Аномалии на Арктическия кръг: Археологически поглед под вечната замръзналост

[ad_1]

Арктическият кръг е най -далечният север от петте големи кръга на географската ширина на планетата. Той отбелязва най -северната точка, в която центърът на обедното слънце се вижда точно на зимното слънцестоене. По време на лятното слънцестоене сърцето на среднощното слънце се вижда само в най -южната точка.

Напредъкът в технологиите дава възможност на учените и изследователите да открият нови прозрения в тази замразена, мистериозна пустиня. Генетиците използват геномни изследвания, за да отключат ДНК пъзели, палеонтолозите откриват някога недостъпни кости на динозаври и дори обикновените хора по целия свят използват сателитни изображения, за да трансформират нашето разбиране за произхода на живота в Северния полярен кръг.

Пуст пейзаж на остров Аксел Хайберг в Северния полярен кръг.  (Matti & Keti / CC BY-SA 4.0)

Пуст пейзаж на остров Аксел Хайберг в Северния полярен кръг. (Мати и Кети / CC BY-SA 4.0 )

Открития и дебати за динозаври от Северния полярен кръг

През 2014 г. съобщиха от CBC Science че вкаменелост на динозавър от Канадската висока Арктика, най -северният изкопаем динозавър, открит някога. Вкаменелостта е прешлен от гръбначния мозък на вид с патица, известен като хадрозавър. Открит е на остров Аксел Хайберг в Нунавут, на около 500 километра (310 мили) северно от най -близкото човешко обиталище.

Хадрозаврите бяха тревопасни животни, които носеха стилни патешки зъби и понякога гребени на върха на главата си, а този конкретен хадрозавър беше с дължина около 8 метра (26 фута). Ваврек, уредник и главен палеонтолог в Музея на динозаврите на Филип Дж. Къри в Гранд Прерия, Алта., Обясни, че откритието помага да се разкрие истинската гама от места, където някога са се разхождали динозаврите.

Ваврек каза още, че палеонтолозите едва са търсили вкаменелости на динозаври в канадската Висока Арктика поради прекомерната му цена и бруталната логистика, за да стигнат до там. Те също така трябва да се борят с реалността, че вечната замръзналост има тенденция да разбива изкопаеми скелети, докато се смила през циклите си на замразяване и размразяване. Но той е уверен, че има още много вкаменелости, които да бъдат открити там.

Открития на динозаври в Аляска и дебати за Дино

По целия континент от страната на Аляска, по -новите съобщения за изкопаеми изкопаеми динозаври, появяващи се в Северния полярен кръг, предизвикват известен дебат в палеонтологичната общност. Д -р Pat Druckenmiller, директор на Северния музей на Университета в Аляска, е водещият автор на изследване, току -що публикувано в списанието Актуална биология . Druckenmiller вярва, че техните изкопаеми находки (кости и яйца на бебе на 70 милиона години) променят миналите предположения, че динозаврите са хладнокръвни влечуги.

„Ако са се размножили, значи са презимували там. Ако презимуваха там, трябваше да се справят с условия, които обикновено не свързваме с динозаври, като замръзване и сняг. Поне тези групи са имали ендотермия “, заяви той, позовавайки се на способността на животните да загряват тялото си чрез вътрешни функции.

Останки от древно жилище на Туле.  (Ansgar Walk / CC BY-SA 2.5)

Останки от древно жилище на Туле. (Разходка Ансгар / CC BY-SA 2.5 )

Енигматичната култура на Дорсет и петроглифите на Каджарталик от Северния полярен кръг

Преди предците на съвременния инуитски народ, известен също като народ Туле, да мигрират на изток от Аляска около 1100 г. сл. Хр., Регионът е бил обитаван от хиляди години от мистериозната култура на Дорсет. „Още от откриването на палео-ескимоска култура в Северноамериканската Арктика през 1925 г. археолозите са били озадачени от връзката си с предците на културата Туле на съвременните инуити“, казва д-р Уилям Фицгю от Центъра за арктически изследвания в Смитсонов институт. Те са кръстени на нос Дорсет, Нунавут, където артефактите от културата на Дорсет са открити за първи път през 1925 г.

Тези артефакти от Арктическия кръг веднага се откроиха като различни и далеч по -древни от обектите на инуитите. Артефактите на културата Дорсет изобразяват мъже и жени, носещи паркове без качулка с високи яки. Изглежда, че те не са използвали технология с лък и стрела, нито са използвали тренировки. Те не ловуват сухоземни животни като полярни мечки или карибу като инуитите, вместо това разчитат изцяло на лов на океански бозайници като морски лъвове, моржове и нарвали. Изглежда, че някъде между 1000 г. (точно когато пристигнаха инуитите) и 1500 г. сл. Хр., Културата на Дорсет мистериозно изчезна.

Каджарталик е един от предлаганите от Канада обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е поредица от 150 петроглифни лица, издълбани в камък от културата на Дорсет. Някои от лицата са човешки, други са животни, а други са антропоморфни. Всички са издълбани в голяма форма на коритото в сапунения камък. Наскоро имаше някакъв вандализъм на сайта и за да се предотврати това, канадското правителство предприема мерки за защита на обекта. Петроглифите в Каджарталик са най -северните глифове, откривани някога на Земята.

Петроглифът Каджарталик (JhEv-1) се намира в североизточния ъгъл на остров Кикертаалък, на малък полуостров, наречен Каджарталик.  (Културен институт Avataq)

Петроглифът Каджарталик (JhEv-1) се намира в североизточния ъгъл на остров Кикертаалък, на малък полуостров, наречен Каджарталик. ( Културен институт Avataq )

Инуитски легенди за срещи с първите обитатели: Изгубената раса

Инуитите си спомнят легенди за взаимодействието им с Дорсет, когото наричат Тунит, преведено като „първи жители“. Според сметките на инуитите, Тунит бяха мощни, но плахи гиганти, които живееха в каменни жилища. Повечето истории се въртят около Тунитски грандиозни подвизи на физическа сила. Например, инуитите казват, че могат да вдигат огромни камъни и да носят моржове през раменете си.

The Тунит хората са описвани като мрачни гиганти от инуитите, по -високи и по -силни, за които се казва, че бързо бягат от населените места, когато се осъществи контакт с външни лица. Друго име за тези оригинални, гигантски обитатели е Инупасугджук .

Старейшините на инуитите не са склонни да говорят за тях и изглежда, че всякакви срещи с тях са били редки и са се случвали в древни времена, когато инуитите за пръв път са пристигнали в Северния полярен кръг. Те си спомнят, че мъжките са изключително редки, а женските – малко по -чести. Явно са открити тези космати, уединени гигантски жени Хомо сапиенс забавен и от време на време би отвлякъл някой, който да държи като играчка.

Според EurekAlert!, Д -р Еске Уилърслев, професор в Центъра по геогенетика към Университета в Копенхаген, е съавтор на проучване през 2014 г., което според Вилерслев потвърждава до известна степен легендите:

Нашите генетични изследвания показват, че в действителност палео-ескимосите-представляващи една-единствена група-са първите хора в Арктика и са оцелявали без външен контакт повече от 4000 години. Това ново геномно изследване урежда нерешени въпроси в арктическата археология, които се обсъждат в продължение на почти век, като установява, че палео-ескимосите и неоескимосите са генетично различни, с отделен произход в Източен Сибир, а палео-ескимосите остават изолирани в източния Арктика от хиляди години без значително смесване помежду си или с американски индианци, скандинави или други европейци.

Изображение от Google Earth на образуване на „морски лъв“ на остров Кекерталук.  (Google Земя, предоставен от автора)

Изображение от Google Earth на образуване на „морски лъв“ на остров Кекерталук. (Google Земя, предоставен от автора)

Странни сателитни снимки в националния парк Auyuittuq

В същата обща област като вкаменелостите на диназаврите Нунавут и петроглифите на Каджарталик (домът на културата на Дорсет), сателитните изображения разкриват някои странни черти в рамките на Националния парк Ауюитук. От западната страна на парка, където протокът Дейвис се влива в многото притоци, се появява аномалия.

Изглежда, че под солените води има стотици, ако не и хиляди геометрични структури. Правите ъгли, дълги прави линии и квадрати, много напомнящи на древните градски решетки, пълни с настилки и храмове изглежда са потопени под вода. Възможно е, като се има предвид, че те се разглеждат чрез спътникови компютърни програми, това да е само оптична илюзия. Въпреки това, от всички притоци защо само тези три биха произвели този цифров „шум“ ефект?

Сякаш тези хлътнали форми не са достатъчно странни, има допълнителни аномалии. Още по -на север, остров Кекерталук, полуостров се простира от острова в правото към Гренландия. Колкото и да е странно, този полуостров някак прилича на огромна глава на морски лъв.

Точно както при геометричните шарки под притоците, това може да е пример за пареидолия (човешката склонност да налага възприемането на смислени образи върху мъгляв стимул). Но отново, ако случаят беше такъв, изглежда странно, че той нямаше да се разпространи сред безбройните други геоложки образувания в района. Освен това е допълнително странно, че формацията толкова ясно би представлявала морски лъв, тъй като те със сигурност мигрират точно покрай полуострова и са били предпочитаната плячка на културата Дорсет.

Пазителят на Badlands и местно лице.  Обикновено се смята, че сходството на естествената особеност с местно население с шапка е пример за парейдолия.  (Мисли на даоистка мадама)

Пазителят на Badlands и местно лице. Обикновено се смята, че сходството на естествената особеност с местно население с шапка е пример за парейдолия. ( Мисли за даоистка мадама )

Медицинска шапка, пазител на Badlands и своеобразен модел

Badland Guardian е името, дадено на планинска формация в град Медицински шапка, Канада. Градът получава името си от легендата на Първите нации за древен и могъщ шаман, който е получил свръхестествена шапка от речно божество в района.

Има вариации на историята, но съществените елементи остават същите: отдавна шаманът се сблъсква с водно божество, което изисква кръвопреливане в замяна на тази омагьосана шапка. След това губи шапката и се впуска в епично търсене, за да я извлече.

През последните години любопитни изследователи в уюта на домовете си забелязаха, че планинската формация в района на Medicine Hat явно прилича на индиански мъж, носещ шапка. Отново това може да е пареидолия, но точно както при арктическите аномалии, как е възможно легендата и името на мястото да са дошли преди наблюдението на тези внушителни характеристики, които са видими само от космоса?

Този своеобразен модел е много по -дълбок, ако човек е толкова склонен да се срути в пословична заешка дупка. Badlands Guardian дори изглежда има удължена глава и точно на юг от Medicine Hat Canada е дом на така наречените индийски племена Flathead, които наистина практикуват връзване на главата на бебето, за да удължат черепите си, за да определят висок социален статус.

Полярният кръг изглежда е дом на странни изчезнали култури, потънали градове, петроглифи, митове за гиганти и странни геоложки образувания. Тези неща са склонни да се появяват отново и отново с местните култури. Но какво означава всичко това? Има ли изгубен град под водите на канадските Арктически притоци? Дали тези геоложки образувания и техните форми са просто резултат от пареидолия? Може би. Но независимо от това, може разумно да се твърди, че в пустите северни течения на Северния полярен кръг, под студените води и ледената почва, уликите за нашия произход остават скрити във вечната замръзналост, чакащи да бъдат открити.

Горещо изображение: Вълшебен пейзаж в Северния полярен кръг. Източник: Чувствайте се добре в студио / Adobe Stock

От Марк А. Карпентър

Препратки

Арсено, Д. юли 2013 г. „Естетичната сила на древните образи на Дорсет в Каджарталик, уникален петроглиф в канадската Арктика“ през Boletín del Museo Chileno de Arte Precolombino . Сантяго де Чили. 18 (2): 19–32. ISSN 0716-1530.

McGhee, R. 2005. Последното въображаемо място: Човешка история на арктическия свят. Oxford University Press.

Парк, RW, април 1993 г. „Наследяването на Дорсет-Туле в Северна Америка в Арктика: Оценка на претенциите за културен контакт“ през Американска античност . Vol. 58. No2.

Шърман, Т. 30 август 2014 г. „Потвърден мит на инуитите: Нервните гиганти са първите заселници на арктическите учени“ Национален монитор . Предлага се на: http://natmonitor.com/2014/08/30/inuit-myths-confirmed-nervous-giants-were-first-settlers-of-arctic-say-scientists/

[ad_2]

Source link

Visited 21 times, 1 visit(s) today