Пътуване във времето: от древна митология до съвременна наука

[ad_1]

Пътуването във времето и машините на времето са тема на научната фантастика и безброй филми от много десетилетия. Всъщност изглежда, че възможността за пътуване във времето, било в бъдещето, било в миналото, е привличала въображението на човечеството от векове. Въпреки че мнозина може да смятат, че е абсурдно да вярваме, че можем да пътуваме назад или напред във времето, някои от най-брилянтните учени в света са изследвали дали един ден това може да се превърне в реалност.

Изследване на пътуването във времето

Алберт Айнщайн например заключи в по-късните си години, че миналото, настоящето и бъдещето съществуват едновременно и повечето са запознати с добре познатата му концепция за относителността. Тоест това време е относително, а не абсолютно, както твърди Нютон. С подходящата технология, като например много бърз космически кораб, един човек може да изживее няколко дни, докато друг човек едновременно преживява само няколко часа или минути. И все пак мъдростта на убежденията на Айнщайн имаше много малко влияние върху космологията или науката като цяло.

Повечето физици бавно се отказват от обикновените предположения, които правим за времето. Въпреки това, ако пътуването във времето наистина е било възможно, едва ли може да се мисли какво може да означава това за човечеството. Който имаше силата да се движи във времето, щеше да има силата да променя историята. Въпреки че това може да звучи привлекателно, би било невъзможно да се знаят последствията от каквато и да е промяна на минали събития и как това би се отразило на бъдещето.

Илюстрация от Менологията на Василий II на Седемте спящи, средновековна легенда за група младежи, които се скрили в пещера, за да избягат от преследване и се появили над 300 години по-късно.  (Публичен домейн)

Илюстрация от Менологията на Василий II на Седемте спящи, средновековна легенда за група младежи, които се скрили в пещера, за да избягат от преследване и се появили над 300 години по-късно. ( Публичен домейн )

Пътуване във времето в древната митология

Ако разгледаме древни текстове, можем да открием редица препратки към пътуване във времето. В индуистката митология има историята на крал Райвата Какудми, който пътува, за да се срещне със създателя Брахма. Дори и това пътуване да не продължи дълго, когато Какудми се върна обратно на Земята, на Земята са минали 108 юги и се смята, че всяка юга представлява около 4 милиона години. Обяснението, което Брахма даде на Какудми, е, че времето тече по различен начин в различните равнини на съществуване.

По подобен начин имаме препратки в Корана за пещерата Ал-Кахф. Историята се отнася за група млади християни, които през 250 г. сл. Хр. се опитват да избягат от преследване и се оттеглят под Божието ръководство в пещера, където Бог ги приспива. Те се събудиха 309 години по-късно. Тази история съвпада с християнската история за седемте спящи, с няколко разлики.

Друга история идва от японската легенда за Урашима Таро, човек, за когото се казва, че посещава подводния дворец на драконовия бог Рюджин. Той остана там три дни, но когато се върна на повърхността, бяха изминали 300 години. В будисткия текст, Pali Canon, е записано, че в небето на тридесетте Деви (мястото на боговете) времето минава с различна скорост, където сто земни години се считат за един ден за тях. В древната митология има много повече препратки към пътуване във времето.

Урашима Таро се връща от двореца на краля дракон, само за да установи, че са минали 300 години.  (Публичен домейн)

Урашима Таро се връща от двореца на краля дракон, само за да установи, че са минали 300 години. ( Публичен домейн )

Научни изследвания за пътуване във времето

Вероятно най-известната история за случайно пътуване във времето е експериментът във Филаделфия, за който се твърди, че се е състоял през 1943 г. с цел да прикрие кораб и да го направи невидим за вражеския радар. Беше казано обаче, че експериментът се обърка ужасно – корабът не само изчезна напълно от Филаделфия, но беше телепортиран в Норфолк и се върна във времето за 10 секунди.

Когато корабът се появи отново, някои членове на екипажа бяха физически слети с прегради, други развиха психични разстройства, няколко изчезнаха напълно, а някои съобщиха, че пътуват в бъдещето и обратно. Твърди се, че Никола Тесла, който по това време е бил директор на отдела за инженерство и изследвания в Radio Company of America, е участвал в експеримента, като е направил всички необходими изчисления и чертежи, а също така е предоставил генераторите.

През 1960 г. имаме друг интересен случай на учения Пелегрино Ернети, който твърди, че е разработил Chronivisor, машина, която би позволила на някой да види миналото. Неговата теория беше, че всичко, което се случва, оставя енергиен белег, който никога не може да бъде унищожен (нещо като мистичните Акашови записи). Твърди се, че Ернети е разработил тази машина, която може да открива, увеличава и преобразува тази енергия в изображение – нещо като телевизор, показващ случилото се в миналото.

Учените отдавна са любопитни относно възможността за пътуване във времето.  (drawlab19 / Adobe Stock)

Учените отдавна са любопитни относно възможността за пътуване във времето. ( drawlab19 / Adobe Stock)

Противоречиви експерименти, свързани с пътуване във времето

През 80-те години на миналия век има съобщения за друг спорен експеримент за пътуване във времето, проектът Монтоук, за който отново се твърди, че е експериментирал с пътуване във времето, наред с други неща. Все още е предмет на дебат дали експериментите във Филаделфия и Монтоук са се състояли. Въпреки това е здрав разум да се предположи, че военните определено ще се интересуват от възможността за пътуване във времето и ще се ангажират с обширни изследвания по темата.

През 2004 г. Марлин Полман, учен, инженер и член на Mensa с бакалавърска степен, MBA и доктор, кандидатства за патент за метод за гравитационно изкривяване и изместване на времето. През 2013 г. Wasfi Alshdaifat подаде друг патент за машина за компресиране на пространство и забавяне на времето, която може да се използва за пътуване във времето.

Според PHYS.ORG, физикът професор Роналд Лорънс Малет от университета в Кънектикът работи през 2006 г. върху концепцията за пътуване във времето, базирана на теорията на относителността на Айнщайн. По това време Малет беше абсолютно убеден, че пътуването във времето е възможно. Той прогнозира, че пътуването на хората във времето ще бъде възможно в нашия век. Физикът на елементарните частици Брайън Кокс, цитиран в статия от 2013 г., публикувана в HuffPost, се съгласиха, че пътуването във времето е възможно, но само в една посока.

Имаме и мистериозната история на Али Разеки, управляващ директор на Иранския център за стратегически изобретения, който The Daily Mail съобщават, че са разработили устройство, което може да види от 3 до 5 години в бъдеще. Първоначалната му история изчезна от интернет няколко часа след като беше публикувана.

На теория пътуването във времето е възможно, дори и да е трудно за разбиране. Дали цитираното по-горе изследване ни доближи до превръщането на пътуването във времето в реалност? Ако е така, можем само да се надяваме, че технологията няма да попадне в грешни ръце.

Горна снимка: Възможно ли е пътуване във времето? Източник: rolffimages / Adobe Stock

От Джон Блек[ad_2]

Source link

Visited 15 times, 1 visit(s) today