Физици твърдят, че пътуване във времето без парадокс е възможно

[ad_1]

Физици твърдят, че пътуване във времето без парадокс е възможно …

Към днешна дата, никой никога не е пътувал във времето, поне не официално (HiddenTruth.site).

Но, учените не спират и въпросът дали това е възможно поне теоретично все още активно се обсъжда и изучава от тях.

Както може да се види в много филми, пътуването в бъдещето може да предизвика сериозни промени в миналото, а човек в повечето случаи няма да може да се върне назад. Този „пъзел“ се нарича Парадокс на дядото (Grandfather paradox).

Това е парадокс на пътуване във времето, при който противоречията се появяват чрез промяна на миналото. Името идва от описанието на парадокса: човек пътува в миналото и убива собствения си дядо преди зачеването на баща си или майка си, което предотвратява съществуването на пътешественика във времето.

Жермен Тобар (Germain Tobar), студент в Училището по математика и физика в Университета на Куинсланд (School of Mathematics and Physics at the University of Queensland), казва:

„Класическата динамика гласи, че ако познавате състоянието на дадена система в определен момент, това може да ни разкаже цялата история на системата.

Това има широк спектър от приложения, като ни позволява да изпращаме ракети до други планети и моделираме как текат течностите.

Например, ако знам текущото положение и скоростта на обект, попадащ под силата на гравитацията, мога да изчисля къде ще бъде по всяко време.

Обаче, теорията на Айнщайн за общата теория на относителността предсказва съществуването на вериги във времето или пътуване във времето, където едно събитие може да бъде както в миналото, така и в бъдещето само по себе си, теоретично обръщайки изследването на динамиката.“

Единната теория, която може да съчетае както традиционната динамика, така и теорията на относителността на Айнщайн, е свещеният Граал на физиката.

Тобар казва още:

„Но, съвременната наука казва, че и двете теории не могат да бъдат истина.

Като физици, ние искаме да разберем най-основните, основополагащи закони на Вселената и от години се озадачавам как науката за динамиката може да се съгласува с предсказанията на Айнщайн.

Чудех се, възможно ли е математическо пътуване във времето?“

Четете още: Мъж твърди, че е участвал в Проект Пегас и е попаднал на стара снимка

Тобар и неговият колега, д-р Фабио Коста (Dr. Fabio Costa) от Центъра за инженерни квантови системи в Училището по математика и физика към Университета в Куинсланд, намират начин да „изчислят числата“ и техните изчисления могат да имат значителни последици за науката.

Д-р Коста казва:

„Математиката се проверява и резултатите са неща от научната фантастика.

Да предположим, че сте пътували във времето, опитвайки се да спрете нулевия пациент на COVID-19 да бъде изложен на вируса.

Ако обаче сте спрели заразата на това лице, това ще елиминира мотивацията да се върнете и да спрете пандемията на първо място.

Това е парадокс – непоследователност, която често кара хората да мислят, че пътуването във времето не може да се случи в нашата Вселена.

Някои физици казват, че е възможно, но логично е трудно да се приеме, защото това би повлияло на свободата ни да предприемаме произволни действия.

Това би означавало, че можете да пътувате във времето, но не можете да правите нищо, което да доведе до парадокс.“

Работата на екипа показва, че нито едно от тези условия не трябва да е така и е възможно събитията да се адаптират, за да бъдат логически съвместими с всяко действие, което пътуващият във времето предприема.

Проучванията продължават …

Изследването е публикувано в списанието Classical and Quantum Gravity.

[ad_2]

Source link

Visited 6 times, 1 visit(s) today