Вероятно е да има микробен живот на Енцелад

[ad_1]

Напоследък все по-често идват големи новини от космоса. Учените и изследователите изучават задълбочено Марс, откриват нови видове свръхнови и намират сдвоявания на неутронни звезди и черни дупки. Но за останалата част от нас хората няма нищо по-вълнуващо, от възможността за съществуването на живот на други планети.

Досега не сме чували за потвърдени наблюдения на извънземни форми на живот на друга планета, но всъщност може да има признаци на живот близо до Сатурн. Да, любимата планета на много деца (заради нейните пръстени) може да има микроби на една от многото си луни.

Тази новина, която бе публикувана в изданието New Atlas, е резултат от доста интересна разработка. Според доклада на учените, нещо създава метан на Енцелад, една от луните на Сатурн. Метанът е парников газ, който микроорганизмите едновременно разграждат и произвеждат. Нивата на метан на Енцелад са толкова високи, че съвпада с това, което учените биха очаквали от микробите, ако са там.

Енцелад не изглежда като първостепенно място за живот на микроби, предвид ледената му външна повърхност. Точно под този слой обаче е океанска киша с морско дъно с хидротермални отвори. Това водно вещество понякога пробива студената си обвивка с водни струи, подобно на гейзерите, изригващи на Земята.

Допълнителни доказателства идват от космическата сонда „Касини“ на НАСА / ESA / ISA, която е изследвала пръстеновидната планета и нейните луни, за да открие също въглероден диоксид и дихидроген.

И така, какво означава това? Вероятността микробите да са там не е малка. Разбира се, това не е извод, който да е доказан, обяснява Реджис Фериер, съавтор на това изследване, публикувано в Nature Astronomy.

„Очевидно не заключаваме, че животът съществува в океана на Енцелад “, казва Фериер. „По-скоро искахме да разберем колко вероятно е хидротермалните отвори на Енцелад да бъдат обитаеми от подобни на Земята микроорганизми. Много е вероятно това да е така, данните от Касини съвпадат с нашите модели. И биологичната метаногенеза изглежда съвместима с данните. „

Ще трябва да следим какво ще дойде в бъдещите изследвания на нашата винаги интригуваща Слънчева система.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката 

На Марс е имало зона, подходяща за микробен живот

Учени съживиха микроби на 100 милиона години

Чешмяната вода носи повече микроби от тоалетната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 1 times, 1 visit(s) today