Еволюцията на телевизорите

Едно от любимите занимания на човечеството още от 1940 година е именно гледането на телевизия. Тук ще ви запознаем с еволюцията на на най-масовият уреди за забавление.

На практика още в далечната 1900 година, руският учен Константин Перски измисля думата „телевизия“ на световното изложение в Париж, за да опише предаването на снимки по електрически проводник. През 1925 година се появява силуетът на движещ се макет на вятърна мелница, предаван по електрически проводник, което може да се нарече първото предаване на първия телевизор.

1.jpg

През 50-те години на миналия век се случва еволюцията. Дървената кутия, която често издава звуци и заема половината хол е по-цивилизована. Американците се радват на много и забавни предавания и раждането на уестърните. Телевизорът става един от най-търсените уреди и почти 90 процента от всяко домакинство в САЩ разполага с него. Цветовете са били два, но са били напълно достатъчни, за да видиш всичко, от което имаш нужда.

2.jpg

Еволюцията на телевизора често възлага и нови задачи на хората, които се опитват да подобрят качествата. През 60-те години се ражда и уважаваното семейство Флинтстоун, което събира децата пред малкия екран, а с него идва и Стар Трек, Батман и всичко останало. Да не забравяме, че тук се появяват и първите зародиши на цветния телевизор, дистанционното и дори по-добър сигнал, с който няма да се налага да гледаш бурята смежинките на екрана!

3.jpg

70-те години на миналия век са имали и друг чар. Тогава се ражда „Улица Сезам“ с Голямото пиле. Телевизорите стават по-малки и компактни, разполагат с антена, която хваща доста добре сигнала, а липсата на дистанционно се заменя с приятелски познатите копчета, които изчистват сигнала. Звукът е моно, но няма проблеми, защото стереото е още мистерия.

4.jpg

90-те години на телевизията бяха златните! Радвахме се на Cathode-ray-tubes (CRT), които даваха най-добрата виждана картина до тогава. Цветовете бяха ярки, теглото беше намалено значително, ако не си притежавал Велико Търново, с което можеш да правиш тежки физически упражнения. Същата технология помогна за увеличаване на размерите на телевизора. И нека облъчването да започне!

crt.jpg

Първият тънък дисплей, който се появява на пазара идва с Plasma телевизорът. Ражда се през 1997 година, струва 10-15 заплати и е практически iPhone-ът на телевизорите за времето си. Всеки искаше тази красота, защото е по-тънка, по-цветна и по-различна.  В края на 90-те се роди и следващото поколение. LCD-тата не успяха да спечелят битката с плазмените телевизори, защото изглеждаха по-зле и по-постни. Въпреки всичките си качества и енергийна ефективност те стояха доста дълго в магазина заради цената и заради по-калпавият сигнал, който идваше от от антената или кабела. Тяхната еволюция се забавя, докато не идва следващото поколение приемници. HD телевизорите се появяват в началото на 1998 година.

55.jpg

От 1998 година, телевизорите стават по-тънки, по-умни и с по-големи резолюции. Въвеждат се допълнителни технологии като 3D, USB, HDMI и други. На практика LED технологията съществува още от 1980г. и се интегрира в телевизорите едва в началото на 21 век.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 257 times, 1 visit(s) today