Анунаки разкри: Кои бяха тези същества от теорията на древния астронавт? – Част I

[ad_1]

Съвременната епоха е свидетел на невероятен скок в популярността на всички форми на медии, отнасящи се до митологията на древните месопотамци. Подхранване на тази постоянно нарастваща тенденция са писанията на редица изследователи, които предлагат връзки между няколко цикъла на шумерските митове и теорията, че човешката раса е създадена или създадена от група извънземни същества. Познат като Теория на древния астронавт , това поле до голяма степен зависи от преводите на клинописни плочки, за които се предполага, че са направени от Захария Ситчин, чиято поредица от Хроники на Земята книгите формират основата, върху която е изградена съвременната църква на извънземните богове.

Централно място в разказа на Sitchin има група от митични същества, известни като Анунаки, за които той твърди, че са кръстосали собствената им ДНК с тази на Хомо еректус с цел да създаде човечеството – с цел да използва хората като роби за добив на злато и други минерали. Днес тези Анунаки често се изобразяват като еквивалент на старозаветния Бог-създател.

Анунаки е създал човечеството?

Анунаки е създал човечеството? ( Публичен домейн )

Но какво всъщност казва клинописният корпус за Анунаките и другите митични същества? Как версията за тези същества и тяхната дейност, представена в медиите на Древния астронавт, се сравнява с това как те наистина са били представени в древния свят?

Княжеска кръв

Да започнем с, Анунаки в превод означава „княжеска кръв“ или „семе на Ану“, а не „тези, които са слезли“ или „тези, които са дошли от небето на земята“, както твърдят много съвременни източници. Анунаките са „шумерските божества от старото първично време;“ пантеон от богове, които са били деца на небесния бог Ану и сестра му Ки. Показателно е, че някои учени осъзнаха, че Анунаките трябва по-подходящо да се считат за полубогове или полубожествен същества. Очевидно сестрата на Ану Ки първоначално не е била считана за божество и е била приписвана само статут на богиня много по-късно в историята на митовия цикъл.

Акадски цилиндров печат, датиран около 2300 г. пр. Н. Е., Изобразяващ божествата Инана, Уту и Енки, трима членове на Анунаките.

Акадски цилиндров печат, датиран около 2300 г. пр. Н. Е., Изобразяващ божествата Инана, Уту и Енки, трима членове на Анунаките. ( Публичен домейн )

Както е обяснено от Уилям Клаузер:

„Някои власти поставят под въпрос дали Ки е смятан за божество, тъй като няма доказателства за култ и името се появява само в ограничен брой шумерски текстове за сътворението. Самюел Ноа Крамер идентифицира Ки със шумерската богиня майка Нинхурсаг и твърди, че първоначално те са били една и съща фигура. По-късно тя се превърна във вавилонската и акадската богиня Анту, съпруга на бог Ану (от шумерския Ан). “

По същество това би означавало, че Анунаките са родени от съюз между небесен бог и смъртна жена, която по-късно е обожествена в митичните традиции.

Четири статуетки от медни сплави, датирани в.  2130 г. пр. Н. Е., Изобразяващи четири древни месопотамски богове, носещи характерни рогати корони.

Четири статуетки от медни сплави, датирани в. 2130 г. пр. Н. Е., Изобразяващи четири древни месопотамски богове, носещи характерни рогати корони. (Осама Шукир Мохамед Амин / CC BY-SA 3.0 )

От прах до прах

Освен това „Ки“ е шумерският знак за „земя“, а съпругата на Ану понякога се счита за олицетворение на самата земя. Това е подобно на библейската традиция, където смъртните са създадени от пръстта на земята (Битие 2: 7). Концепцията за група полубожествени същества, родени от смъртни жени, е много подобна на библейската и извънбиблейската традиция на Нефилимите.

Един от най-често цитираните древни текстове, който описва Нефилимите, е Извънбиблейският Книга на 1 Енох приписван на патриарха Енох, син на Яред и баща на Матусал. 1 Днес Енох се счита за апокрифен текст и е отхвърлен от повечето масови теологични институции, но това не винаги е било така. Много от ранните отци на Църквата, като Атинагор, Климент Александрийски, Ириней и Тертулиан приеха книгата като писание и сред свитъците от Мъртво море бяха открити фрагменти от 10 копия на 1 Енох на арамейски. 1 Енох е цитиран и в Библията Книга на Юда , и е изчислено, че има още няколкостотин препратки в самия Нов Завет.

Исус Навиев 1: 1, както е записано в Алепския кодекс, 10 век сл. Хр

Исус Навиев 1: 1, както е записано в Алепския кодекс, 10 век сл. Н. Е. ( Публичен домейн )

Божии синове, дъщери на човека

Най-известните части от 1 Енох съдържат подробности за някои събития преди потопа, записани в Библията (по-специално глава 6 Битие, стихове 1-4). Според 1 Енох, група от 200 паднали ангели, известни като наблюдателите, водени от индивид на име Семяза (или Семяза) слязъл на планината Хермон, където те дали клетва за бащински произход с човешки жени. Всеки от тях „взел за себе си съпруги и всеки избрал за себе си една, и те започнали да влизат при тях и да се оскверняват с тях“, съюз, който довел до раждането на „велики гиганти“.

Тези гиганти в крайна сметка „погълнаха всички придобивки на хората“ и „когато хората вече не можеха да ги поддържат, гигантите се обърнаха срещу тях и погълнаха човечеството“. (1 Енох, гл. 6-7) Тези дейности провокират действието на Бог, който проклина великаните да воюват един срещу друг, „за да се унищожат взаимно в битка“, и изпраща архангелите да обвържат ръководството на наблюдателя „ долините на земята ”. (1 Енох 10) Както е добре известно днес, еврейските текстове споменават мощните същества, родени от Наблюдателите като Нефилимите.

Местоположение на светилището на Анунаки

Учените са открили дълбоки прилики между митологиите на Анунаки и Нефилимите. През 1971 г. Едуард Липински публикува научен анализ на няколко древни текста, включително старовилонската версия на Епопея за Гилгамеш, всички, които съдържат важни подробности, разкриващи истинското местоположение на светилището на Анунаки в древната източна мисъл и космология. Липински открива, че: „Всъщност старата вавилонска версия на [Gilgamesh Epic] идентифицира Хермон и Ливан с жилището на Анунаки ”.

Той набляга на редове 12-21 от Стария вавилонски Гилгамеш, които разказват за унищожението на Хумбаба, пазител на обиталището на боговете в ръцете на спътника на Гилгамеш Енкиду, след което в текста се казва, че двамата „проникнали в гората, отвори тайното жилище на Анунаки. “ Докато по-късните митологии предполагат алтернативни местоположения за дома на Анунаки, Липински обяснява, че най-старите месопотамски и близкоизточни ханаански текстове сочат към кедровата гора на планината Хермон:

„… следи от по-старата традиция могат да бъдат намерени при споменаването на планината, която е била обиталището на боговете и чиито достъпи са били скрити от Кедровата гора, чийто пазител е Хумбаба. Вярваме, че тази планина е Антиливан-Хермон … Следователно южната верига на Анти-Ливан вероятно ще бъде планината, в чиито вдлъбнатини са живеели Анунаки според старата вавилонска версия на епохата Гилгамес. По времето на Стария Вавилон Анунаките все още са били боговете като цяло …. По този начин планината Хермон трябва да бъде идентифицирана с жилището на боговете. “

Снежната планина Хърмон.

Снежната планина Хърмон. ( Публичен домейн )

Небето и Земята се присъединят

Липински също посочва факта, че планината Хермон е била считана за пазител на международните договори в древния свят и свързва тази традиция с клетвата, положена от Стражите в 1 Енох. Включване на апокрифни текстове като Заветът на дванадесетте патриарси и 1 Енох в своето изследване, Липински заключава:

„Хълмът Хермон е космическата планина, която се свързва със земята с най-ниското небе. Същата концепция се крие и зад епизода на Божиите синове в Книгата на Енох. Небесните същества се събират на върха на планината Хермон, защото това е планината на боговете, ханаанският Олимп. “

Планината Хермон е разположена в южния край на антиливанската планинска верига, пресичаща границите на Сирия и Ливан. Най-високият връх на Хермон достига 9 232 фута (2814 метра). Районът изобилства от древни олтари от хилядолетия назад и все още е бил домакин на светилища и ритуали още по времето на Константин Велики. По-нататъшно значение има и фактът, че Гилгамеш е бил известен в древния свят с получаването на знания от предипотопния (или „допотопния“) свят, както е посочено в Угаритската епопея за Гилгамеш (редове 5-9):

„Той изследваше местата на властта, познаваше цялата мъдрост за всички неща. Този, който е пътувал по далечния път до Utter-napisti, който е прекосил океана, широкото море, чак до изгрева: той е върнал вести от допотопната епоха.

Тези пасажи ни довеждат до пълен кръг с интерпретацията на Липински на старовилонската версия на епоса за Гилгамеш, където древният цар пътувал до планината Хермон – обиталището на Анунаки …

[READ PART II ]

Джейсън Джарел и Сара Фармър са разследващи историци и професионални археолози. Те изучават много предмети, включително дълбочина психология, библейски мистерии, политология и сравнителна митология. Те също са автори на Векове на великаните: Културна история на високите в праисторическа Америка (2017). Научете повече на уебсайта им: ParadigmCollision.com

Горно изображение: Подредени вселена и клинопис (Public Domain) и акадски цилиндър с Анунаки. ( Публичен домейн ); Дерив.

От Джейсън Джарел и Сара Фармър

Актуализирано на 20 май 2021 г.

Препратки

Дейвид Лийминг, Оксфордският спътник на световната митология, Oxford University Press, Oxford, NY, 2005.

Уилям Клаузър, Езотеричният кодекс: Божества от подземния свят, lulu.com, 2015.

Сравнете Юда 1: 14-15 (KJV) с 1 Енох 1: 9.

Едуард Липински, „Абосът на Ел: митологични традиции, свързани с планината Хермон и планините на Армения“, в Orientalia Lovaniensa Periodica 2 , Leuvan, 1971, стр. 13-69.

Галерия Морин Ковач “Въведение”, Епопеята за Гилгамеш, Stanford University Press, Калифорния, 1989.

Андрю Р. Джордж, „Епопеята на Гилгамес в Угарит“, Aula Orientalis 25, 2007, стр. 237-254.

Александър Хайдел, Епосът за Гилгамеш и паралелите на Стария завет , University of Chicago Press, Chicago & London, 1946

[ad_2]

Source link