Ненадминатият илюстратор на XIX век. Гюстав Доре

[ad_1]

Преди 189 години, на 6 януари 1832 година, в Страсбург се ражда бъдещият голям френски гравьор и художник Гюстав Доре. Мнозина го определят като най-великият илюстратор на XIX век, постигнал ненадминатото съчетание между светлина и сенки в графичните си работи.

Момчето се ражда в семейството на Пиер-Луи-Христофор Доре, строител на мостове. Още в детските си години започва да рисува и всички са поразени от майсторството, с което детската ръка създава картини.

През 1847 година Доре с майка си се мести да живее в Париж, където се представя пред главния редактор на „Журнал пур рир“ свои рисунки, илюстриращи подвизите на митичния герой Херкулес. 15-годишният младеж е нает на работа и започва да получава заплата от 5000 франка. В края на годината издателството публикува албум с литографиите на „Подвизите на Херкулес“, в който изрично е посочено, че са нарисувани от 15-годишен художник, който няма нито класическо образование, нито е вземал уроци по рисуване. Името му е Гюстав Доре.

Доре никога не получава художествено образование, но прекарва времето си в Лувъра и в Националната библиотека, изучавайки картини и гравюри. Любопитна подробност е, че художникът поделя работния си ден на три: сутрините посвещава на графиката, по обяд се занимава с живопис, а вечерта се връща към графиките.

През следващите 5-6 години Доре излага работите си в различни салони. Работи като илюстратор за няколко булевардни издания. Но в крайна сметка около 1853 година прекратява всякакви връзки с журналистическите среди.

„Червената Шапчица“

През 1854 година се появяват илюстрациите му към „Гаргантюа и Пантагрюел“ и излиза албум с литографии „Парижки зоопарк“. Следващата година пред публиката са представени рисунките му към „Шегаджийски разкази“ на Оноре дьо Балзак, а през 1860 година излизат илюстрации към „Ад“ и „Рай“ на Данте, към приказките на Шарл Перо, към „Приключенията на барон Мюнхаузен“ и към „Дон Кихот“.

„Малечко палечко“

Десет години по-късно Доре сътворява цикъла гравюри „Версай и Париж“, а също така оформя издание по история на Лондон и Испания.

„Загадка“ (Aenigma)

Доре създава гравюри-илюстрации към книги на Рабле, Балзак, Данте, Байрон, илюстровано английско издание на Библията, Едгар Алън По, Самюъл Колридж, Джон Милтън, Алфред Тенисън, както и към няколко приказки.
Геният на гравюрата почива на 51-годишна възраст. Смъртта го настига на 23 януари 1883 година в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез.

„Долината на сълзите“
„Данте и Вергилий в деветия кръг на ада“
„Вход Господен в Йерусалим“
„Океаниди (морски неяди)“
„Христос напуска претория“
„Божествена комедия“
„Котаракът с чизми“
„Андромеда“
„Изгубеният рай“

[ad_2]

Source link