Защо древните шотландци са приготвяли мумии „Франкенщайн“?

[ad_1]

През 2001 г. екип от археолози открива чифт скелети в археологически обект на остров Саут Уист край бреговете на Шотландия. Първоначално изглеждаше типично откритие от бронзовата епоха, но изследователите скоро откриха, че находката е далеч от нормалното. Докато чуването на термина „мумии” обикновено ни кара да си помислим за древен Египет, в този случай археолозите се натъкнаха на това, което стана известно като мумии на Франкенщайн.

Археологическият обект Cladh Hallan, където са открити мумиите на Франкенщайн.  (Токсична лаборатория / CC BY-SA 4.0)

Археологическият обект Cladh Hallan, където са открити мумиите на Франкенщайн. (Токсична лаборатория / CC BY-SA 4.0 )

Намиране на мумиите на Франкенщайн

Открити в археологическия обект Cladh Hallan, във Външните Хебриди на Шотландия, скелетите, един мъжки и една жена, са погребани в поза на плод. Първоначалните тестове разкриха, че мъжът е умрял около 1600 г. пр. н. е., а женската е починала около 1300 г. пр. н. е. Учените обаче бяха озадачени от някои от характеристиките на останките, например факта, че скелетите са много силно огънати, така че те проведоха допълнителни анализи.

За тяхно учудване те открили, че въпреки че мъжът е умрял около 1600 г. пр. н. е., той е бил погребан едва цели шест века по-късно, около 1000 г. пр. н. е. По същия начин женската не е била погребана до 300 години след смъртта си. Това беше много необичайно, тъй като всички скелети, останали непогребани за този период от време, биха завършили като просто купчина кости.

Археолозите са открили останки от това, което смятат за ритуална дейност в обекта Cladh Hallan. Останките на жертвени животни, овца и две кучета,

Единствените праисторически мумии във Великобритания

При по-внимателна проверка изследователският екип открива, че телата някога са били запазени в торфени блата, които трайно държат скелетите заедно. С помощта на съвременни криминалистични техники беше установено, че външните 2 мм от костта са били деминерализирани, което е в съответствие със запазването, причинено от потапяне в торфено блато за между 6 и 18 месеца. Откритието е уникално, защото е единственото място във Великобритания, където са открити праисторически мумии.

Доказателствата сочат, че телата на блатото са били нарочно запазени и по-късно извлечени от тресавището и поставени в жилище, което вероятно има религиозно значение. Професорът в Шефилдския университет Майк Паркър Пиърсън вярва, че мумиите са играли важна роля в тяхното общество и като част от поклонението на предците може да са били помолени за духовен съвет, за да помогнат на общността да взема решения.

Мумиите на Франкенщайн са открити под едно от жилищата, разкопани в Cladh Hallan в Южен Улст.  Университетът на планините и островите създаде приложение, което позволява на посетителите да визуализират историческия пейзаж с помощта на телефона си.  (UHI)

Мумиите на Франкенщайн са открити под едно от жилищата, разкопани в Cladh Hallan в Южен Улст. Университетът на планините и островите създаде приложение, което позволява на посетителите да визуализират историческия пейзаж с помощта на телефона си. ( UHI)

Изграждане на тела: защо се наричат ​​мумии на Франкенщайн?

Историята обаче не приключи тук, защото десетилетие по-късно беше направена още една невероятно откритие. По-нататъшното ДНК изследване на останките доведе до изумителното откритие, че двата скелета всъщност са съставени от части на тялото на шест различни индивида!

В мъжкия скелет торсът, черепът и шията и долната челюст принадлежат на трима отделни мъже. Междувременно женският скелет е композит, образуван от мъжки череп, женски торс и ръка на трето лице, чийто пол не е определен.

Въглеродното датиране разкри, че черепът на „женската“ мумия е с 50 до 200 години по-стар от торса. Изглежда, че мумиите са съставени от части от хора от едни и същи семейства и след това са събрани като пъзел, за да изглежда, че са само един човек.

ДНК тестовете доказват, че мумиите на Франкенщайн са съставени от различни скелети.  Диаграма, показваща частите, които изграждат мъжката мумия.  Синьото показва части от възрастен мъж, датиращи от 1600 г. пр. н. е., жълтото мъжки от 1500 до 1400 г. пр. н. е., а червеното показва части от възрастен мъж, датиращи от 1440 до 1360 г. пр. н. е.  (Bullenwächter / CC BY-SA 3.0)

ДНК тестовете доказват, че мумиите на Франкенщайн са съставени от различни скелети. Диаграма, показваща частите, които изграждат мъжката мумия. Синьото показва части от възрастен мъж, датиращи от 1600 г. пр. н. е., жълтото мъжки от 1500 до 1400 г. пр. н. е., а червеното показва части от възрастен мъж, датиращи от 1440 до 1360 г. пр. н. е. (Bullenwächter / CC BY-SA 3.0 )

Но защо да правим мумии на Франкенщайн?

Археолозите нямат представа защо останките са мумифицирани и след това смесени. Въпреки това, Паркър Пиърсън вярва, че смесването на останките от мумиите на Франкенщайн е направено, за да се комбинират различни родове на семейства, за да се създаде „символичен прародител“, който буквално въплъщава черти от множество линии. Тези мумии на Франкенщайн дори биха могли да бъдат използвани за „упражняване на права върху земя, ресурси и власт“, ​​подчертава Том Бут в Разговорът . „Това може да са родствени компоненти, те обединяват линиите, смесването на части от тялото на различни хора изглежда е умишлен акт“, каза той.

Въпреки това, Тери Браун, професор по биомедицинска археология в Университета в Манчестър, е по-циничен и вярва, че хората от бронзовата епоха на Южен Уист са били просто практични: „Може би главата е паднала и те са имали друга глава, която да залепят.“ Кери Браун, древен специалист по ДНК, който е работил върху анализа на мумиите на Франкенщайн, тя нарича това праисторическа „операция с резервни части“.

Горна снимка: Една от мумиите на Франкенщайн, намерени в Клад Халан в Шотландия. Източник: Майк Паркър Пиърсън / Университетски колеж в Лондон

До Ейприл Холоуей

[ad_2]

Source link

Visited 8 times, 1 visit(s) today