Мистериозни радиовълни от центъра на галактиката озадачиха астрономите

[ad_1]

Четири обекта за кратко излъчваха радиосигнали, които не приличат на нито един известен тип звезда. Учените смятат, че всеки от четирите сигнала може да дойде от нов тип обект, непознат за астрономията.

Уанг, докторант по физика в университета в Сидни, преглежда данни от австралийския радиотелескоп ASKAP в края на 2020 г. Неговият изследователски екип открива 2 милиона обекта с телескопа и класифицира всеки от тях.

Компютърът идентифицира повечето от звездите и етапа на живот или смърт, в който се намират. Той избира признаците на пулсар (бързо въртяща се мъртва звезда), например, или експлозия на свръхнова. Но един обект в центъра на нашата галактика озадачава компютъра и изследователите.

Обектът излъчва мощни радиовълни през 2020 г. – шест сигнала за девет месеца. Неправилният му модел и поляризирани радио емисии не приличат на нищо, което изследователите са виждали преди.

Още по-странното е, че не са могли да намерят обекта в рентгенова, видима или инфрачервена светлина. След това те губят радиосигнала, въпреки че слушат в продължение на месеци с два различни радиотелескопа.

След това сигналът се появява внезапно, около година след като го откриват за първи път, но в рамките само на един ден отново изчезва.

„За съжаление, ние не знаем точно какво се държи така“, каза Тара Мърфи, професор в университета в Сидни, която ръководи изследователския екип на Уанг, пред Insider. Става ясно, че това не е обикновена мъртва звезда, както другите 2 милиона обекта в тяхното изследване.

Тогава започнахме да се вълнуваме, казва Мърфи.

Екипът изпраща своите данни и на други радиоастрономи, като иска предполагаеми теории за необяснимите сигнали. Междувременно и други учени потвърдиха, че никой досега не е засичал нещо подобно.

Заключението на изследователите: Откритието може да принадлежи към една неясна категория мистериозни сигнали, идващи от ядрото на Млечния път, известни като „радиопреходни процеси в галактическия център“ (GCRT). Преди откритието на Уанг, само три такива обекта са били идентифицирани.

Мърфи е „100% уверена“, че сигналите не идват от извънземни, защото технологичните сигнали биха покрили много по-тесен диапазон от честоти, както правят радиостанциите на Земята.

GCRTs са мистерия от десетилетия. Никой не знае какъв тип звезда би направила тези уникални сигнали и всеки GCRT е различен, което кара изследователите да вярват, че четирите сигнала не идват от един и същ тип обект.

Всяко ново откритие „добавя към пълния набор от знания, които или циментират това, което вече знаем, или добавя към него, или наистина може да доведе до революционни нови разбирания“, казва Скот Хайман, който ръководи изследователските усилия, които откриха трите предишни GCRT. Вътрешна информация. „Дали тези обекти попадат в тези категории, ние не знаем. Не знаем достатъчно за тях.“

Изследователите имат теории за GCRT, но „никоя от тях не е много удовлетворяваща“, каза Мърфи.

GCRT могат да бъдат неутронни звезди или пулсари, обикалящи една около друга в комплекти от две или три, така че радиосигналът от една звезда да се затъмнява на неправилни интервали от другите. Те може да са умиращи пулсари – изчерпани от енергия – и излъчващи неравномерни радиоиздишвания.

Хайман все още смята, че има други, неоткрити GCRTs, някои от които са замъглени от гъстия прах, който прониква в центъра на Млечния път.[ad_2]

Source link

Visited 12 times, 1 visit(s) today