15 факта за Южна Африка, които почти никой не знае

otvad.com


Южна Африка в момента е в разгара на сезона. Училищата са затворени, учениците са в шест седмична лятна ваканция. Туристите знаят много неща за Южна Африка, но с тези 15 факта не е запознат всеки.
Южна Африка стана популярна дестинация след Световната купа по футбол през 2010 година. Тя е с големината на Германия, Франция и Италия, взети заедно. Деветте провинции на страната са много различни, що се отнася до растителност, климат и дива природа.
В Южна Африка живеят около 51 милиона души, а годишно е посещавана от около 8.5 милиона туристи. Според правителствения план до 2020 година се очаква 15 милиона туристи да посещават страната годишно.
Туристи от цял свят идват, за да видят един от най-красивите градове в света – Кейптаун, както и Националния парк Крюгер, който е един от най-големите резервати в Африка.
И все пак има няколко неща, които не всеки знае за Южна Африка: 15 факта, които често са пренебрегвани или просто не са известни на никого:

1. Водопадът Tugela със своите 948 метра е вторият по височина водопад в света. Най-високият е Angel Falls във Венецуела, висок 979 метра.

2. В Южна Африка има около 20 000 местни растителни видове (около десет процента от всички растителни видове в света). 80 процента от тях са южноафрикански.

3. В пасищата на Южна Африка има 30 различни животински и растителни видове на квадратен километър – това е по-голямо разнообразие, отколкото в тропическите гори.

4. Актуалната C-класа трето поколение на Mercedes се произвежда в Източен Кейп в Южна Африка. Компанията „East London“ изнася автомобили с десен волан от 2000 година. Откакто започна производството на новата C-класа през 2007 година, се произвеждат и автомобили с ляв волан за износ в САЩ.

5. В Южна Африка се намира най-големият в света „белег“, причинен от метеорит, до реката Ваал при Parys. Преди около два милиарда години там е паднал метеорит – още преди да е имало дори кислород и многоклетъчни животни на Земята…

6. Скалните образувания около Барбертън в провинцията Мпумаланга принадлежат към най-старите такива в света – те са на повече от три милиарда години. Те са лесно достъпни за учените от НАСА, които събират знания за развитието на живота на далечните планети.

7. Терапсидите са предци на бозайниците и са живяли преди повече от 200 милиона години, много преди динозаврите. Най-големият брой фосили на терапсиди се намира в Кару (полу-пустинен пейзаж).

8. В Южна Африка се намира диамантената мина „Кимбърли“, която се счита за най-голямата дупка, изкопана от човешка ръка.

9. Южна Африка е дом на най-малките сукулентни растения (по-малки от 10 милиметра), както и на най-голямото: дървото Баобаб.

10. Според проучвания, обсерваторията Съдърланд в Северен Кейп е едно от най-геоложки стабилните места на Земята, въпреки че има вулкан там, който официално все още не е изгаснал.

11. Езерото Funduzi вероятно е единственото езеро с прясна вода, създадено от свлачище.

12. Единствената улица в света, на която са живяли двама носители на Нобелова награда, се намира в Совето. Нелсън Мандела и архиепископът Дезмънт Туту са имали къщи на улица Вилакази в Совето.

13. В Южна Африка се намира най-дългата винена улица в света: виненият маршрут R62.

14. Южна Африка е вторият по големина в света производител на макадамия. Ядките, както и техните масла се изнасят за цял свят.

15. Южна Африка е единствената страна в света, в която можете да си поръчате така наречената пържола „Monkey Gland Steak“. Това ястие е създадено преди десетилетия от чуждестранни готвачи като пародия на жителите на Йоханесбург, които напояват всяко ядене в сос Уорчестър и в доматен сос. 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 003 times, 1 visit(s) today