Реалната история зад „Игра на тронове“, разказана в средновековен 5-метров свитък

[ad_1]

Фентъзи поредицата на Джордж Р.Р. Мартин „Игра на тронове“ продължава да се радва на голям интерес, а мнозина от феновете ѝ са привлечени и от реалните исторически събития, които са послужили за вдъхновение на автора. Вече е налице възможността всеки да се запознае и научи кой кой е в истинската Война на розите и кои са смятани за техни легендарни предци. В интернет е достъпно дигитализирано копие на известния свитък от Кентърбъри, в който е изложена генеалогията на родовете, решавали съдбите на английския престол по време на събитията, които много по-късно, благодарение на сър Уолтър Скот, започват да наричат „Войната на розите“.

Свитъкът от Кентърбъри (The Canterbury Roll) представя изписаната на ръка история от XV век, която на практика поставя основите на същинската монархическа власт в Англия. Той започва от митологичния произход на английските кралски родове от библейския Ной, преминава през легендарния Брут Троянски (митичен образ, когото, според Галфрид Монмутски, е правнук на Еней, а бритите смятат за основател на Британия) и проследява цялото им родословие чак до крал Едуард IV. В самия документ легендите са преплетени с реалните исторически личности.

Разглеждането на дигиталната онлайн версия на средновековния свитък е възможно, благодарение на работата на екип от изследователи и студенти от Университета на Кентърбъри в Нова Зеландия. Те работят съвместно с експерти от Великобритания, за да преведат и интерпретират сведенията, записани в свитъка. За учените от Великобритания особен интерес представлява да проучат какви са промените в документа по време на Войната на розите, когато свитъкът сменя собствениците си; експертите искат да разберат, дали едната от враждуващите среди е променила описанието на историческите събития в ущърб на другата.

Крис Джоунс, специалист по средновековна история и изследовател в проекта от университета в Кентърбъри, обяснява значимостта на „свитъка от Кентърбъри“:
„Самата му визия е поразителна. Войната на розите е вдъхновила написването на „Игра на тронове“, а това е историята на Войната на розите, изложена върху 5-метров, визуално изумителен документ. Това не е единственият съществуващ в света ръкописен свитък от този период, но е уникален с това, че в него присъстват и двамата ключови участници във Войната на розите – първоначално е писан от страна на рода Ланкастър, но после попада в ръцете на рода Йорк и част от него е пренаписана“.

Паралели между Войната на розите и „Игра на тронове“ са лесно проследими. Във Войната на розите двете основни противопоставящи се една на друга сили са родовете на Йорк и Ланкастър. В „Игра на тронове“ еквивалентът на рода на Ланкастър е родът Ланистър, докато Старките са рода Йорк. Войната между Старк и Ланистър е подобна на конфликта, който реално се води в Англия между 1455 и 1487 година. Подобно на Старк, родът Йорк владее северните територии, докато земите на южна Англия са собственост на Ланкастър. Ланкастър и Ланистър не само звучат сходно, но и символиката им е близка: лъв (лъвове в реалната история) на червен фон. Реално обаче, терминът „Война на розите“ навлиза в употреба едва през XIX век, след като излиза повестта на сър Уолътр Скот „Анна от Гейерщайн“. Той пък от своя страна избира това наименование на база на измислена сцена от I част на „Хенри VI” на Уилям Шекспир. В пиесата на Шекспир противостоящите се страни си избират рози с различен цвят в двора на лондонския Темпъл.

Дигиталният вариант на свитъка от Кентърбъри все още е в процес на подобрения, но вече е достъпно за разглеждане интерактивното изображение на документа. Възможно е да се увеличават части от свитъка и да се четат текстовете на английски и латински. Достъпни са и бележки и експертни интерпретации на текста документа.

[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today