Ако искаме, можем да построим Джурасик парк!

[ad_1]

Макс Ходак от Neuralink: „Ако искаме, можем да построим Джурасик парк!

Експерти от компания Neuralink, основана от Илон Мъск и други изследователи, за първи път ясно показват успеха на свой проект.

Компанията публикува кратко видео (ще го гледате по-долу), демонстриращо възможностите, които маймуна е придобила след имплантиране на чип в мозъка си.

Целта на разработчиците е да създадат миниатюрен чип, имплантиран в мозъка, който да позволи на хората с увреждания да използват електронни устройства. Например, човек с парализа да може да контролира компютър или смартфон буквално с мисълта си. Причината е хуманна, но силно се съмнявам това да е основната идея …

В началото на конкретния експеримент, маймуна на име Пейджър използва джойстика, за да премести курсора след квадратите на дисплея. Като награда за „упоритата си работа“ тя получава смути от банан.

В тази процедура невронните данни от мозъка й се предават на компютър по безжична мрежа.

След това получената информация се обработва чрез алгоритъм за декодиране, който симулира връзката между повтарящата се последователност на невронната активност и движенията, извършвани от маймуната.

След като алгоритъмът за декодиране на чипа е напълно калибриран, специалистите от Neuralink изключват джойстика и включват играта Пинг-Понг.

Четете още: Илон Мъск показа мозъчния имплант на Neuralink (видео)

Гледайте видеото.

Въпреки факта, че джойстикът е изключен, маймуната никога не пропуска топката, тъй като несъзнателно контролира курсора чрез своята нервна активност.

В своя Туитър акаунт, Илон Мъск пише шеговито:

„Нашата маймуна скоро ще бъде на Twitch and Discord.“

За кратко време, компанията наистина е постигнала невероятен резултат. Миналата година Neuralink можеше да регистрира само промени в мозъчната активност на прасета, които бяха имплантирани с чип. Сега, маймуна вече играе Пинг-Понг.

Съоснователят на Neuralink – Макс Ходак, твърди също, че компанията разполага с технология за създаване на реална версия на Джурасик парк.

Той прави смело изявление в Туитър, че „ако искаме, може да построим Джурасик парк“. Но, не уточнява как невротехнологичната компания би могла да пресъздаде динозаври, подобни на праисторическите животни.

Ходак казва, че тези динозаври няма да бъдат генетично автентични с истинските. Той вярва, че 15 години отглеждане и генно инженерство биха позволили да се създадат екзотични нови видове животни и да се увеличи биологичното разнообразие на планетата.

Макс пише:

„Биоразнообразието определено е ценно. Опазването е важно и има смисъл. Но защо да спираме дотук? Защо да не се опитаме да създадем нови видове?“

Neuraink продължава да напредва и в други области на технологичния прогрес.

Но, важни въпроси са: Етично ли е? Доколко е безопасно всичко това? Какви ще са последиците от „заиграването с природата“? И т. н.

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today