31 – Неизвестни факта и полезни приложения за готварската сол

news_38_rs6cVFJt1_img

Вероятно няма друг толкова многофункционален продукт на минерална основа – хилядолетия наред солта е била използвана за съхранение на храни, за почистване и за други проблеми в ежедневието си. Натриевият хлорид, най-често наричан трапезна сол, е най-често срещаната форма, но в дома могат да се използват също нерафинирана морска сол и йодирана сол. По-полезна за организма пък е калиевата сол, която се използва като диетичен вариант.

1. Почистете петната от чашите за кафе и чай – смесете малко сол със съвсем малко препарат за миене на съдове и използвайте сместа, за да почистите петната по керамичните чаши за напитки.
2. Предпазете плодовете от потъмняване – повечето домакини използват малко лимон или оцет, разтворени във вода, за да запазят обелените плодове и зеленчуци, без да се окисляват и потъмняват. Ако обаче не разполагате под ръка с лимон, можете да разтворите във водата няколко щипки готварска сол.
3. Премахнете неприятните миризми от ръцете си – ако сте почиствали риба, чесън, лук или други продукти със силна миризма, можете да почистите ръцете си със сол, смесена с малко оцет. Друг начин е да се измиете с вода и сапун, и да натъркате ръцете си с нещо, изработено от неръждаема стомана.
4. Почистете мазнините от тиганите – чугунените тигани и съдове за готвене могат да се почистят от мазнините с паста, направена от сол и малко вода – нанесете пастата с хартиена салфетка и избършете.
5. Трик за сушене на дрехите през зимата – сипете малко сол при последната фаза на преплакване на прането, за да го предпазите от заледяване при съхненето на дрехите на открито. Прилагайте този трик само при горни дрехи, не при бельо.
6. Предпазете повърхностите на фурната – ако по време на печене част от храната се разсипе по дъното на фурната, поръсете петната със сол. Солта няма да изгори, няма да отделя неприятни миризми, а ще попие течностите и ще образува изпечена коричка – когато почиствате фурната, махнете коричката и почистете. Почистването по този начин спестява време, средства и усилия.
7. Отпъдете мравките – наръсете със сол секторите около вратите и прозорците, около праговете и навсякъде, откъдето мравките влизат в дома. Те не обичат да вървят по солените кристалчета, затова вероятно ще се върнат и няма да влязат в дома Ви.
8. Запазете цветята във вазите свежи – щипка сол, добавена към водата във вазите с цветя ще поддържа по-дълго време свежестта на растенията. Същият ефект можете да постигнете с щипка захар или таблетка аспирин.
9. Потушете запалилите се мазнини – дръжте бурканче със сол до печката или фурната. Ако се запали мазнината за готвене, не изливайте отгоре вода, защото ще започне да пръска – използвайте сол, която намалява температурата и спира достъпа на кислород до огъня.
10. Поправете дупките в стените – за да запълните малките дупки в стените, например от гвоздеи, смесете две супени лъжици сол с две супени лъжици царевично нишесте, добавете вода и смесете до получаване на паста. Нанесете върху дупките и оставете да изсъхне.
11. Премахнете бурените в двора – ако между настилката в двора Ви расте трева, внимателно наръсете фугите със сол и напръскайте с малко вода. Можете да изчакате дъждът да намокри солта – това ще забави растежа на бурените.
12. Премахнете водните пръстени от повърхностите на мебелите – за да почистите неприятните петна от вода от дървените повърхности, изтъркайте ги с паста, направена от сол и растително олио. Солта е ефективен абразив и ще изтърка горния слой, а маслото предпазва дървото от повреждане.
13. Почистете канала на мивките – сипете чаша трапезна сол, сменена с вряла вода, в канала на кухненската мивка или мивката в банята. Този разтвор ще дезодорира и почисти натрупванията по тръбите, затова можете да използвате този трик регулярно.
14. Премахнете петната от пот по дрехите – смесете 4-5 супени лъжици готварска сол с 3 литра гореща вода и нанесете сместа с гъбичка върху петната от пот, докато те се обезцветят и изчезнат.
15. Почистете ядките по-лесно – преди да ги счукате и почистите, накиснете орехите в подсолена вода за няколко часа. Това ще направи почистването по-бързо и лесно.
16. Премахнете петната от кръв – накиснете тъканите в студена подсолена вода и ги изперете с топла сапунена вода. Ако тъканите са от памук, лен или други натурални материали, които могат да се перат в гореща вода, след изпиране ги накиснете във вряща вода. Със сол можете да премахнете и петна от мухъл и ръжда – намокрете петната със смес от лимонов сок и сол, и след това оставете тъканите за няколко часа на слънце. Слънцето ще избели петната без да се налага да използвате белина. Изплакнете тъканите и ги подсушете.
17. Почистете месинговите и медни аксесоари – смесете сол, брашно и оцет, докато получите паста. С пастата изтъркайте металните части и я оставете няколко часа да действа. Избършете и излъскайте с мек парцал.
18. Почистете хладилника – сместа от трапезна сол и газирана вода може да се използва за почистване на повърхностите на хладилниците. Използвайте парцал, напоен със сместа, за да избършете вътрешността на уреда – тя ще почисти и дезодорира без да се налага да употребявате токсични препарати.
19. Премахнете ръжда – смесете сол и крем тартар, като добавите малко вода, за да създадете паста. Втрийте сместа върху ръждивите петна върху повърхностите от метал и я оставете да изсъхне. Изтъркайте и излъскайте метала със сух парцал. Можете да пробвате и друга смес – от сол и лимон.
20. Почистете стъклените съдове за кафе – добавете сол и ледени кубчета към стъклената кана за кафе, разклатете добре и изплакнете. Солта е чудесен абразив, който почиства дъното на каната, а ледът подпомага нейната функция.
21. Атакувайте петната от вино – ако някой разлее чаша с вино върху памучната или ленена покривка, не се притеснявайте – попийте със салфетка виното и поръсете петната със сол. Тя ще попие винената течност от фибрите на тъканите. Изчакайте тридесетина минути и накиснете покривката в студена вода – изперете както обикновено.
22. Туширайте сапунената пяна – при пране сапунената пяна сякаш никога не е достатъчна, но понякога пяната наистина препълва. Ако искате да намалите количеството на балончетата, наръсете ги с малко сол.
23. Запазете сиренето за по-дълго време – предпазете сиренето и кашкавала от плесенясване, като преди да ги поставите в хладилника, ги увиете в салфетка, напоена със солена вода.
24. Освежете цветовете – когато перете цветни тъкани, например щамповани завеси, използвайте солена вода, която ще освежи цветовете. Използвайте сол, за да подсилите цветовете на избелелите килими, като ги натъркате с парцалче, напоено в силен солен разтвор и ги изстискате.
25. Средство срещу заледяване – един от най-старите трикове срещу заледяване на пътеките и стъпалата пред дома е солта. Наръсете със сол местата, които се заледяват – това прави почистването на снега по-лесно. Не прекалявайте, обаче, тъй като солта може да повреди настилката и растенията, които сте засадили да презимуват.
26. Тествайте яйцата – за да проверите дали яйцата, които използвате, са пресни, потопете ги в дълбок съд с подсолена вода. Пресните яйца ще потънат, а старите ще се повдигнат от едната страна или ще се издигнат на повърхността, в зависимост от това колко време са престояли. Това се дължи на факта, че с времето въздушната камера на яйцата се увеличава.
27. Почистете замърсената ютия – ако повърхността на ютията е замърсена, наръсете малко сол върху парче хартия и прокарайте отгоре горещата ютия – солта ще изстърже нечистотиите и ще почисти метала.
28. Решете проблемите с цветните дрехи – солта се използва в текстилната индустрия, но тя е много практичен материал и за домашна употреба. Ако цветните Ви тъкани – закупени или боядисани, все още изпускат цвят, накиснете ги за час в 2 литра вода с добавка на половин чаша оцет и половин чаша сол. Изплакнете тъканите и ако е необходимо, накиснете отново. Ако материите са многоцветни, обаче, цветовете могат да се смесят.
29. По-дълъг живот за четките за зъби – накиснете новите четки за зъби в солена вода, преди да ги използвате за пръв път, за да изтраят те повече време.
30. Облекчете ухапванията от насекоми – ако Ви е ужилила пчела, навлажнете кожата и превържете към нея малко сол, за да намалите подуването. Ако Ви ухапе комар, можете да направите компрес със солена вода, който да намали неприятните усещания. Можете да пробвате и смес от сол с растително олио.
31. Излекувайте петната от отровен бръшлян – ако сте напарени от веществата, които отделя растението отровен бръшлян, което предизвиква обрив, направете лапа от сол и растително олио, или накиснете обрива със солен разтвор.
Източник: comfort.bg 

Visited 392 times, 1 visit(s) today