Вампир в Ню Орлиънс? Загадъчният случай на Жак и граф Сен Жермен

[ad_1]

Ако вампирите са съществували в съвременната ни епоха, би било лесно да си ги представим в Ню Орлиънс, пълзящи от сенките на криптите в гробището Сейнт Луис или бродящи за жертви в неосветените алеи на френския квартал. В града на полумесеца красотата и тъмнината вървят ръка за ръка и историята стъпва напред, за да се изяви в наши дни. Древните легенди за тези безсмъртни създания са си проправили път към Америка заедно с имигрантите и са се приспособили към новата си земя. Една от най-трайните вампирски легенди в Ню Орлиънс корени в стария европейски фолклор.

Според разказите, някъде в началото на 1900 г. в Ню Орлиънс пристигна мистериозен мъж под името Jacque St. Germain. Красив, елегантен, богат, забавен, екстравагантен, мистериозен и малко любопитен, репутацията му го предшестваше и скоро той беше хит в обществото на Ню Орлиънс.

Енигматичният Конт Сен Жермен.

Енигматичният Конт Сен Жермен. ( Palabras en Libertad)

Ексцентричният Жак Сен Жермен

Твърди се, че ексцентричният Жак Сен Жермен се е настанил в дома, разположен на ул. Роял 1039. Сен Жермен очевидно беше кавалер и доста мъж на дамата, често виждан с красива жена на ръка, докато се разхождаше из френския квартал или се събираше на елегантни места до късно през нощта. Той се радваше да организира сложни вечери за градските социалисти. Неговите партита бяха много очаквани поради тяхната пищна кухня, изискано вино и забавления. Най-радостен обаче беше неговият собствен разговор. Сен Жермен очарова гостите си с истории за Франция, Италия, Африка и дори Египет.

Ursulines Ave & Royal St., Ню Орлиънс.

Ursulines Ave & Royal St., Ню Орлиънс. ( PJV )

Посетителите бяха възхитени и развеселени от красноречивото му разбиране на английския език. Те обаче бяха малко объркани, когато той говори за събития от стотици години в миналото с толкова точни подробности, сякаш самият той е участвал. Много гости отдават малко значение на истината на неговите приказки, просто ги прегръщат за развлечение по време на посещенията му в дома му.

Не след дълго след пристигането си в Ню Орлиънс, Сен Жермен твърди, че е пряк потомък на граф Сен Жермен, близък приятел и слуга на крал Луи XV през 18 век. Твърдението му предизвика скептицизъм, но приликата му с Конт беше необичайна. Голите с орлови очи отбелязаха, че портретите никога не са изобразявали Конт на възраст над четиридесет, същата възраст, на която се е появил Жак Сен Жермен, откакто е пристигнал в Ню Орлиънс.

Слуховете започнаха да се разпространяват в шега, че Жак Сен Жермен всъщност може да бъде самият прочут Конт Сен Жермен, някак безсмъртен и неостаряващ. Жак сякаш се радваше на мистерията, която бе създал около личността си, и нито я потвърди, нито отрече.

Изображение, за което се казва, че представлява граф Сен Жермен.

Изображение, за което се казва, че представлява граф Сен Жермен. ( PJV )

Въпреки че угощаваните партита на Сен Жермен са били много празнувани, домакинът се е наслаждавал на удовлетворението на госта си от предложените празници, без да се причастява, често стоейки отделно от масата, пиейки от пищна чаша, вероятно пълна с вино. По време на вечеря той предложи фантастични спомени за своите приключения за удоволствие на гостите си. Много странният навик да не се яде в собствените си вечери, съчетан със забележителната му прилика с графа Сен Жермен, имаше някои в града, които предполагаха в добро забавление, че може би мистериозният човек всъщност е вампир.

Зловещ обрат на събитията

Тези слухове взеха зловещ обрат няколко месеца след пристигането на Сен Жермен в Ню Орлиънс, когато полицията беше извикана в дома на Сен Жермен, за да разследва обстоятелствата, довели до жена, която привидно падна от галерията му, пълна история по-горе.

Гостът му, жена, за която се говореше, че е била проститутка, всъщност е скочил от балкона му, а не е паднал, както първоначално предполагаха случайни наблюдатели. Докато оцеляла през падането, тя била ужасена. Хората на улицата я заобикаляха и се грижеха за нейните нужди, докато помощта беше закръглена.

Истерична, жената се класира, че е скочила, за да избяга от Сен Жермен, който я е захапал по врата. Тя изкрещя и изхлипа от разказа си, твърдейки, че е успяла да избяга едва когато нападателят й за кратко е бил разсеян от доста силно почукване на вратата му.

Представяне на вампир, който е ухапал някого.

Представяне на вампир, който е ухапал някого. ( CC0)

Жената беше откарана в болницата възможно най-скоро и полицията, подозирайки, че е изпаднала в заблуждение, каза на много известния, заможния и уважаван Сейнт Жермен да не си прави труда да дойде за разпит в този късен час, но по-скоро да посетите полицейския участък сутрин, за да прегледате сметките за вечерта. Полицията беше уверена, че има разумно обяснение за случилото се.

На следващата сутрин Сен Жермен така и не се появи в полицейското управление. Всъщност, за огорчение на всички, той напълно изчезна за една нощ, оставяйки по-голямата част от вещите си зад себе си.

Легендата предполага, че при проникването в дома му полицията е била предпазлива и в голямо очакване на това, което може да срещне. На втория етаж на къщата откриха поредица от отворени, но запушени бутилки вино. При по-внимателно разследване те откриха, че голямата колекция от бутилки са пълни с ужасяваща смес от вино, заедно с големи количества човешка кръв.

Жак Сен Жермен никога повече не е бил виждан. Той изчезна също толкова мистериозно, колкото беше пристигнал. Както може само да си представим, съвременниците му бяха шокирани от този скандал, чувстваха се едновременно предадени и заблудени и вероятно малко разочаровани, че забавлението е приключило.

Жак Сен Жермен или граф Сен Жермен?

Въпросите остават без отговор и тук легендата за Жак Сен Жермен като вампир започва да процъфтява. Дали „графът Сен Жермен от 1700-те е проправил път към Америка?

Социалистите от Ню Орлиънс от 20-ти век отбелязват приликата на Жак Сен Жермен с благородника от 18-ти век граф Сен Жермен и приликите между двамата не свършват дотук. Историите и на двата Сейнт Жермена са тясно паралелни помежду си, въпреки че по-възрастният има много повече писмени материали, в които да потъне зъбите ви. Толкова много мистерия, спекулации и глупости съществуват в писанията около личността на Конт, че понякога човек почти може да го сключи като измислен герой – но поради факта, че много заможни лидери и видни личности от това време отбелязват неговото съществуване.

Граф Сен Жермен.

Граф Сен Жермен. ( Публичен домейн )

Писмо от Хорас Уолпол, 4-ти граф на Оксфорд, до неговия приятел Хорас Ман дава първото неоспоримо позоваване на Сейнт Жермен:

– Странен човек, който се казва с името Конт Сен Жермен. Той беше тук през тези две години и няма да каже кой е или откъде, но изповядва, че не се казва с правилното си име. Той пее, свири на цигулка чудесно, композира, луд е и не е много разумен. Наричат ​​го италианец, испанец, поляк; някой, който се оженил за голямо състояние в Мексико и избягал с бижутата си в Константинопол, свещеник, цигулар, огромен благородник. Принцът на Уелс изпитва към него ненаситно любопитство, но напразно. “

Тъй като няма официални регистри за раждане, истинският произход на граф Сен Жермен е въпрос на известни разногласия сред историците. Изтъкнатият теософ от 19-ти век (клон на окултизма) Изабел Купър-Оукли намеква в книгата си Конт дьо Сен Жермен, Тайната на кралете , че той е роден най-вероятно в Лентмериц в Бохемия в края на 17 век и се твърди, че е най-малкият син на принц Франц-Леополд Рагочи от Трансилвания и принцеса Шарлот Амалия от Хесен-Ванфрид. Поради бурната политическа обстановка по онова време се казва, че като бебе е бил поставен под грижите на последното семейство Медичи Джан Гастоун, за което мнозина предполагат, че е допринесло за много богатото му образование.

След тази публикация много по-късни писатели повтарят неговото начало като Ragoczy като факт. Въпреки това, в много добре проучената работа Comte De Saint Germain, Последният потомък от къщата на Ракочи , авторът Джийн Овъртън Фулър потвърждава, че това е само спекулация.

Портрет на Франциск II Rákóczi (рисуван от Ádám Mányoki).  (Public Domain) Някои учени смятат, че Comte de St. Germain е бил част от „Къщата на Ragoczy“.

Портрет на Франциск II Rákóczi (рисуван от Ádám Mányoki). ( Публичен домейн ) Някои учени смятат, че граф Сен Жермен е бил част от „Къщата на Рагочи“.

Още странни истории за графа Сен Жермен

Отказът на Сен Жермен да даде истинското си име, с изключение на краля на Франция, Луи XV, изглежда показва, че той всъщност защитава някаква кралска къща. Въпреки че през този ден и възрастта е било обичайно да се използват много заглавия, беше крайно необичайно и подозрително да не се отказва истинската самоличност, когато бъде попитан от авторитет. Приемането на неговото присъствие толкова близо до краля също показва, че кралят е доволен от обяснението си за произхода си.

Подобно на Jacque St. преди повече от 500 години.

Конт Сен Жермен, измислен герой от поредицата Outlander, свободно базиран на историческата фигура.

Конт Сен Жермен, измислен герой от поредицата Outlander, свободно базиран на историческата фигура. ( CC BY SA )

Купър-Оукли обяснява, че част от историческото объркване около твърденията на Конт произтича от огромното му използване на различни заглавия, както беше обичайно по онова време, обичай, който се толерира във френското общество, за да се представи, че човек не е просто обикновен човек, а по-скоро идва от някаква служба на краля.

Говори се, че граф Сен Жермен е бил аристократ без професия. Със сигурност обаче той трябва да е спечелил от връзката си с френския крал Луи XV, както и от дипломатическото си участие с други политически лидери. Всъщност способността му да произвежда средства в изобилие, когато е необходимо, го караше да бъде заподозрян, че е шпионин.

Френският крал Луи XV, доверил се на Сейнт, Жермен напълно.  Картина на Морис Куентин дьо Ла Тур (1748)

Френският крал Луи XV, доверил се изцяло на Сен, Жермен. Картина на Морис Куентин дьо Ла Тур (1748). ( Публичен домейн )

Историите също така казват, че граф Сен Жермен е постигнат добре в голямо разнообразие от области. Той беше двусмислен, страхотен музикант, лингвист и забележителен алхимик. Има безброй приказки за него, който утаява диаманти от нищото, или превръща безполезни камъни в скъпоценни бижута, манипулира с метал в злато, фина настройка на несъвършени диаманти в слети шедьоври и създава еликсир на живота, който мнозина в неговите кръгове по това време усещат трябва да е бил отговорен за собствения си младежки вид и здраве.

Може би има само един Сейнт Жермен и той е живял през векове, неостаряващ, без нужда от храна, но любопитната комбинация от вино и човешка кръв, открита в бързо изоставената му къща в Ню Орлиънс.

Конт дьо Сен Жермен и Ричард Шанфрей, главният, който през 70-те години твърди, че е граф.

Конт дьо Сен Жермен и Ричард Шанфрей, главният, който през 70-те години твърди, че е граф. ( PJV )

Горно изображение: Представяне на вампир на художника ( CC0)

От Марита Уюуд Крандъл

За да научите повече за вампирите в Ню Орлиънс, можете да разгледате последната книга на Марита Крандъл “ Ню Орлиънс вампири: история и легенда .

Актуализирано на 28 януари 2021 г.

[ad_2]

Source link