„Да бъде светлина!“ – История, наука, факти и събития

[ad_1]Човекът е същество, чийто живот би бил немислим без светлината. Но без нея и физичните й свойства, Вселената като такава едва ли щеше да се осъществи. Ето и няколко от свойствата на “чудото”, което наричаме светлина. 

Според учените, “Да бъде светлина” е повеля, която е можело да се осъществи около 300 000 години след Големия взрив. Преди този момент фотоните на светлината са били възпрепятствани от горещата и гъста “вселенска супа” от елементарни частици, пречещи на свободното движение на носителите на квантовете на светлината.

400–760 нанометра – човешкото око може да възприема електромагнитните излъчвания с дължина на вълната между тези две граници. Това всъщност е явлението, което наричаме светлина. Преминавайки през призма, бялата дневна светлина се разделя на седемте основни цвят в светлинния спектър.

Във водите на тропическите морета и океана се срещат морски организми, надарени с биолуменисценцията. Светимостта на тези микроскопични организми е в пределите 0,1–0,3 лукса, което кара крайбрежните води, където те се струпват, да изглеждат призрачно осветени. Точно толкова е осветеността, която дава Луната по време на пълнолуние.

За секунда върху рецепторите за светлина в човешкото око трябва да попаднат между 50 и 90 фотона, за да виждаме светлината. Ако са по-малко, смятаме, че сме на тъмно.

3,63×1028 лумена. Това е светлинния поток, който генерира Слънцето.

10 000 лукса е максималната осветеност в безоблачен летен ден на открито пространство.

1000 лукса пък е нивото на осветеност в облачен ден. В безлунна нощ осветеността е 0,0002 лукса. Тази тъмнина наричаме “непрогледен мрак”.299 792 458 м/сек е скоростта, с която светлината се движи във вакуум. Според теорията на относителността на Айнщайн, скоростта на предаване на каквито и да е сигнали и информация не може да надвишава скоростта на светлината. С доближаването до светлинна скорост се променя протичането на времето. Ефектът е много добре видим: спътниците на системите за глобално позициониране (GPS) се движат по орбита с висока скорост.

Преди извеждането им на орбита, атомните часовници, които са на борда им и синхронизирането им е от огромно значение за точността на определяне на координатите, нарочно биват “забавяни”. Ако не се извърши тази корекция, всеки ден часовникът им ще избързва с по 38 микросекунди. Може и да изглежда незначителна разлика, но за точното функциониране на GPS е от съществено значение – грешката се изразява в по 10-12 см разминаване на ден в точните координати.

8:32 минути са необходими на излъчената от Слънцето светлина, за да достигне до Земята. Между Земята и Венера светлината пътува между 2:12 до 14:24 минути (в зависимост от взаимното разположение на планетите в даден момент). Това е причината, поради която учените смятат колонизацията на Венера (за разлика от писателите на фантастика) за по-осъществима, отколкото заселването на човек на Марс. Връзките с Марс ще са по-затруднени – времето за пътуване в едната посока на светлината варира между 3:10 и 22:18 минути.

Кривата от поредица точки, съединяваща последователните положения на Слънцето е продължение на една година по небосвода на планетата ни, се нарича аналема. За да се заснеме аналемата, трябва да се направят множество снимки на звездата ни, по едно и също време на денонощието и от една и съща позиция.

Всяка секунда през неголям прозорец в облачен ден “прелитат” около 1024 фотона.

80–90% от енергията, която генерират растенията, се дължат на поглъщането на червения и синия диапазон от светлинния спектър. През есента слънцето започва да не се издига толкова високо над хоризонта. Светлината преминава по-дълъг път през атмосферата, докато достигне до повърхността на Земята, а вследствие на това синята част от спектъра се разсейват повече. Растенията “преминават” към усвояването на енергията, носена от други цветове – листата започват да отразяват червената и жълтата част от спектъра. А когато синият диапазон от спектъра вече е съвсем малко, с напредването на есента и все по-късите периоди на слънчево светене, растенията се освобождават от листата си, които вече не произвеждат достатъчно енергия, необходима дори за собственото им оцеляване.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today