Изрязаната летяща чиния от картината на Рафаело

Пред вас са две почти еднакви картинки, чийто автор е великият италиански художник Рафаело Санчо (Raphael Sanzio / Санти) … Прави впечатление, като че ли някой умишлено е „изместил“ първата картина надолу, за да изреже от върха опасния обект- великолепно нарисуваната „летяща чиния“ … Това в действителност е абсолютно вярно.

Рафаел е бил много странен човек, често противопоставяйки се на Светата Църква. Както го нарича Васари – той е бил „атеист с богато въображение“ … Втората картина е рисувана през последната година от живота на художника (1520) и е наречен „Грижа“.

Причинявайки буря от възмущение от страна на Светата Църква, великолепна работа получава присъда за унищожаване. След това решавайки безобидно да се пошегува с папата, художникът рисува втората картина,сякаш измества цялата композиция, изрязва горната (основна) част от цялостната картина, на която е изобразява Христос, което според строгите канони на изкуството по това време не е разрешено. Той нарича втората картина Преображение …

А това е комбинация от двете картини.

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 490 times, 1 visit(s) today