Живите мъртви: китайски скачащи вампири

[ad_1]

Подскачащите вампири (джианг ши) са вид немъртви създания, които се срещат в китайския фолклор. Въпреки че китайското му име често се превежда като „китайски скачащ вампир/зомби/призрак”, буквалното му значение е „твърд труп”. Тези същества могат да бъдат идентифицирани по облеклото им – униформата на служител от династията Цин. Освен това, jiang shi е разпознаваем по своята стойка и движение. Ръцете на тези същества са постоянно разперени, очевидно поради строгост mortis, и те скачат, вместо да ходят. В резултат на сковаността на телата им има много начини да превърнете трупа в цзян ши и също толкова начини да ги победите. Тези немъртви същества се появяват в доста китайски филми.

Какво представляват Jiang Shi?

Докато повечето джианг ши споделят един и същи тип облекло, телесна стойка и начин на движение, вариации също съществуват сред тези същества. Например, някои от тези същества изглеждат като нормални хора, докато други са малко по-разложени в резултат на това, че са мъртви за по-дълъг период от време. Други обаче са изобразени с остри зъби, дълги нокти и излъчващи зелен фосфоресциращ блясък. В някои версии на историята се казва, че Джианг Ши може да стане по-силен, като по този начин им позволява да придобият умения като летене и превръщане във вълци.

Китайски вампир. ( Паранормалното кътче )

Как се създава Jiang Shi

Очевидно има много начини мъртвото тяло да се превърне в джианг ши. Например, според една версия на мита, Jiang Shi се създава, когато човек претърпява насилствена смърт, например самоубийство, обесване или удавяне. Такива смърти карат душата да не може да напусне тялото, което води до реанимиран труп.

Друго вярване е, че трупът може да стане цзян ши, ако не му бъде дадено подходящо погребение. Например, ако погребението е отложено след смъртта, мъртвото тяло може да стане неспокойно и да се върне да преследва живите. Друг предполагаем начин трупът да се превърне в джианг ши е, че не успява да се разложи дори след погребение. Трупове, които са били ударени от мълния или прескочени от животно (особено котки), също се казва, че се превръщат в това немъртво създание.

Някаква истина в историята?

Историите за Джианг Ши не са напълно без основа. По време на династията Цин се полагат усилия за връщане на телата на китайски работници, които са починали далеч от дома, обратно на мястото им на раждане. Това беше направено, за да не им омръзне духът.

Изглежда, че е имало и такива, които са се специализирали в тази търговия и са се занимавали с транспортирането на труповете обратно до домовете на техните предци. Твърди се, че тези „шофьори на трупове“, както ги наричат, са превозвали мъртвите през нощта. Ковчезите бяха прикрепени към бамбукови стълбове, които лежаха на раменете на двама мъже. Докато тръгваха по пътя си, бамбуковите пръти се огъват. Погледнато отдалеч, това ще изглежда така, сякаш мъртвите подскачат сами.

Традиционен китайски погребален марш, около 1900 г.

Традиционен китайски погребален марш, около 1900 г. ( Публичен домейн )

От тук започнаха слуховете за реанимирани трупове. Първоначално се предполагаше, че „шофьорите на трупове“ са некроманти, които могат по магически начин да реанимират труповете на мъртвите. Под наблюдението на „шофьорите на трупове“ мъртвите щяха да се връщат вкъщи.

Това беше направено за една нощ, за да се сведе до минимум разпадането на тялото. Освен това пътуването през нощта означаваше, че ще има по-малък шанс да срещнете живите, а срещата с мъртвите се счита за лош късмет. За допълнителна мярка се казва, че свещеник с камбана ръководи шествието, като по този начин предупреждава хората за тяхното приближаване.

Как да победим скачащ вампир

Обикновено се казва, че Jiang Shi излизат през нощта. За да се издържат, както и да станат по-могъщи, цзян ши ще откраднат чи (жизнена сила) на живи жертви. Живите обаче не са напълно беззащитни срещу тези същества. Изглежда има няколко начина да победите jiang shi, те включват:

  • кръвта на черно куче
  • лепкав ориз
  • показвайки му огледало, защото се страхува от неговото отражение
  • пилешки яйца
  • хвърляне на пари на пода (ще спрат да ги преброят)
  • урината на девствено момче
  • задържане на дъх
  • залепвайки даоистки талисман на челото му
  • кука на петел

Илюстрация на Jiang Shi. ( CC BY SA )

През 80-те години на миналия век jiang shi беше популярен обект във филмовата индустрия на Хонконг. Въпреки че тези немъртви често са били представяни като антагонисти, те понякога са били изобразявани като по-човекоподобни, а понякога дори са служили като комично облекчение!

Изображение в горната част: Детайл от илюстрация на Jiang Shi. Източник: CC BY SA

От У Мингрен

Актуализирано на 28 октомври 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 25 times, 1 visit(s) today