Десет малко известни факта за Coca-Cola

coca

Според агенция Interbrand, марката Coca-Cola е на стойност 77.8 млрд. долара , което я прави една от най-скъпите в света. Все пак, това не е най-интересният факт за легендарната компания, която патентова основната си напитка на преди точно 120 години. Нека видим някои факти за Coca-Cola, която много хора не знаят:
1. Coca-Cola заема 3.1% от пазара на напитки в света. Това означава, че от 55-те милиарда напитки (с изключение на чиста вода), които хората пият на ден, 1.7 милиарда са на Coca-Cola.
2. Coca-Cola прави толкова много и различни напитки, че за да опитате всяка от тях, трябва да пиете по една на ден в продължение на девет години. Фирмата произвежда повече от 3500 напитки, обединени в около петстотин марки.
3. Червено-белият логотип на Coca- Cola могат да разпознаят 94% от хората по света. Компанията също така твърди, че името й е второто най-разпознаваемо в света след OK.
4. Всеки човек е опитвал поне един продукт на Coca-Cola най-малко веднъж на всеки четири дни.
5. Coca-Cola харчи за реклама повече пари, отколкото технологични гиганти като Apple и Microsoft. Така през 2011 г. тя похарчи 3.3 млрд. долара за реклама, докато Apple – 933 млн., а Microsoft – 1.9 млрд.
6. Coca-Cola годишно използва 300 хил. тона алуминий, за да направи своите известни кутии- и това е само за американските потребители. Това е 17.4% от всичкия алуминий, произведен от американските заводи.
7. Преди 1903 г. във всяка бутилка кола се е съдържал около 60 мг кокаин. Патентованата в края на 19 век напитка е определена кото „лекарствен препарат за всякакво неврологично заболяване.“ Coca-Cola продължава да внася и използва листа кока – растението, от което се прави кокаин.
8. Активната съставка на кока-кола – фосфорна киселина, само за 4 дни може да разтвори напълно ноктите ви. Известен факт е, че в много американски щати пътната полиция винаги има в патрулната кола в 2 литра кока-кола, за да измие кръвта от магистралата след инциденти.
9. Всеки ден, Coca-Cola използва около 290 милиарда литра вода за производството на напитки в световен мащаб. Необходими са 2 литра вода, за да получите 1 литър кола.
10. Въпреки че е прието колата да се пие охладена, в Хонконг често се сервира затоплена – като лек за обикновената настинка. С нея понякога се третират и ужилвания на медузи. 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 430 times, 1 visit(s) today