10 удивителни медицински прецедента

По света има безброй различни и уникални хора. Сред тях са и онези, които биват квалифицирани като „медицински прецеденти”. Сега ще ви представим десет точно такива удивителни истории.

10. Мъжът с вулканична кръв

904039_420_.jpg

Помните ли М-р Споки неговата зелена вулканична кръв в Стар Трек? Всъщност, това е напълно възможно.

През октомври 2005г. в болница Свети Пол във Ванкувър докторите вкарвали артериална линия на 42 годишен пациент, за да освобoдят налягането от краката му, след като той заспал на колене и краката му изтръпнали. Те били удивени, когато видели тъмнозелена кръв да излиза от пациента, вместо нормалната червена.

Първоначалната диагноза на докторите била метемоглобин – опасно състояние, в което хемоглобинът в кръвта не може да се свърже с кислорода. Но анализите показали друго състояние, наречено сулфхемоглобинемия – рядко срещано състояние, при което водородният сулфид се комбинира с ферийоните в кръвта, за да образува сулфхемоглобин. Така кръвта става тъмнозелена. Лекарите казват, че това може да бъде причинено от медикаменти против мигрена или различни заболявания ако в лекарствата се съдържа сулфонамиди. При този пациент обаче не е изяснена причината. Лечението е чрез снабдяване с червеи кръвни клетки, макар че кръвопреливането се изпълнява в много крайни случаи.

9. Жената с двe ДНК

904035_420_.jpg

Когато Карън Кийган, 52-годишна учителка от Бостън се нуждаела от трансплантация на бъбрек, тримата й синове били тествани, за да се провери дали са подходящи донори. Скоро тестовете разкрили, че двама от синовете й изобщо нямат дори подобни на нейния генетичен профил. След това разбрали, че Кийган има химеризъм – състояние, при което двама двуяйчни близнаци растат в матката, но едното поглъща другото и така получилият се ембрион има два чифта ДНК в различни части на тялото. За да докажат, че Карън наистина е майка на тези момчета, те взели проби от другото й ДНК, което се намирало в щитовидната жлеза.

8. Мистериозният случай на Натали Адлър

904034_420_.jpg

Натали Адлър, млада жена от Мелбърн, Австралия е жертва на изключително рядко заболяване, което я прави сляпа на всеки 3 от 6 дни. Нейните очи неволно се затварят и тя не може да ги отвори в продължение на три дни.

Всичко започнало в една неделя, когато била на 11 години. Боледувала от инфекция на синусите и стафилококова инфекция и се събудила с подути очи. И така започнало всичко.

Първоначално затварянето на очите било непостоянно явление, но скоро станало постоянен цикъл.

Стотици очни специалисти провели изследвания, но никой все още не е намерил причина за заболяването, нито лечение. Измислили оптимален вариант, при който използват ботокс, за да помогнат на Адлър да вижда в 5 от 6 дни, но и това престанало да действа след известно време.

7. Молив в главата 

904038_420_.jpg

След като в продължение на 55 години Маргарет Уейнър е страдала от много главоболия и кръвотечения от носа, тя най-накрая се подложила на операция през август 2007г. За какво била хирургичната намеса ли? За да отстранят молив, който се заклещил в главата на Уейнър след инцидент в детството (когато била на 4 години).

Поради липсата на технология и страх от необратими увреждания в главата, докторите отлагали отстраняването на молива с повече от пет десетилетия, докато накрая не намерили точното местоположение на предмета.

Един от докторите казва: „Този случай е толкова уникален, защото травмата е адски стара.”

6. Момичето, което никога не спира да се смее

904042_420_.jpg

Ху Пингуи, 12-годишно момиче от Чонгкинг започнала да се смее нон-стоп след преболедувана треска, когато била само на 8 месеца. Заради мистериозното състояние, момичето загубило способността си да говори, когато била на две години и сега може да комуникира само чрез кикот.

Причината за заболяването все още е мистерия, макар докторите да предполагат, че може да е предизвикано от увреждане на фронталния лоб, причинено от треската. Специалистите все още проверяват тази теория.

5. Набучен с кранче

904037_420_.jpg

Yi Zhao, 57-годишен мъж от Чонгкуинг, Китай, бил откаран в спешното отделение, след като неволно набучил кранчето на мивката в банята в… окото си. В болницата било невъзможно да се направи скенер, затова извикали водопроводчик, за да премахне тръбата, намираща се в окото му, но и той не успял. Тогава нетърпеливият Zhao решил да махне сам кранчето с помощта на доктора. Цяло чудо е, че в резултат е имал само малки наранявания в окото и никаква щета на мозъка (само фрактури на лицевите кости).

4. Мъжът, който умирал 100 пъти

904041_420_.gif

54-годишният Джим Маклачи от Атланта, Джорджия бил откаран в болницата от съпругата си, след като го намерила на пода в къщата им в безсъзнание. Докторите, които се опитвали да го съживят използвали електрошока общо 100 пъти, а сърцето на пациента продължавало да спира, заради неизвестен вирус. През първия час сърцето на Маклачи спряло цели 50 пъти! Трябвало да го дефибрилират толкова често, че получил изгаряния втора степен на гърдите си. Шокиращо, но той преодолял изпитанието и съвсем скоро бил готов да се върне на работа.

3. Получател на сърце

904040_420_.jpg

63-годишният Уилям Шеридан от Ню Йорк тъкмо се възстановявал от трансплантация на сърце, когато изведнъж почувствал много силна любов към изкуството и започнал да прави красиви рисунки. По-късно открил, че донорът на сърцето му е бил художник.
Този странен феномен, наречен клетъчна памет е теорията, че мозъкът не е единствената част от тялото, която съдържа памет и човешки черти и че и други органи като сърцето и ръцете могат да играят подобна роля.

2. Момичето с осем крайника

904033_420_.jpg

Лакшми Татма, родена през 2005г. в Индия е родена сиамски близнак. Особеното е, че нейният близнак, всъщност, е паразитен и тялото му няма глава. Той се е слял с нейното тяло като резултатът е 4 ръце и 4 крака. Лакшими е кръстена на богинята на здравето, която има много крайници. За щастие момиченцето е било подложено на успешна операция, при която излишните крайници били отстранени без проблем.

1. Подводно чудо

904036_420_.jpg

Марк Ченоует получава първото място в тази класация заради удивителната си история. Марк прекарал последните 10 години в инвалидна количка. Той е роден със спина бифида – oсакатяваща болест, която го обездвижва.

През 1998г. той се консултирал с лекаря си за започване на уроци по гмуркане, но докторът напълно забранил. Въпреки това Марк си взел отпуск и отишъл в Минорка, където убедил учители да му дават уроци по гмуркане. Спускал се на дълбочина до 16м дълбочина. Удивително, но той проходил. Три дни, след като се случило чудото, краката му отново загубили чувствителността си и той веднага се върнал във водата. Накрая открил, че колкото по-надълбоко се гмурка, толкова по-дълго време може да ходи на сушата. Благодарение на това чудо, Марк вече използва количката си само 2 пъти в годината.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 865 times, 1 visit(s) today