Гълфстрийм отслабва, температурите падат на всички континенти

 

Гълфстрийм е една от най-важните системи за пренос на топлина на Земята и осигурява мек климат в Северозападна Европа.

Изследователите смята, че през последните десетилетия Гълфстрийм е по-слаб, отколкото в миналото хилядолетие или дори столетие, пише «Nature Climate Change».

Един конкретен район в  Северния Атлантик се охлажда през последните сто години, докато останалата част от света се затопля, твърдят учени от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата. Охлаждането на  водата в Северния Атлантически океан се случва по-бързо отколкото това са прогнозирали компютърните модели за  промените в климата.

Но компютърните климатични модели не могат да преценят размера на топящия се лед. Което  е още един пример, че  климатичните модели имат недостатъци  в някои отношения,  в сравнение с наблюденията на климатолозите.

Напълно е възможно  постепенното, но ускорено топене на ледената покривка на Гренландия да е  основната причина за отслабването на Гълфстрийм и циркулацията на водата в Северния Атлантик. Според експерти, по-нататъшното отслабване на Гълфстрийм може да повлияе на морските екосистеми, както и на нивото на океана и климата в САЩ и Европа.

Охлаждането на  водата в Северния Атлантически океан може леко да намали повишаването на температурата на всички континенти. Учените обаче ни уверяват,  че   нов ледников период не застрашава Земята.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 241 times, 1 visit(s) today