18 годишен българин реши „нерешаема“ задача

18-годишният Радко Котев, ученик от Националната Природоматематическа Гимназия, разгада най-трудната задача в математиката – Аполониевата.
Публикувано изображение
Оригиналното решение на задачата изгаря при пожара в Александрийската библиотека. Стотици учени са се сблъскали със сложното математическо решение. Младежът работи по проблема 2 години.
„Аполоний е поставил тази задача през 260 година преди новата ера приблизително и идеята е да се построи това нещо с линийка и пергел. Само четири решения има в света, те са на Жергон, на Виет, на Понселе и на Петерсън. И всъщност това е петото решение, на Радко.. да моето решение и мисля, че е по-добро.
Това, което намерих, беше лесно да се види, по-лесно беше да се види, отколкото да се докаже. В крайна сметка една сутрин се събудих и написах решението”, разказа Радко Котев.
„От 8 клас досега е бил винаги в десетката на всички математически състезания, олимпиади и международни турнири”, съобщи Гергана Драгиева, учител по философия на момчето.
Откритието вече е получило международно признание – с решението на Аполониевата задача Радко печели състезанието за млади учени в конкуренция с 85 проекта от различни страни в Лисабон. Чака да бъде публикувано и в специализиран научен журнал във Флорида.
Ще представи решението в университета в Гренобъл, най-модерният научен център в света. Ще продължи да се занимава с наука и мечтае да учи в Единбург, но да работи в България.
Източник: btv.bg 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 372 times, 1 visit(s) today