Хуманоиден череп като никой друг: Основно отхвърляне на черепа на Starchild

[ad_1]

Беше през 30-те години на миналия век, когато американски тийнейджър открива изоставен тунел за мина в района на Медния каньон в Мексико. Вътре тя намери човешки скелет и, хванала за ръката му, беше костта на ръката на друг скелет, заровен предимно под земята. Беше описано като малко и деформирано. Тийнейджърът се върнал на мястото на следващия ден само за да установи, че внезапно наводнение е отнело повечето кости. Въпреки това горната част на черепа на заровения скелет, заедно с малко парче от костта на горната челюст, остава. Значението на т. нар. Starchild Skull остава нереализирано близо 70 години.

Черепът на Starchild е открит за първи път в Мексико.  (Честна употреба)

Черепът на Starchild е открит за първи път в Мексико. ( Честна употреба )

Първоначално изследване на черепа на Starchild

През 1999 г. изключително необичайният череп, който е датиран на 900 години, е предаден на автора и изследовател Лойд Пай, за да го изследва, след като здравните специалисти не успяват да идентифицират състояние, което може да обясни появата му. Черепът става известен като Starchild Skull и между 1999 и 2013 г. Лойд привлече помощта на множество експерти и независими медицински и научни институции в три страни (САЩ, Канада и Обединеното кралство), за да проведе обширни изследвания и тестове.

Един от основните участници в изследователския проект беше д-р Тед Робинсън, който имаше опит в медицината и пластичната хирургия и специализирани познания по черепна хирургия и черепна анатомия. Робинсън изучава черепа за период от две години и включва специалисти в дисциплините радиология, офталмохирургия, орална хирургия, черепно-лицева хирургия, неврология и детска неврохирургия. Докладът, който Робинсън подготви, беше поразителен.

Първо, опитът на Робинсън в черепните деформации му позволи да изключи всички човешки деформации, за които е знаел, които биха могли да обяснят външния вид на черепа. Никой от другите специалисти не успя да открие деформация, заболяване или културна практика, които биха могли да обяснят деформираната глава.

Второ, Робинсън съобщава, че костта на черепа е много по-тънка, по-лека и по-здрава от обикновената човешка кост. Анализът заключава, че черепът на Starchild съдържа необичайни подсилващи влакна, мозъкът е с 30% по-голям от нормален човек с неговия размер, челните синуси липсват, очните кухини са плитки и целият череп има над 10 стандартни отклонения от човешката норма . Това е изключително необичайна статистика.

Художници изобразяват как би изглеждало детето след анализ на черепа на Starchild.  (tonio48 / Deviant Art)

Художници изобразяват как би изглеждало детето след анализ на черепа на Starchild. (tonio48 / Девиантно изкуство )

ДНК тестване на черепа на Starchild

Робинсън пише: „От тези статистически изследвания може само разумно да се заключи, че черепът на Starchild е ясно различен от човешкия“, пише Робинсън. Въпреки това медицинските доклади и изследвания не бяха достатъчни, за да убедят масовите учени, че черепът на Starchild определено не е човек. Вместо това те обясниха аномалиите с твърдението, че „природата може всичко“.

Учените, ръководещи проекта Starchild, знаеха, че единственият окончателен начин да се докаже, че черепът не е човешки, е чрез ДНК тестване. Така че те чакаха почти десетилетие, докато технологията за възстановяване и секвениране на древна ДНК, като тази на 900-годишната Starchild, може да бъде усъвършенствана.

През 2010 г. Starchild Project осигури достъп до изключително сложна ДНК лаборатория, способна да възстанови нечовешка ДНК. Предварителните ДНК тестове установиха, че значителен процент от ДНК в черепа не е човешка. Ако бъде потвърдено, това откритие би означавало, че черепът принадлежи към нов вид.

През 2012 г. генетик успя да осигури фрагмент от ген от 5% от човешката ядрена ДНК, който кодира протеини и който е високофункционален „главен ген“, един от най-жизнено важните гени в тялото на всеки вид на Земята. Той е известен като гена FOXP2. На този ген беше извършен анализ, чийто пълен доклад може да се прочете тук, и резултатите отново бяха стряскащи.

Лентова диаграма на кутията на вилката P2 (FOXP2).  (Швейцарски модел / CC BY-SA 4.0)

Лентова диаграма на кутията на вилката P2 (FOXP2). (швейцарски модел / CC BY-SA 4.0 )

Разбиране на FOXP2 Master Gene

Генът FOXP2 при нормални хора е дълъг 2594 базови двойки и не съдържа вариации. При бозайници и други „по-висши“ видове всеки единичен недостатък в FOXP2, всяка изолирана мутация или вариация, може да причини сериозно отрицателно въздействие в някои от най-важните аспекти на развитието и обикновено ще доведе до смърт.

Въпреки че в FOXP2 са възможни малко количество оцелими мутации, всяка възникнала представлява инвалидизиращи или животозастрашаващи последици, така че до този момент нито една не е била предадена на общата популация от хора. Това означава, че при огромното, огромно мнозинство от хората главният ген на FOXP2 е абсолютно идентичен.

Фрагментът от гена, който беше възстановен от черепа и анализиран, е с дължина 211 базови двойки (от 2594 базови двойки). Сега идва невероятният резултат от анализа. Докато всички нормални хора имат точно еднакви базови двойки, генът на Starchild съдържа общо 56 вариации във фрагмента! За да се разбере значението, в една маймуна резус само 2 от нейните 211 базови двойки биха съдържали вариация от хората. Ако беше мишка, щеше да е 20. Ако куче, 27.

За да представим това в перспектива, нека си представим, че когато беше жив, Starchild наистина беше някакъв неизвестен хуманоид. Колкото и да е различен от хората, за да бъде в семейството на хуманоидите, неговият FOXP2 ген би трябвало да бъде в диапазона от 1 или 2, или най-много 3 вариации на базови двойки от нормален човек. Преминаването на 5 или 10 би го поставило в друг клас видове. Да имаш 56 означава да го поставиш в друго царство, изцяло в друго измерение. То е напълно уникално.

Тези невероятни открития са резултат само от частичен анализ на ДНК от черепа на Starchild. През 2013 г. Starchild Project е регистриран като компания, за да събере необходимите средства за извършване на пълен ДНК тест, който ще определи веднъж завинаги истинската природа на този най-необичаен вид.

Илюстрация на извънземен извънземен.  (Саша Кадриевич / Adobe Stock)

Илюстрация на извънземен извънземен. ( Саша Кадриевич / Adobe Stock)

Основно отхвърляне на Лойд Пай и неговия череп на звездно дете

Според HuffPost, в статия от 2013 г. за Лойд Пай и неговата работа, свързана с черепа на Starchild, „необходими са някои cojones, за да се заеме позиция относно съществуването на извънземни“. Въпреки това масовата наука продължава да твърди, че черепът принадлежи на човешко дете с вродена хидроцефалия, като отхвърля извънземните аргументи като псевдонаука.

„Лойд Пай често говори за пристрастията и страха, които са вградени в културата на основната наука и академичните среди и вероятно това е същото чувство, което кара скептиците да се включат с отрицателно мнение за Черепа на Starchild, преди да разберат всички факти, ” обяснява уебсайтът на Starchild Project. Справянето с тези теми автоматично привлича критики, но членовете на проекта ни призовават да слушаме техните научни обяснения с отворено съзнание.

Горно изображение: Череп на Starchild срещу среден човешки череп. Източник: Честна употреба

До Ейприл Холоуей

[ad_2]

Source link