25 любопитни факта с които със сигурност ще впечатлите останалите

25 любопитни факти, които не е задължително да знаете, но с които със сигурност ще впечатлите останалите.
Публикувано изображение
Синьо = пари?
Във Великобритания най-богати са хората, които живеят в къщи, боядисани в синьо. Собственикът на синя къща печели средно по 38 000 лири годишно. А най-бедни са британците, живеещи в зелени къщи – те печелят средно по 13 000 лири годишно.
Публикувано изображение
Странен тест
Преди да пусне мъж в леглото си, руската императрица Екатерина II Велика го е подлагала на +#$%*****-тест в „комитет“ от 6 придворни дами. Но не за да разбере дали е добър любовник, а за да е сигурна, че не е болен от сифилис.
Публикувано изображение
Пчели на война
По време на Първата световна война, при първата битка на африканска земя в днешна Танзания, на 5 ноември 1914 година 800-те войници на Паул фон Летоф-Форбек побеждават десет пъти по-голям британски отряд. Причината – няколко рояка пчели попадат между фронтовете и нападат англичаните.
Публикувано изображение
Душата в боба
Според гръцкия философ и математик Питагор храненето с боб е било равносилно на убийство. Той е бил убеден, че в бобовите зърна се прераждат човешки души.
Публикувано изображение
Кой помни най-добре?
Жените имат по-добра памет от мъжете, твърдят шведски учени. Жените могат да помнят по-дълго и по-точно миризми, картини, лица и случки.
Публикувано изображение
Сойката преди слона?
Най-добрата памет сред животните има определено канадската сойка. През есента тя складира борови семенца на 7.000 различни места. А през зимата се връща до всичките си скривалища и се храни със семенцата.
Публикувано изображение
Мъник
Най-малката книга на света е с размери 2,4 на 2,9 мм. Издадена е в Лайпциг и съдържа азбуката под формата на рисунки.
Публикувано изображение
Буквеност
Средната дължина на думите в испанския, италианския, френския и английския е почти еднаква – между 4,4 и 4,5 букви. В немския език обаче средната дължина на думите е 5,9 букви. Нищо чудно, имайки предвид, че на немски съществуват думи като
Betäubungsmittelverordnungsänderungsgesetz.
Публикувано изображение
Рекордьор
Най-голямата камбана в света се намира в московския Кремъл. Тя тежи 200 000 килограма.
Публикувано изображение
Пирамиди
Най-голямата пирамида в света се намира не в Египет, а в Мексико. Пирамидата в близост до градчето Чолула е висока само 54 метра, но основата й е доста по-голяма от тази на Хеопсовата пирамида в Египет. Обемът й е с около 30% по-голям от този на египетската.
Публикувано изображение
Гъбите
Никой не знае колко вида гъби съществуват по света. Според предположения на експерти те може да са между 100 хиляди и 1 милион.
Публикувано изображение
Високо, високо
9.740 метра – това е най-голямата височина, до която се е издигало хвърчило. Рекордът е бил поставен на 1 август 1919 година в Берлин.
Публикувано изображение
Измамени
На 12 август 1911 година картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ е била открадната от Лувъра. Няколко месеца по-късно 6 американци платили на един „укривател“ по 300 000 долара, за да получат картината. Разбира се, нито един от тях не е получил истинската „Мона Лиза“.
Публикувано изображение
Калорийна бомба
В последните години от живота си Елвис Пресли се е хранел предимно с 30-сантиметров сандвич от франзела, намазана с фъстъчено масло и ягодов мармалад, а и с няколко парченца бекон отгоре. На ден е изяждал поне по 2 такива, като всеки сандвич е имал над 4.000 калории.

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 

 Благодарим Ви! 

 

Visited 415 times, 1 visit(s) today