – la salle d’Akhenaton (1356-1340 от JC) (Musée du Caire) чрез Wikimedia Commons CC BY 2.0

Външният вид е толкова странен, че някои учени предполагат, че семейството страда от генетично заболяване, наречено синдром на Марфан. От друга страна, теоретиците на древните астронавти смятат, че това са признаци на извънземен произход. Засега мумиите остават липсващи, така че не можем да знаем със сигурност, въпреки че бяха проведени някои тестове на King Tut. Тези тестове се смятат за фалшиви и предполагат, че Тутанкамон е продукт на кръвосмешение с широк спектър от здравословни проблеми.

Вижте повече за търсенето на мумиите на Нефертити и Ехнатон по-долу:

Какво е Атон?

Като единствените посредници между Атона и хората, Ехнатон и царското семейство стават много по-важни от жреците на Амон. Само те биха говорили за Атон, единственият истински бог. Наистина ли фараонът е получавал съобщения от Атона или това е било просто символично? Какъвто и да е случаят, фараонът заповядал храмовете да бъдат затворени, а старите пътища да бъдат забранени и разрушени.

Оцелелият текст, наречен Атонен химн, описва Атона като вездесъщ създател на цялата природа, приемащ милиони форми, а не просто познатото Слънце.

„Мъжете бяха спали като мъртви; сега те вдигат ръце за възхвала, птиците летят, рибите скачат, растенията цъфтят и работата започва. Атон създава сина в утробата на майката, семето при хората и създава целия живот. Той е разграничил расите, тяхната природа, езици и кожи и отговаря на нуждите на всички. Атон направи Нил в Египет и дъжд като небесен Нил в чужди страни. Той има милион формуляри според времето на деня и от мястото, където е видян; но той винаги е един и същ. “

Какво прави фараонът тук? Ехнатон и Нефертити под Атона чрез YouTube

Мойсей и Атона

Химнът започва да звучи доста подобно на историята на Исус, но от средата на 14 век пр.н.е.

„Всеки крак е в движение, откакто сте основали земята.

Издигаш ги за сина си, който дойде от тялото ти.

Приликата с библейските текстове е забелязана от известния Зигмунд Фройд в неговата работа от 1939 г. Мойсей и монотеизъм. Фройд вярва, че Мойсей, което в превод означава „дете“ на египетски, може да е бил египтянин, който е следвал култа към Атон. Всъщност той може да е Тутмос, който е изчезнал от историческите сведения, появявайки се отново като библейския Моисей.

След смъртта на Ехнатон той предполага, че Моисей е бил прогонен. Тогава, както знаем, нова религия, основана на един истински Бог, ще промени света.

Преди Ехнатон светът е свикнал с политеистичната религия. Някои теоретици на древните астронавти смятат, че Ехнатон може да се е опитал да изтрие предишните религиозни вярвания като средство за прикриване на истинския произход на човешкия вид – вид, създаден чрез генетична манипулация от извънземни същества. По-обикновено обяснение е, че фараонът се опитва да си върне властта от Култа на Амон, който е станал твърде мощен и покварен.

Искаше ли Ехнатон да отведе последователите си от истината или към нея чрез свързване с висшето съзнание?

Свързани: Легенди за инките и мистериозния слънчев диск, изчезнал след отваряне на звездни врати

Повече за Мойсей и възможната му връзка с таен брат Ехнатон и сина му цар Тут:

Мъдрост от небето

В изображенията на Атона дискът блестеше със слънчеви лъчи, просветлявайки и благославяйки кралското семейство с богоподобен статус и очевидна мъдрост. Основните учени казват, че Атонът е бил просто Слънцето, но дали Атонът е бил много повече от това?

Според древния теоретик на астронавтите Джорджо А. Цукалос, описанието на Атон показва, че изобщо не е било небесното тяло на Слънцето.

„Атонът беше описан като този летящ слънчев диск. Египтолозите просто казват, че това не е било нищо друго освен Слънцето, но въпросът е, може ли Слънцето да ви инструктира в различни дисциплини? И отговорът е отрицателен “, обяснява Цукалос.

„Така че трябва да видим дали нашите предци са се сблъсквали с технологията или не и са я интерпретирали погрешно като нещо в природата“, продължи той.

Повече за „Хибридният владетел на древния Египет” от Исторически канал:


Препоръчано изображение: Екранна снимка чрез YouTube

[ad_2]

Source link

Visited 37 times, 1 visit(s) today