Накъде се движи Млечният път? Галактиката ни не само е притегляна, но и тласкана, твърдят астрофизици (видео)

 

Всеки от нас може и да не си дава сметка и да го усеща, но галактиката ни, Млечният път, е в постоянно движение – пътуваме през космическото пространство със скорост от над 2 млн. км/час.

Астрономи съобщават, че с помощта на новооткрито празно пространство в дълбокия космос могат да обяснят в каква посока се е насочила галактиката ни и с каква точно скорост. Оказва се, че Млечният път не само е притеглян от космическите сили, но също така е и тласкан, посочват изследователите в статия за списание Nature Astronomy.

Земята се върти около оста си с около 1600 км/ч и около Слънцето със 100 000 км/ч. От своя страна нашата звезда обикаля центъра на галактиката ни с 850 000 км/ч.
Как обаче става това?

Дълго време учените приемаха, че гъстонаселени региони на Вселената притеглят към себе си Млечния път посредством своята гравитация. През 80-те години на ХХ век като основна притегателна сила беше обявен регионът, наречен Големият атрактор – клъстър от няколко галактически струпвания, намиращ се на разстояние 150 млн. светлинни години от Млечния път.

„Само че посоката (на привличане – бел. ред.) не беше съвсем вярна“, посочва съавторът на проучването Даниел Помаред от френската Комисия за алтернативна енергия и атомна енергия. По тази причина учените се фокусират към космически регион, намиращ се на 600 млн. светлинни години отвъд Големия атрактор.

Там те откриват зона с десетки галактически струпвания, наречена Концентрация на Шепли. И ако това все още не обяснява напълно посоката и скоростта на нашата галактика, то според новото проучване на Помаред и неговите колеги галактиката ни не само е дърпана, но и тласкана.

Чрез създаването на 3D карта на движението на галактиките през космоса те откриват неизвестен до този момент голям регион, огромната част от който е без галактики и който по всяка вероятност отблъсква от себе си Млечния път и съседната му галактика Андромеда.

Учените са нарекли региона Диполов рефлектор.
„В допълнение на това, че сме притегляни към известната ни Концентрация на Шепли, ние също така сме изтласквани от новооткрития Диполов рефлектор“, коментира съавтора на проучването Йехуда Хофман от Еврейския университет в Йерусалим.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

Source link

Visited 13 times, 1 visit(s) today