Археолозите прилагат радарни технологии за изследване на „отпечатъци от призраци“ на древни хора и животни

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Без да е известно на повечето от нас, има древни отпечатъци точно под краката ни под земята, по които продължаваме да ходим и днес, а сега учените използват проникващ в земята радар (GPR), за да превърнат тези невидими отпечатъци от призраци, видими отново.

Когато мислим за стари отпечатъци, мислим за вкаменени отпечатъци, които са останали в калта и могат лесно да се видят с просто око. Но се оказва, че можем да намерим и отпечатъци, които са били скрити в продължение на хиляди години, включително отпечатъците на древни хора и мамути и други същества, които са били живи през последната Ледена епоха.

Вълнасти мамути обикаляха онова, което сега познаваме като Ню Мексико, преди хиляди години, оставяйки своите отпечатъци. Изображение чрез Wikimedia.

Разбира се, можем да видим тези отпечатъци само при определени обстоятелства и се нуждаем от проникващ в земята радар, за да го направим.

В експеримент в Националния паметник на Белите пясъци (WHSA) в Ню Мексико, екип от изследователи използва радар, проникващ в земята в Алкалния апартамент на древното изсъхнало езеро на езерото Отеро в опит да открие дали технологията може да се използва за намиране на праисторически отпечатъци толкова ефективно, колкото се използва за намиране на археологически обекти по целия свят.

Националният паметник White Sands в Ню Мексико е идеален за лов на древни скрити отпечатъци. Изображение чрез Wikimedia.

Според авторите на изследването, публикувано от Научни доклади:

Отпечатъците на краката предоставят доказателства за присъствието на животно, анатомията на педалите, изобилието, съвместната асоциация с други животни и поведенческата екология и са били използвани за извод не само за размера и масата на тялото, но и за анатомията на педалите и биомеханиката. На някои места, особено в американския югозапад, тези важни, но деликатни вкаменелости могат да държат ключа към неотговорените въпроси за човешкото поведение през горния плейстоцен, особено тези, свързани с ловната дейност, с отпечатъци от крака, предлагащи достъп до взаимодействия на хищник и плячка извън по-типичните „Сайт“ локус на убийство или лагер.

По принцип учените могат да съставят сценарий за това, което се е случило в даден район по време на плейстоцена, въз основа на отпечатъци от типа на това как криминалистите могат да използват отпечатъци и пръстови отпечатъци, за да пресъздадат случилото се на съвременното местопрестъпление.

Екипът използва проникващ в земята радар, неинвазивен метод, за да открие отпечатъците. Изображение чрез Научни доклади.

Това, което екипът откри, е новаторско, тъй като радарът е открил хиляди отпечатъци, което означава, че районът е бил древна по рода си магистрала, по която са пътували хора и животни.

Нашата работа демонстрира ефективността и ефективността на неразрушаващия GPR за откриване и документиране на изкопаеми отпечатъци в меки утайки, включително човешки следи. Ichnofossils на изчезналата фауна Rancholabrean се срещат широко в WHSA и включват следи от Proboscidea (мамут), Folivora (земна леност), Carnivora (canid и felid) и Artiodactyla (бовид и камила), както и хора.

Те се срещат върху обширна гипсова игра (Alkali Flat), ерозионния реликт от древното езеро Otero, датиращ от горния плейстоцен. Огромният брой следи, десетки хиляди, простиращи се на големи площи, позволява да се установят взаимодействия между животни и хора и животни чрез истинско „палео проследяване“.

Този ценен ресурс обаче е само периодично и частично видим на повърхността по време на специфични условия на влага / сол и когато е видим, може да бъде покрит бързо от плаващ пясък. Следователно от време на време видими следи са познати в разговор като „призрачни следи“. Предвид мащаба на сайта предизвикателствата при управлението на ресурсите са значителни.

Екипът откри древни човешки отпечатъци точно под пясъците. Изображение чрез научни доклади.

Отпечатъци под отпечатъци

Всъщност екипът дори успя да намери отпечатъци под отпечатъци, като им даде още по-добра картина на действието, което се е случило по това време. Например екипът откри човешки отпечатък в отпечатък на мамут.

Изследването на GPR, докладвано тук, е проведено по този път на място, където поредица от хоботциеви коловози, вероятно Mammuthus columbi, се пресичат в западна посока, перпендикулярна на двете човешки пътеки. Деформацията пред една от манумните пътеки на мамута частично затвори две коловози на северната човешка пътека, показвайки, че мамутът е преминал тази човешка пътека, след като е направен.

На свой ред, един отпечатък на човешкия път към южната пътека е насложен върху мамутна пътека, показваща, че човекът е прекосил мамутната пътека при връщането. Това осигурява ясна последователност на песните, демонстрирайки съвместна асоциация. Въпреки че изтичането на времето между всяко от трите събития за създаване на следи е неизвестно, мамутната пътека е временно завършена от двете човешки пътеки (смята се, че е един и същ човек).

Текущите дати в Северна Америка за първоначално човешко присъствие, заедно с дати за изчезване на мамут на континента, поддържат биостратиграфско датиране на следите от късния плейстоцен. Точният контур на мамутската пътека, за който се смята, че е направен от манус, не е добре дефиниран, но по аналогия със съществуващия Loxodonta africana най-вероятно ще съответства на зрял (> 50 години) бик с потенциална височина на раменете над 3 метра .

Древни човешки отпечатъци, един от които е намерен в мамутски отпечатък, който можете да видите горе вдясно. Изображение чрез научни доклади.

„Никога не сме мислили да търсим отпечатъци“, казва в изявление изследователят от Корнел и водещ автор на изследването Томас Урбан. „Но се оказва, че самата утайка има памет, която записва ефектите от теглото и инерцията на животното по красив начин. Това ни дава начин да разберем биомеханиката на изчезналата фауна, каквато никога не сме имали досега. „

„Сега, използвайки геофизични методи, те могат да бъдат записани, проследени и изследвани в 3-D, за да разкрият плейстоценските взаимодействия между животни и хора, историята и механиката по наистина вълнуващи нови начини“, добави съавторът Стюарт Манинг.

Екипът установи, че отпечатъците принадлежат на мамут, тъй като са успели да измерват налягането на краката на съвременните африкански слонове и да сравняват данните, които показват прилики. Те също разкопаха отпечатъците, за да потвърдят своите констатации.

Освен това екипът открива и отпечатъци от древни ленивци, камили и кучешки зъби. Ясно е, че районът, където се намират Белите пясъци, преди е бил буйна среда, кипяща от диви животни, преди да се превърне в пустиня.

Но радарната технология може да бъде в състояние да открие дори по-стари отпечатъци, принадлежащи на динозаври, особено в подобни обекти в Северна Америка и Африка, което прави изкопаването ненужно.

Взети в неговата логична степен, потенциално хиляди записи на плантарно налягане чакат да бъдат събрани на обекти като WHSA и другаде в Северна Америка и Намибия, без да е необходимо да се изкопават писти. Потенциалът тук да подобри нашето разбиране за биомеханиката на изчезналите животни може да даде важна информация за разработването на по-сложни биомеханични модели от и за съществуващи слонове и по аналогия от анатомично подобни динозаври като зауроподи. Той може също така да подобри качеството на геотехническите модели, прилагани както към слонове, така и към мамутски пътеки, тъй като ще позволи да се използва прогнозно налягане на плантарите, а не като сега еднакви индетри.

„Има по-големи последици от този казус“, каза Урбан. „Техниката може да бъде приложена към много други места за вкаменени отпечатъци по света, потенциално включително тези на динозаврите. Вече успешно тествахме метода по-широко на множество места в Белите пясъци. „

Голямото множество данни, които учените биха могли да спечелят от използването на проникващ в земята радар за намиране и изучаване на отпечатъци, е просто умопомрачително. Това може да ни позволи да изучаваме древните миграции по начини, които никога досега не сме били в състояние. Възможностите са безкрайни. И тъй като технологията се подобрява и е по-усъвършенствана, можем да очакваме по-добри резултати в бъдеще. Вече можем да възстановим живота по време на праисторически времена, но сега бихме могли да го направим много по-точно и това е вълнуваща перспектива.

Още от Amaze Lab:


Представено изображение: Mammoth via Pixabay с отпечатъци, намерени чрез радар от екранна снимка на YouTube[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today