Бебетата, открити погребани в Еквадор, са били с „каски“, направени от черепи на други деца

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Саланго се намира на брега на централен Еквадор и наскоро археолозите направиха удивителна находка там: Две бебета, които бяха погребани преди около 2100 години, носещи „шлемове“, направени от черепите на други деца.

Според Наука на живо:

„Археолозите, разкопали погребенията между 2014 и 2016 г. наскоро публикувано подробностите за откритията им в списанието Latin American Antiquity.

„Екипът казва, че това е единственият известен случай, при който черепите на децата са били използвани като каски за погребване на бебета. Учените не знаят какво е убило бебетата и децата. „

Един от детските черепи, намерен с „шлем“, направен от череп на друго дете (Via Sara Jeungst / UNC Charlotte)

Какъв точно е смисълът на това странно откритие? Защо ще бъдат погребвани деца, носещи черепите на други деца? И какво изобщо уби тези деца?

Въпросите бяха почти безкрайни, но сега най-накрая започваме да получаваме отговори, които да ни помогнат да обясним какво е намерено в Еквадор.

Еквадорските мъртви

Въпреки че със сигурност няма нищо необичайно в изкопаването на черепи при разкопки на място за погребение, в Южна Америка тези черепи обикновено са останки на възрастни, загинали в битка. Децата обикновено не са жертвите, Древен произход бележки:

„Откриването на деца е много по-рядко, което прави тези две деца изключително специални.“

Саланго е на брега на Еквадор и има история, която датира от около 5000 години (чрез Wikimedia Commons)
Децата в каска

По-внимателният поглед върху черепите на децата даде повече информация за децата с „каска“.

Едно от новородените почина на 18 месеца. Вторият беше на възраст от 6 до 9 месеца при смърт и двамата имаха черепните каски:

„(По-голямото дете) е открито, носещо модифициран череп на 4-12 годишен непълнолетен по„ шлем “около собствената си глава. Второто бебе … е намерено с черепна каска, направена от друго бебе, което е починало между 2-12 години. „

Но какво означава, че децата са имали тези черепни шлемове?

Откриването на „бебетата с каска“ доведе до безкрайни въпроси. (Via Sarah Jeungst / UNC Charlotte)
Защита на „дивите души“

Сара Юенгст от Университета на Северна Каролина, Шарлот, заедно с други от екипа, намерил черепите в Еквадор, излязоха с очарователна теория относно черепните каски:

„Юнгст и колеги предполагат, че тези необичайни символични погребения в Саланго може да са били опит да се осигури защитата на онези, които изследователите наричат„ предсоциални и диви “души. А актът на погребване на децата им с издълбани каменни фигурки на предци може да е бил начин за „по-нататъшно овластяване“ на главите им, осигуряващ защита на преждевременно починалите деца. “

Фигурка на предшественик на Гуангала, използвана в еквадорски ритуали за погребение (чрез Wikimedia Commons)

Свързани: Разкрива се лицето на мъж, намерен в „шестоглавно погребение“ в Шотландия

Страшна подготовка

И тогава има въпрос как черепните шлемове са били прикрепени към починалите бебета и със сигурност не е за слабоумните, Наука на живо бележки:

„Шлемовете бяха поставени плътно над главите на бебетата, установиха археолозите. Вероятно черепите на по-възрастните деца все още са имали плът върху себе си, когато са били превърнати в каски, тъй като без плът шлемовете вероятно няма да се държат заедно, отбелязват археолозите.

„Лицето на едно бебе е гледало през и извън черепния свод – пространството в черепа, което държи мозъка – пишат археолозите.“

Открити са лезии върху останките на двете бебета (а и г), което предполага, че бебето е претърпяло някакъв телесен стрес, може би от недохранване. Една от черепните каски може да се види на снимки b и c (Via Sarah Jeungst / UNC Charlotte)

Свързани: Двуглава мумия на древна египетска принцеса и крокодил, разкрита за първи път публично

Причина за смъртта

Въпросът, който остава, е какво точно е убило тези малки деца.

Предишни проучвания в района са успели да установят, че вулканично изригване е покрило района с пепел малко преди погребението на децата. И това накара някои да предположат, че може да са имали драматично въздействие върху целия регион около Соланго:

„Това изригване може да е повлияло на производството на храна и новооткритите кости предполагат, че бебетата и децата са страдали от недохранване“, казаха изследователите.

„Възможно е„ лечението на двете бебета да е част от по-голям, сложен ритуален отговор на екологичните последици от изригването “, пишат археолозите, отбелязвайки, че„ са необходими повече доказателства, за да се потвърди това “.

По-тъмни сили?

Въпреки това, като се има предвид историята на древна Южна Америка, по-тъмно обяснение за черепните шлемове също може да бъде правдоподобно.

Само преди две години бе открито място за погребение в Перу, в което се намираха останките на 140 деца, които са били ритуално принесени в жертва в някакво странно умиротворение на божествата, на които се покланят перуанците:

„Предварителният ДНК анализ показва, че както момчетата, така и момичетата са били жертви, а изотопният анализ показва, че всички те не са взети от местно население, а от различни региони на империята Чиму.“

Перуанското място за погребение, където са открити стотици детски тела (чрез PLOS.org)
Необходими са повече изследвания

Както при телата, открити в перуанския масов гроб, са необходими още много изследвания, за да се обясни напълно значението на шлемовите черепи в Еквадор:

„Юнгст отбеляза, че други тестове, като тези, използващи ДНК и изотопи на стронций (вариации на елемент с различен брой неутрони), могат да помогнат за идентифицирането на собственика на костите.“

Но всички изследвания в света може никога да не обяснят напълно какъв мисловен процес е бил поставен с черепи върху главите на починали деца преди погребението. Както при много неща от древния свят, някои тайни никога не се разкриват.

Свързани: Съществуват ли потомци на мистериозните Зелени деца на Woolpit днес?

За повече информация по темата за черепната модификация в древността, гледайте това видео:


Представено изображение чрез Wikipedia и Sara Jeungst / UNC Charlotte[ad_2]

Source link