Бившият дом на южноафриканския държавник, за когото се говори, че ще бъде обитаван от духове

[ad_1]

Чифликът на генерал Ян Смътс в покрайнините на Претория, Южна Африка е известен като един от най-обитаваните частни домове в страната, според г-н Марк Роуз-Кристи, раконтър и социолог, който редовно води смели посетители на обиколка на обитавани от духове места в неговия мистериозен автобус с духове.

Марк Роуз-Кристи представя явление, преживяно от журналист в къщата.

Кратка биография на генерал Ян Смутс

Ян Кристиан Смутс е роден през 1870 г. в Рийбик Уест, Южна Африка. Завършил е право в Кеймбридж и е назначен за държавен прокурор на Zuid Afrikaansche Republiek от президента Пол Крюгер през 1898 г., година преди избухването на англо-бурската война.

През 1919 г. става министър-председател на Южна Африка, а през 1939 г. води Южна Африка във Втората световна война. През 1941 г. е назначен за фелдмаршал от крал Джордж VI и през 1943 г. той пребивава в британския военен кабинет, докато Чърчил се среща с Рузвелт и Сталин в Близкия изток.

Умира във фермата си Doornkloof през 1950 г. Век след раждането си, през 1970 г., лорд Тод, магистър на Христос Колидж, Кеймбридж заявява, че Колежът се гордее с трима отлични студенти в своята петстотингодишна история: а именно Джон Милтън, Чарлз Дарвин , и Ян Смътс.

История на обитаваната от духове къща

Ян Смутс придоби част от фермата Doornkloof, южно от Претория, от семейство Еразъм през 1908 г. на цена £ 900. Къщата, сграда от дърво и желязо, първоначално е била сглобена във Великобритания, изпратена до Индия и препратена в Южна Африка, където е служила като офицерска бъркотия за британските войници в град Миделбърг.

След войната Смютс купува къщата за 300 евро и я пренася с железопътен и волски вагон до фермата си Doornkloof през 1909 г. Съпругата му, г-жа Изи Смутс и децата им се преместват, докато генерал Смътс е в Англия по държавен бизнес.

Тъмният проход се простира от обитаваната от духове тъмна стая до старата билярдна стая, която генерал Смътс превърна в кабинета и библиотеката си.

Тъмният проход се простира от обитаваната от духове тъмна стая до старата билярдна стая, която генерал Смътс превърна в кабинета и библиотеката си.

Призрак в библиотеката?

Салонът беше сърцето на дома, освен децата и внуците, много известни личности бяха забавлявани от г-жа Изи Смутс, която свири на пиано.

Салонът беше сърцето на дома, където освен деца и внуци, много известни личности бяха забавлявани от г-жа Изи Смутс, свирейки на пиано.

След няколко години брак и отглеждане на седем деца, генерал Смутс и съпругата му решават да заемат отделни спални. Непретенциозната спалня на Смют се намирала точно до библиотеката, но той често предпочитал да спи на желязна подложка на верандата отвън, с гръцкия си завет до леглото.

Генерал Смътс предпочиташе да спи навън на верандата

Генерал Смътс предпочиташе да спи навън на верандата.

Кралски гости в къщата на Ян Смутс

Водеща от салона беше най-добрата стая за гости, където британски и гръцки кралски семейства бяха настанени по време на посещенията си в Doornfontein.

Кралските гости спаха в тази спалня

Кралските гости спяха в тази спалня.

Джани Смутс, един от синовете, припомни спомените си от старата къща:

„През лятото къщата беше гореща, а през зимата силно студена, с вода, замръзваща в каните на спалнята, и хладно течение, филтриращо се през стените … Дивите пчели откриха добродетелите на къщата, а множество рояци направиха кошери в преградите между дървото и желязото … така че с цената на случайни болезнени убождания имахме неизчерпаем запас от мед в стените. “

Трапезария, където семейството би се насладило на меда.  Г-жа Смътс очевидно е скрила важни документи в бамбуковите корнизи.

Трапезарията, където семейството би се насладило на меда. Г-жа Смътс очевидно е скрила важни документи в бамбуковите корнизи.

Семейни спални и военни стаи

Също толкова непретенциозната спалня на баба Изи Смутс беше разположена близо до детското крило, което днес е превърнато във военни стаи, показвайки документи за прочутата кариера на генерал Смутс като държавник.

Снимки на президента Пол Крюгер, братята и сестрите на г-жа Smuts, нейните деца и съпруга й украсяват спалнята на г-жа Smuts.

Снимки на президента Пол Крюгер, братята и сестрите на г-жа Смутс, нейните деца и съпруга й украсяват спалнята на г-жа Смютс.

През 1918 г. са добавени нова кухня и килер, но Марк Роуз-Кристи съобщава, че някой все още използва старата кухня и до днес.

Спасяването на къщата от обречената гибел

Генерал Смътс почина през 1950 г. в къщата, а съпругата му Изи почина в къщата през 1954 г. Вдовицата на един от синовете, г-жа Кити Смутс, наследи голямата къща, но не можа да я поддържа. Членовете на семейство Smuts премахнаха мебели, сантиментални предмети и документи на Smuts и ги дариха на различни институции.

Госпожа Кити Смътс продаде имота и 25 моргана земя на г-н Гай Ашли Брейтуейт, който се опита да спаси дома като паметник на двойката Смутс и идеалите на Смътс. Той искаше да запази наследството за „стотици и хиляди мъже и жени във Великобритания, Съединените щати, Британската общност и Европа, които са възпитани да считат Смутс за един от великите мъже на 20 век … те ще бъдат подготвени за да поклонят в Претория, само за да посетят старата къща. “

Статуя на генерал Смътс в градината

Статуя на генерал Смътс в градината.

Настоящите собственици: Фондация General Smuts

Дружество с нестопанска цел, Фондацията на ветераните от войната General Smuts е регистрирана през 1960 г. за администриране и опазване на къщата и е обявена за национален паметник през 1969 г. Фондация General Smuts кани обществеността да се присъедини към Фондация „Приятели на генерала Smuts“, доброволна организация, посветена на подкрепа на музея по практически начини, както и на набиране на средства.

През 1964 г., четиринадесет години след смъртта на генерал Ян Смътс, неговият приятел сър Уинстън Чърчил и Ърл Атли отправят молба в Времената за набиране на средства за запазване на къщата:

„Doornkloof е обикновена дървена селска къща, която е останала, както Смутс я е оставил, с дивите градини, които той е проектирал. Ние вярваме, че жителите на Великобритания може да пожелаят да участват в паметник на Смютс, като допринесат за фонд за запазване на Дорнфонтейн в памет на този човек, който блестеше сред съвременниците си, беше всеотдаен приятел на тази страна и чиито съвети и инициативи по време на война и мирът беше на висок план на държавност и човечност “.

Градините

Сър Уинстън Чърчил се позовава на дивата градина, която Генерал Смътс е проектирал и днес проектът Смутс Копи Пасища също осигурява сигурно убежище за няколко животински и птичи видове, но за съжаление стадата антилопи, които някога са пасли тук, са изчезнали. Генерал Смътс, който е завършил ботаника, също поддържа хербарий на терена. Изпитание за пешеходен туризъм също преминава покрай руините на вилата на „отслабените“ (бедни бели работници) и техните гробове, друго място за призраците на Марк Роуз-Кристи.

Градините бяха чудесен източник на вдъхновение за General Smuts:

„Връщането на дома в Doornkloof беше най-доброто … Изи и децата бяха страхотни, а Doornkloof беше мечта. И въздухът, и нощите, и дните! Просто съм се потопил във всичко това със сърцето си и то се впива в мен като блажен опиат и ме кара да забравя големия свят на скръб и страдание, който съм оставил след себе си. “

Реставрация на музея

През годините къщата беше реставрирана и голяма част от оригиналните мебели и артефакти бяха извлечени и дарени от потомството на семейството. През 1992 г. е назначен куратор, а през 1995 г. библиотеката е върната от университета Уитс и стаята е възстановена до първоначалния си статус.

При реставрация книгите в библиотеката бяха върнати и подредени в първоначалния им ред на рафтовете.

При реставрация книгите в библиотеката бяха върнати и подредени в първоначалния им ред на рафтовете.

За повече информация посетете www.smutshouse.co.za или имейл [email protected]

Всички снимки са предоставени от Мики Писториус.

От д-р Мики Писториус

Актуализирано на 26 май 2021 г.

Препратки:

Марк Роуз-Кристи www.mysteryghostbus.co.za

Фондация General Smuts: Информационна поредица, № 6. История на Голямата къща Doornkloof

Фондация General Smuts: Информационна поредица, № 1. Jan Christiaan Smuts 1870 – 1950 A Chronology

Фондация General Smuts: Информационна поредица, № 3. Пасищата на Smuts Koppie.

[ad_2]

Source link