Изследването предполага, че неандерталците са били унищожени от обща детска ушна инфекция

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

От всички възможни начини, по които неандерталците може да са изчезнали, се оказва, че това може да е било толкова просто, колкото обикновено детско страдание, което в крайна сметка е изписало гибелта им.

Болестта е част от това да бъдем хора, колкото и да не ни харесва. Помага за изграждането на имунната ни система и ни прави благодарни, когато сме здрави.

За съжаление има някои заболявания, които някои хора не могат да преодолеят, но ние оцеляхме като вид, защото повечето от нас поне преодоляват общите неща.

Неандерталците обаче не са имали такъв късмет.

Ушната инфекция е често срещана детска болест, която днес е напълно лечима чрез антибиотици или операция. Но преди 40 000 години неандерталците не са имали предимствата на съвременната медицина и здравни специалисти, нито са имали анатомичните особености на съвременните хора, които правят по-малко вероятно ушните инфекции да се развият.

Медицински доброволец проверява дете за ушна инфекция. Неандерталците със сигурност биха могли да използват този инструмент преди 40 000 години. Изображение чрез Wikimedia.

В ново проучване, публикувано от Американска асоциация по анатомия, екип от изследователи установи, че структурата на неандерталските уши ги прави по-податливи на ушни инфекции като възрастни.

Според проучването:

Неандерталците са сред най-добре проучените и въпреки това най-загадъчните изкопаеми човешки групи, като аспектите на тяхната анатомия и функционална морфология остават слабо разбрани. Представяме първата анатомична реконструкция на неандерталската хрущялна евстахиева тръба (CET), жизненоважен компонент на горните дихателни пътища и връзката за средното ухо и постназалните дихателни пътища. Евстахиевата (слухова, фаринготимпанична) тръба, състояща се от костна и хрущялна (CET) част, е неразделна част от нормалните физиологични функции като аерация на средното ухо и уравновесяване на налягането. Констатациите показват, че неандерталската тръбна морфология може да ги е предразположила към високи нива на заболяване на средното ухо (отит на средното ухо) [OM]).

„Може да звучи пресилено, но когато за първи път реконструирахме евстахиевите тръби на неандерталците, открихме, че те са изключително подобни на тези на човешките бебета“, доцент на университета по здравни науки Самуел Маркес, д-р . се казва в изявление. „Инфекциите на средното ухо са почти повсеместни сред кърмачетата, защото плоският ъгъл на евстахиевите тръби на бебето е склонен да задържа бактериите на средния отит, които причиняват тези инфекции – същия плосък ъгъл, който открихме при неандерталците.“

Анатомия на човешкото ухо, включително Евстахиевата тръба. Изображение чрез Wikimedia.

Докато евстахиевите тръби на неандерталците остават равни и се съкращават в зряла възраст, човешките евстахиеви тръби се удължават и ъгълът се променя, докато бебетата растат, намалявайки шансовете за развитие на ушни инфекции, тъй като ушите могат да се оттичат по-добре.

Тъй като неандерталците не са разработили вида дренаж на ушите, от който хората се възползват, те са изложени на по-голям риск от развитие на други често срещани страдания, като по този начин компрометират имунната си система. В резултат на това те бяха по-болезнен вид от нас, което нарани способността им да се конкурират с нас за ресурси в свят, в който оцеляването вече беше трудно и несигурно.

Според проучването:

„При живите хора механичната CET дисфункция е в основата на ОМ при кърмачета и малки деца, с последствия, включително загуба на слуха, менингит и пневмония. Въпреки доказаната връзка на CET неизправност с OM, ролята на CET морфологията в здравето и болестта на неандерталците остава неизследвана. Реконструирахме морфологията на неандерталците CET, сравнявайки техните крании с модерна серия от човешки растеж. Методите включват геометрична морфометрия и едномерни мерки сред координатите, приспособени към Прокруст. Резултатите показаха, че възрастни неандерталци показват примитивно високи и тесни назофаринги с хоризонтална CET и хоанална ориентация като бебе. Тъй като хоризонталната ориентация на CET е свързана с повишена честота на ОМ при кърмачета и деца до около шестгодишна възраст, появата му при неандерталски възрастни категорично показва устойчивост на висока чувствителност към ОМ в този момент. Това би могло да компрометира фитнеса и натоварването от болести спрямо съвременните симпатични хора, да повлияе на способността на неандерталците да се конкурират в своята екологична ниша и потенциално да допринесе за бързото им изчезване. “

„Не е само заплахата от смърт от инфекция“, каза д-р Маркес. „Ако сте постоянно болни, няма да сте толкова годни и ефективни в съревнованието с братовчедите си Homo sapien за храна и други ресурси. В един свят на оцеляване на най-силните, не е чудно, че съвременният човек, а не неандерталецът, надделя. “

Всъщност неандерталците са измрели преди 40 000 години, въпреки че са били в състояние да правят огън, да ловуват, да произвеждат бижута и да развиват уникална собствена култура.

Екипът успя да открие тази нова анатомична информация за неандерталците, като реконструира ушите им въз основа на останките на ушния канал.

„Силата на изследването се крие в реконструкцията на хрущялната Евстахиева тръба“, отбеляза специалистът по детско здраве и уважаван професор и председател по отоларингология в SUNY Downstate, д-р Ричард Розенфелд, MD, MPH, MBA. „Това ново и неизвестно досега разбиране за функцията на средното ухо при неандерталците е това, което ни позволява да направим нови изводи относно въздействието върху тяхното здраве и фитнес.“

Тази нова информация не само ни помага да разберем неандерталците и защо са изчезнали, но също така ни учи да не пренебрегваме дори най-простите обяснения, за да разгадаем мистериите.

„Ето още един интригуващ обрат на непрекъснато развиващата се история за неандерталците, този път включваща част от тялото, която изследователите бяха почти изцяло пренебрегнали“, Куратор на Американския музей за национална история и палеоантрополог Ян Татерсал, д-р. казах. „Това добавя към постепенно възникващата ни картина на неандерталците като много близки роднини, които въпреки това се различават в решаващи аспекти от съвременния човек.“

Интересното е, че останките на ушния канал също помогнаха на отделен екип от изследователи да открият, че неандерталците лесно развиват състояние, известно днес като ухо на плувец. Неандерталците са живели в близост до бреговата линия, като по този начин са използвали океана за хранителни ресурси, което означава, че често са гълъбили под водата, за да събират морски дарове като миди и черупчести мекотели. И поради това те развиха ухото на плувеца, което биха били особено податливи на развитие поради плоските си евстахиеви тръби, които не се удължиха в зряла възраст като нашата.

Неандерталски ушни канали, които са помогнали на изследователите да открият своята податливост към ухото и ушните инфекции на плувеца. Изображение чрез PLOS ONE.

Ясно е, че съвременните хора имат предимство пред неандерталците в нашите собствени уши, което ни позволява да израстваме от развиващите се детски ушни инфекции, които биха могли да доведат до други по-големи страдания. Неандерталците не са имали такъв късмет, затова са били по-малко здрави.

Разбира се, те вероятно са решили това в крайна сметка чрез кръстосване с Homo sapiens, поради което неандерталската ДНК все още се намира в човешкия геном днес. Ако неандерталците не се бяха чифтосвали с хора, те щяха да изчезнат напълно поради детска инфекция на ухото и други заболявания. Кръстосването също ускори изчезването им, но им помогна да преодолеят тези ушни инфекции и да избегнат пълно изчезване на генетично ниво.

Свързани: Изследователите казват, че ултравиолетовото лъчение, причинено от полярно изместване, може да е премахнало неандерталците

Повече за неандерталците и как тяхната ДНК е с нас днес SciShow:


Представено изображение: Сравнение на лица на Homo sapiens и Neanderthal, Daniela Hitzemann (лява снимка), Stefan Scheer (дясна снимка) / неизвестно (реконструкции) чрез Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

[ad_2]

Source link

Visited 6 times, 1 visit(s) today