Curiosity изпрати снимки на облачен ден на Марс

[ad_1]

Марсоходът на НАСА Curiosity току-що забеляза рядко срещано явление на Марс: облачен ден. Агенцията сподели изображения на „блестящи“ облаци (съставени от ледени кристали, отразяващи светлината), които започнаха да се появяват над мястото на Curiosity от края на януари.

Те биха били нещо обикновено тук на Земята, но облаците са забележителни за планета с много тънка атмосфера и дори се смятат за откритие.

Екипът на мисията е определил, че тези облаци са по-високи от обичайното за Марс, плаващи доста над пиковата височина за водно-ледените облаци на планетата, от около 50 км.

Това увеличава възможността те да са облаци от сух лед, образувани от замръзнал въглероден диоксид и може да разкрие повече за небето на Марс.

НАСА отбеляза, че облаците е най-лесно да се видят с черно-белите навигационни камери на Curiosity, но че цветната мачтова камера дава най-добрия образ.

Това може да не е най-драматичното събитие на Марс в момента. То обаче служи като още едно напомняне, че планетата не е статичен набор от изображения.

Марс е динамичен свят с постоянно променящо се време, дори и да не е толкова оживено, както в далечното минало.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Илон Мъск предлага да се изгради база на Луната и град на Марс

Според НАСА някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Хора или роботи да изследват Марс?

Ето как изглеждат Земята и Луната от Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 16 times, 1 visit(s) today