Чудодейната лоза на Св. Симеон дарява с деца (ВИДЕО)

Света гора днес се обитава от около 1400 монаси в 20 манастира, от които 17 са гръцки, по един сръбски, български и руски. Монашеската общност на Атон има чудотворна лоза – най старата в света – на повече от 800 години и продължава да дава плодове. Тази лоза расте в Хилендарския манастир.

 

       Хилендарският манастир е основан от първият сръбски архиепископ Св. Сава и баща му – великия жупан Стефан Неманя, който се отказва от престола в полза на по-големия си син Стефан, приел монашеското име Симеон. Когато починал Св. Симеон, бил погребан в църквата в мраморна гробница. От нетленното му тяло скоро започнало да изтича благовонно и чудотворно миро и тогава брат му Св. Сава пренесъл тялото в сръбския Студенецки манастир, а от празния каменен гроб израснала чудодейна лоза.

 

       Плодът на тази лоза има чудодейна сила. Гроздовите зърна помагат на бездетни семейства да се сдобият с рожба, след като приемат плода с вяра, пост и молитва към светеца.

 

       Според стара легенда в Хилендар живеел богат турчин, който нямал деца. С помощта на чудотворната лоза, растяща от гроба на Св. Симеон, на турчина му се родил син. Когато момчето пораснало, баща му го завел в манастира с мисълта, че синът му трябва да бъде предаден на грижите на монасите, защото ако не била лозата на Хилендар, той нямал да има дете. Тогава монасите обяснили на турчина, че не е необходимо момчето да става монах, и че Бог му е дал син и наследник да се грижи за него на старини. Благодарен за всичко това, турчинът дарил на манастира огромен имот, която е известна днес като придатък Kakovo.

 

       Монасите разказват, че лозата се бере след Кръстовден и гроздовите зърна се сушат в продължение на две седмици.

 

       В манастира всяка есен се приготвят пликчета с плодове и клонки от лозата заедно с молитвено указание, което трябва да бъде изпълнено от безплодните семейства потърсили помощ.

 

       Хора от цял свят посещават манастира с надеждата, че и те ще се радват на детски смях. Стотици деца са се родили с помощта на лозата на Св. Симеон и всяко момченце носи името на светеца.

 

       Гроздовото зърно на лозата има само една семка. Много опити са се правили да се пренесе и да се засее пръчка от тази лоза на друго място. Да, лозата се прихваща, но увеличава семките в плода си и губи лечебната си сила.

 

       Вратите на манастира са отворени за всеки, който носи вярата в сърцето си и е готов с молитви и преклонение към Св.Симеон да изпълни съкровеното си желание да има деца.

 

undefined

Ако ви харесват побликаците споделяйте ги с бутончетата по долу. Така ще спомагате на сайта да се развива и давате възможност и на други да прочетат това което вас ви е впечатлило!

С благодарности otvad.com

Visited 301 times, 1 visit(s) today