Айне: лъчезарна келтска богиня на любовта, лятото и суверенитета

[ad_1]

Айн често се помни като келтска богиня на любовта. Но тя също беше божество на богатството, суверенитета и лятото. Нейната чувствителна и радостна личност й донесе много последователи в келтския свят. Сърцето на нейния култ се намира в Лимерик, Ирландия, въпреки че славата й се разпространява като слънчеви лъчи в много други региони.

Асоциациите между Айне с Венера, Афродита и всяко друго любовно божество са неясни. Тя беше много сложна богиня. Може да се предположи, че богинята на любовта би имала ярки и щастливи митове, но легендите за Айне са доста потискащи. Често се разказват истории за богинята, която е изнасилена и убита, както и за много други трудни ситуации.

Айне в „Митове и легенди; келтската раса “(1910) от TW Rolleston. (The Commons)

И все пак тези тъжни истории всъщност я приближиха до жените, които живееха в суровия келтски свят. Важно е да запомните, че когато келтската армия работеше за други или се бореше за земята си, жените също трябваше да защитават домовете си, градовете и селищата си. Следователно смъртта, жестокостта и сексуалното насилие са за съжаление доста често срещани за жените.

Въпреки тъжните приказки, Айне носеше на жените надежда и им напомняше за летните радости и по-приятните времена. Това може да е причината да я почитат вместо някои други божества.

Айне донесе на жените надежда и им напомни за радостите от лятото и по-приятните времена. (HstrongART / Adobe Stock)

Слънчева богиня

Келтските легенди разказват, че Айне е била дъщеря на Eogabail, който е бил член на легендарния Tuatha Dé Danann. Във фолклора тя е призната и като съпруга на морския бог Мананнан Мак Лир – божество, което е било много важно за келтските воини. В древните ирландски митове и легенди Айне е описана като феерична кралица, богиня на земята и природата и дама на езерото. Смятало се, че тя носи късмет и добра магия на своите поклонници. Някои я определят като по-ярка страна на известната богиня Мориган.

Tuatha Dé Danann, както е изобразен в Джон Дънкан "Ездачи на Сидхе." (1911)

Tuatha Dé Danann, както е изобразено в „Ездачите на Сидхе“ на Джон Дънкан. (1911) ( Публичен домейн )

Айн е известна още като богинята, която е научила хората на значението на любовта. Тя взела много човешки мъже за любовници и родила много феи-човешки деца. Има безброй истории за нейните ескапади с човешки любовници. Повечето истории за Айне и нейните любовници бяха весели и спокойни приказки, но някои бяха и тъжни или обезпокоителни.

Легендата за срещата на Айне с Айлил Аулом

Една от неприятните легенди говори за мъж, който не е искал да научи значението на любовта, а е бил воден само от сексуалните си желания. Този хич беше кралят на Мюнстер, наречен Айлил Аулом. Според традиционната история той изнасилил Айне, така че тя му отхапала ухото – което накара хората да го наричат ​​„едноухият Аулом“.

В староирландския закон кралете трябваше да имат перфектен външен вид и цялостно тяло. Така Аулом загубил авторитета си. Тази история показва, че Айне е била и могъща богиня на суверенитета. Като божество тя даваше власт на добрите хора, но също така я отнемаше от лошите.

Крал Айлил и Айне от Джон Дънкан. ( легитилант)

Легендарната история, приписвана на Cormac mac Culennain, кралски епископ на Cashel (у. 908), публикувана в Leabhar Laignech c. 12 век сл. Н. Е. Обяснява тази приказка. Казва:

„1. Нека някой от вас ме попита за историята на прекрасния тис: защо само той се нарича Тис на спорещите синове?
2. От коя дървесина е отровното, красиво дърво – обект на такова предателство? Какво естество на приятелството първоначално е съществувало преди спорещите синове да са му дали името?
3. От своята територия Айлил избра тази поляна за пасището на конете си: от Дън Клер до Дън Гаир, от Ане до Дун Очаир.
4. Стройният сидхе-фолк не харесваше това нашествие в тяхната земя; те унищожаваха тревата всеки Самхейн – няма история, която да се равнява на това!
5. Ailill отиде с Ferchess mac Comman да разгледа фината трева; те видяха в равнината три крави и трима души, които ги пасеха.
6. „Това са крадците!“ – надменно каза Ейлил. „Жена и двама мъже, без съмнение, и трите им безроги крави.“
7. „Това е, което е потъпкало тревата и е погълнало имуществото ни, за да ни ограби, пеейки сладката музика на сидхе, за да заспи расата на Адам.
8. „Ако те пеят музиката на sidhe“, каза Ferchess mac Comman, „нека не се приближаваме, докато не разтопим малко восък за ушите си!“
9. Те не можеха да чуят сладката музика, след като бяха напъхали восък в ушите си. Изведнъж всяка страна видя другата: изненадваща среща!
10. Яростно, Еогабул (на сидхе) и Айлил се хващат точка в точка; Еогабул е поразен и Айн (от сидхе) е свален.
11. Ailill дойде при Aine, надви я и легна върху нея; тогава той е знаел за нея не по съгласие, а със сила.
12. Айне занесе ножа си на Айлил, без мое лъжесвидетелство! Тя отряза дясното му ухо от наведената над нея глава, така че впоследствие той бе наречен Ейлил Голоухо.
13. Това вбеси Айлил тогава; той заби копието си в Айне; не й направи чест, остави я мъртва. “

Възкресяване на древната богиня

Въпреки че Айне умира в тази история, тя остава безсмъртна в ирландската митология и в пантеона на ирландските божества. Като богиня на луната, тя също се превърна в божество на земеделието и се грижеше за посевите. Празникът й се състоя на 1 август.

Айн също е част от групата на Тройната богиня с двете си сестри – Фен и Гриан. Традицията казва, че по време на пълнолуние те яздят конете си и играят в Lough Gur, езеро, посветено на Aine в графство Limerick.

Традицията казва, че Айне и сестрите й Фен и Гриан играят в Лох Гур. ( Патрик Космидер / Adobe Stock)

Старите божества все още имат място в съвременна Ирландия. С нарастващата популярност на Бригид, Мориган и няколко други древни богини, култът към Айне изглежда се разширява отново. Нейният култ все още е силен в и около Лимерик, но с продължаващия растеж на религията, наречена Уика, нейната история също се разпространява.

Горно изображение: Илюстрация на Айне. Снимка Източник: ( © Каролайн Еванс )

От Наталия Климчак

Актуализирано на 3 юни 2021 г.

Препратки:

Ellis, Peter Berresford, Dictionary of Celtic Mythology (Oxford Paperback Reference), Oxford University Press, (1994)

Айне, ирландската богиня на любовта и кралицата на феите, достъпна на:
http://www.angelfire.com/journal/ofapoet/aine.html

Aine, достъпно на:
http://www.shee-eire.com/magic&mythology/fairylore/Queens/Aine/Page1.htm

Айне, лятна богиня на любовта, светлината и плодородието от Джудит Шоу, достъпна на:
https://feminismandreligion.com/2013/07/31/aine-summer-goddess-of-love-light-and-fertility-by-judith-shaw/

[ad_2]

Source link

Visited 28 times, 1 visit(s) today