Британският музей, горещият шоколад, самураите и шампоана – свързва ги един човек

[ad_1]

Британският музей е вероятно едно от некоронованите “чудеса” на съвременния свят. За неговото възникване е “виновен” същият човек, на когото дължим освен горещият шоколад, също и думите самурай, шампоан, дзен, акупунктура и т.н.

На 11 януари 1753 година от този свят си отива сър Ханс Слоун. Приживе Слоун е известен естествоизпитател, лекар, колекционер. Пътува много. Увлечен е в събирането на книги, ръкописи и антични предмети от всевъзможни места.

Сър Ханс Слоун “изобретява” горещия шоколад. Докато е в Ямайка местните му поднасят напитка от стритите на прах плодове на какаото. Тъй като на Слоун тази напитка не му била по вкуса, той добавил – колко английско! – мляко. И станал неволен откривател на горещия шоколад. Когато се прибрал в родната си Британия продавал дълги години напитката като лекарство.

сър Ханс Слоун

В края на дните си, сър Слоун завещава колекцията си на крал Джордж II, по чието нареждане пък британският парламент издава указ, с който се поставя началото на това, което днес наричаме Британски музей.

За основа на музея служат колекцията от над 71 000 обекта на сър Слоун, в която влизат към 40 000 печатни книги, 7 000 ръкописа, различни видове хербарии и предмети от античния свят на Рим, Гърция, Египет, Близкия и Далечния Изток. Към тях се добавят и колекциите на Cotton library, Harleian library и Кралската библиотека.

На 15 януари 1759 година, в Montagu House първите зали с експонати са отворени за свободен достъп от широката публика. Едновременно с това е поставено началото и на читалня, в която посетителите на музейната експозиция имат достъп до богата колекция от книги и ръкописи.

Днес в Британския музей се съхраняват над 6 милиона експоната. Те отразяват документираната история на човешката култура – от древността, до наши дни. Книгите (над 7 милиона печатни издания) и ръкописите (повече от 105 хиляди) вече са отделени от музея и са изцяло прехвърлени към Британската библиотека.

Входът в Британския музей е безплатен. Заплаща се посещението само на специално организирани експозиции или мероприятия.

Когато ви се отдаде случай да посетите това чудо, докато се разхождате из залите му, спомнете си, че всичко започва с човека, на когото дължим горещия шоколад.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 9 times, 1 visit(s) today