Долините на смъртта – зловещите места

В най-различни ъгълчета на нашата планета съществуват аномални местности, които отдавна се ползват сред околните жители със зловеща слава.

Тези тайнствени места се обединяват от название, което звучи еднакво на всички езици и наречия – Долините на смъртта.

Долината на смъртта, САЩ

Тази долина е разположена в Съединените щати в южната част на Невада. Страховитото си название тя е придобила вследствие на случаи на безследно изчезнали тук хора.

Wikimedia Commons

Допълнителна загадъчност ѝ придава това, че автомобилите, с които пътували изчезналите, били открити цели и непокътнати – но от хората в тях нямало и следа.

Изказвани са различни, понякога и съвсем противоречиви версии – например местните жители били убедени, че тук имат пръст военните, които изпитвали нови оръжия в тази местност. Но и самите военни си имали проблеми с изчезвания в тази местност…

Долината на седемте смърти, Индия

В Северна Индия има долина, която дори не се нарича Долината на смъртта, а Долината на седемте смърти. От нейните „обятия“, ако се вярва на местните поверия, никой не се връщал.

messagetoeagle.com

И все пак последната експедиция се върнала цяла и невредима и дори донесла обяснение на зловещата слава на тази долина.

Оказва се, че насред местността има езеро, под което се струпва и от време на време на повърхността излиза метан. При тихо време, вследствие на това явление, долината наистина е способна да умъртви всичко живо наоколо. Така и обаче останало необяснено защо вътрешностите на откривани тук тела били изгорени като от огън, докато отвън били неувредени.

Долината на обезглавените, Канада

В северозападната част на Канада е разположена още една долина със зловеща слава. Това е Нахани, или Долината на обезглавените. С второто название долината се е сдобила, след като през 1898 година в нея изчезнала безследно група от шест души. През 1905 година също толкова внезапно изчезнала и втора група златотърсачи.

samgorecomedian.com

След три години обаче случаен ловец се натъкнал на техните останки. Скелетите лежали на склона на обрасъл с храсти хълм и били обезглавени. През 1921 година долината погълнала поредната жертва – Джон О’Брайън, а година по-късно – и Ангъс Хол. През 1932 година тук било открито тялото на Фил Пауърс, също лишено от глава.

През 1965 година към Долината на обезглавените тръгнала експедиция, за да изясни най-накрая тайната на „убийственото място“. Уви, тези смелчаци били застигнати от участта на всички попаднали тук – никой от членовете на тази група не бил видян повече.

Изказвани са различни версии за събитията, дори най-фантастични – например за животно човекоядец. Тази версия не издържа критиката на времето, той като нито един хищник не живее сто години, колкото са минали от момента на първото такова убийство в смъртоносната Долина на обезглавените.

Долината на падащите птици, Индия

В Индия, в планините на щата Асам, е разположена още една аномална зона – Долината на падащите птици. Впрочем официалното ѝ име не е толкова страховито – Долината на Джатинга. Тя е получила другото си име поради това, че през август всяка година там се случва необяснимо явление – нощем от небето започват да падат птици.

makemytrip.com

Интересното е, че пернатите мигранти се намират в полусъзнание и почти не реагират на случващото се. Изказвана е хипотеза, че причината на това явление е особено състояние на атмосферата, геофизични и магнитни аномалии. Като се насложат една върху друга, тези аномалии нарушават системата за координация на птиците и те падат.

Те обаче не обясняват откъде са се появили подобни фактори, още повече че до неотдавна подобно загадъчно явление не било наблюдавано.

Долината на черния бамбук, Китай

Тази долина е разположена в провинция Съчуан, Китай. Местното ѝ название е Хейчжу, Долината на черния бамбук. Долината си е заслужила печална слава поради това, че поглъща без следа хора и животни, и се смята за една от най-мощните аномални зони по света.

tripadvisor.com

Тук, на източния склон на планината Меан, се намират Каменните врата, преминаването през които отвежда в бамбуковите дебри.

Дълги години долината поглъща хора, без да оставя нито тела, нито следи. Тук при тайнствени обстоятелства се случват страшни катастрофи и загиват хора. През 1950 г. в долината по неизвестни причини се разбил самолет – не били открити технически неизправности и екипажът не съобщил за бедствие. Същата година в Долината на черния бамбук изчезнали без вест около сто души.

През 1962 г. безследно изчезнала цяла геоложка експедиция. Успял да се спаси само водачът, който разказал какво се е случило. Когато експедицията навлязла в долината, той изостанал малко назад. В един момент неочаквано се появила гъста мъгла, която ограничила видимостта до 1 метър. Водачът почувствал необясним страх и замръзнал на място. След няколко минути мъглата се вдигнала, но от групата нямало и следа. Геолозите, техните вещи и оборудване така и не били открити. Потресеният водач още дълго разказвал за мъглата, нарушаваща усещането за време и издаваща много странни звуци.

През 1966 година в долината изчезнал безследно отряд военни картографи, които се занимавали с корекция на картите на тази област. А през 1976 година в нея изчезнала цяла група лесовъди.

Странните изчезвания на хора в Долината на черния бамбук разгорели горещи спорове по цял свят. Някои обяснявали аномалните явления с гниещи растения, отделящи психотропни изпарения, други говорели за силни геомагнитни влияния, трети вярвали в портали към паралелни светове.

Неразгаданата тайна на Долината на черния бамбук обаче примамва като магнит туристи от цял свят.

Долината на смъртта, Якутия

В необятната Русия също има печално известни места. Едно от тях се намира в горното течение на река Вилюй. Според местните там е разположен вход към адските подземия, където обитават неизвестни същества, а други твърдят, че в тази местност под вечния мраз са скрити отломки на летящи чинии.

Така наречените котли, изобразени от художника Юрий Михайловски по разказите на стар номад.

Названието на местността също говори само за себе си – Елюю Черкечех. В превод от якутски това означава Долината на смъртта. Феноменът Елюю черкечех е нанесен в много енциклопедии на аномалните зони на планетата. Появата му тук се свързва с падането на Тунгуския метеорит през 1908 година.

През това място в миналото минавал пътят на якутските ловци, затова имало запазени свидетелства на очевидци, че тук се намирал вкопан в земята огромен меден котел, или както го наричали – Желязната къща. Местните ловци понякога нощували в неговите помещения, които „пазели лятна топлина в лютия мраз“, което обаче не се отразявало добре на здравето им – след това те се разболявали силно, а ако някой пренощувал тук повторно, умирал.

Сега местните заобикаляли отдалече този пуст район. Редки очевидци разказвали, че там има изпъкнала над земята сплескана арка, под който се намирали множество метални стаи, в които и през най-силните студове било топло като през лятото.

Преданията по този край твърдят, че на всеки сто години в долината изпод земята изскача огромен огнен факел, изпепеляващ всичко живо в радиус от сто метра.

Първото споменаване на Якутската долина на смъртта е от средата на XIX век, от Ричард Карлович Маак (1825–1886), естественик, педагог и изследовател, който пребивавал в Якутия между 1853 и 1855 и провеждал научни изследвания в басейна на река Вилюй. Маак изучавал релефа на местността, геологията и се запознал с поверията, населяващи този край.

„На брега на река Алги Тимирбит, което означава „голям потънал котел“, наистина се намира гигантски котел от мед. Големината му е неизвестна, тъй като над земята се вижда само неговият край, но в него растат няколко дървета“, пише Маак през 1853 година.

Долината на мъртвите, Кавказ

Долината на мъртвите, наричана в Кавказ още Градът на мъртвите, е уникално място в Северна Осетия от XVI век, на което се случват различни аномални явления. Както твърдят местните, дори наблизо около тези места не пасат овце и не летят птици. Това място е обвито в мрак и тайни. Постройките тук нямат врати, само прозорци, и се смятат за гробници.КавказНоси се мълва, че страшна епидемия се разпространила по Кавказкия край и всички хора измрели. Започнали да се носят мълви, че епидемията е сполетяла местните заради страшно родово проклятие.

Оттогава са изминали стотици години, но и до днес никой не живее по тези места. Туристи твърдели, че по време на пребиваване на поляната са имали различни странни видения. Дори на снимки, направени там, се виждали странни фигури, петна и сенки. Местните твърдят, че в Долината на мъртвите витаят всички призраци на починалите от епидемията, които не обичали никой да нарушава тяхното спокойствие.

Долината на смъртта, Камчатка

Тази долина, независимо от страшното си име, се явява най-малко загадъчна. Тя е разположена в горното течение на река Гейзерна край вулкана Кихпинич. През 30-те години на ХХ век местни ловци, търсещи своите изчезнали кучета, открили техните останки във владенията на долината.

mnr.gov.ru

Освен труповете на кучетата обширна територия била покрита с множество полуразложени животни и птици. Учените бързо установили, че причината са сероводород и въглероден диоксид, които, вследствие на вулканичната дейност, от време на време се изхвърлят изпод земята в големи обеми и погубват всичко живо наоколо.

На Земята има много подобни зловещи места, които не бързат да разкрият своите тайни.

инфо:http://megavselena.bg/

Още може да прочетете тук:

Разгадаха вековна мистерия от Долината на смъртта

Живите камъни в Долината на смъртта

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 348 times, 1 visit(s) today