Град Березники в Русия бавно потъва в земята

[ad_1]

Град Березники, намиращ се в планината Урал, бавно потъва в земята. Градът, с повече от 150 000 жители, е построен директно върху рудник за добив на поташ (калиев карбонат), което е стандартна практика в съветските времена. След почти един век добив, под града са се образували дълбоки кухини. Таваните на тези огромни подземни пещери се поддържали само от стени и колони от разтворима сол. През 2006 г., когато извор със сладка вода започнал да се влива в мината, той разтворил поддържащите колони и градът буквално се срутил.

Значителна част от жилищните райони и предприятия в града са погълнати от ямите, от които в града има няколко. Най-голямата от тях с прякор „Дядото” е почти четиристотин метра широка и повече от двеста метра дълбока. Тя заплашва да погълне единствената железопътна линия, която води от и до мините. Березники произвежда около десет процента от световния поташ, а мините са най-големият работодател в града. Закриването им направо би срутило местната икономика.

Федерални служители и ръководители на компании обсъждат дали да преместят целия град на противоположния бряг на река Кама, където скалната основа е солидна. Но инженерите са ги уверили, че ерата на образуването на кратери е приключила и няма да се отворят нови дупки, тъй като в момента мината е наводнена.
Около 12 000 жители вече са напуснали Березники, но останалите, които са решили да останат, ще трябва да бъдат внимателни.

инфо: spisanie8.bg

Снимки на град-призрак в Чукотка

Остров Гунканджима – призрачният град

Тайните секретни градове на Русия

Подземният град Деринкую крие много тайни

 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today