Американски проект за десетхиляден град на Марс спечели тазгодишния конкурс „Марс Сити Дизайн“

[ad_1]

Надпреварата кой пръв ще стъпи на Марс продължава с пълна сила. Група инженери и архитекти от Масачузетския технологичен институт (МИТ) в САЩ спечелиха тазгодишния конкурс „Марс Сити Дизайн“ , като те създадоха прототип на жилища за бъдещата колонизация на „Червената планета“. Състезанието, спонсорирано от НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), е едно от многото, което изисква от участниците да покажат творчески решения на проблемите, които тези агенции очакват при пътуването до Марс, съобщават от Space.

Самото жилище, което екипът нарича Redwood Forest, е своеобразна колекция от „местообитания на дървета“, свързани чрез система от тунели, наречени „корени“.

Корените ще осигурят безопасен достъп до други дървесни хабитати, частни пространства и „транспорт на чисти дрехи“, според изявление на МИТ.

Тунелите също ще осигурят защита от космическа радиация, микрометоритни въздействия и екстремни промени в температурата на Червената планета.

Във всеки куполообразен дървовиден дом ще си съжителстват до 50 души, а според проекта се предвижда изграждането на около 200 от тях, за да се постигне целта да бъдат заселени 10 000 пионера. Структурите ще включват частни и обществени пространства, както и растения и вода, събрани от северните равнини на Марс.

„На Марс градът ни физически и функционално ще наподобява една гора, използвайки местни марсиански ресурси като лед и вода, почва и слънце, за да се поддържа живота“, каза ръководителката на проекта на МИТ Валентина Сумини.

Сумини и нейния асистент Каитлин Мюлер, ръководят екип, който включва девет студента.

„Проектирането на гора също така символизира потенциала за растеж навън, докато създадем природа подходяща за нас наМарс“, добави Сумини.

Също като в гора, „дърветата“ в този колектив ще бъдат жизненоважни при транспортирането на водата в цялата система.

„Всяко дърво на местообитание в Redwood Forest ще събира енергия от слънцето и ще го използва за преработка и транспортиране на водата в жилището и всяко дърво е проектирано като богата на вода среда“, казва Джордж Лордос, доктор по аеронавтика и астронавтика, който работи по проекта.

Всеки купол ще има меки клетки, които ще се напълнят с вода, с цел да предпазят жителите от радиация и да утопляват. Ще бъдат създадени специални басейни с риба, които ще захранват с тор и полезни елементи ферми със зеленчуци. Куполите също ще имат слънчеви панели, за да генерират чиста енергия за зареждане на водородни горивни клетки и разпределяне на вода с цел  създаване на ракетно гориво, обяснява още Лордос.

Проектът Redwood Forest може да се използва и тук на Земята, твърдят членовете на екипа. Подобна архитектура би могла да направи суровите среди като тези на високи надморски височини място за живот с богата инфраструктура. Може на се използва дори за живот в океана. А предложената градинарска система на местообитанието можеше да намали разходите за снабдяване и транспорт както на Марс, така и тука на Земята.

През ноември бе съобщено, че Китай планира да пусне космически кораб от Марс до 2020 г., а през 2030 г. да достави земни проби от Марс на Земята.

И все пак, целта на Марс Сити Дизайн в крайна сметка е да помогне на агенции като НАСА и ЕКА да измислят жизнеспособни начини хора да живеят на Червената планета.

„Не е достатъчно само да пътуваме до Марс и да оцелеем там, а сега трябва да развием начин, по който да живеем и да изследваме устойчиво на Марс“, пише в сайта на проекта. „От съществено значение е да призовем ново поколение мислители и новатори, за да стане това реалност“.

[ad_2]

Source link

Visited 16 times, 1 visit(s) today