Топ 10 на най- хищните цветя в света

Дали е случайност или е умело подготвен план на природата можем само да гадаем, но като че ли всичко красиво e страховито. Част от флората на планетата са хищните растения, наричани още месоядни. Съществуват около 500 вида такива растения, които виреят на места, бедни на хранителни вещества, като блата и мочурища на всички континенти с изключение на Антарктида.В България са познати около 10 вида растения от този вид.

Зелена стомничка

Това месоядно растение е пред изчезване. Всъщност то е билка и расте в Джорджия, Южна Каролина и други части на САЩ, но поради застрояването на земите растението се е превърнало в изчезващ вид и ако не бъдат взети мерки за опазването му, скоро може да изчезне напълно.

Венерина клопка (Pосянка)/Dionaea muscipula

Дионеята е насекомоядно, хищно растение. Известно като “Венерина клопка за мухи” растението е удивило Чарлс Дарвин, виждайки го за първи път. ”Клопката на Венера” е в състояние да се затвори с невероятно бърза скорост, ако е топло и малко по-бавно, когато е хладно. Родината на растението е малка част от Североизточна Каролина, САЩ, и не може да бъде открито никъде другаде по света, освен в саксия.

Pelican flower (Aristolochia grandiflora)

Това странно, но невероятно красиво растение има огромни листа, вместо цветчета. Аристолохията е широколистно увивно растение, наподобяващо лозата, но колкото и красиво да е, не се доближавайте твърде близо до него, тъй като и то мирише неприятно за хората, но не и за насекомите.

Rafflesia arnoldii – Рафлезия

Рафлезията е хищно растение, хранещо се с насекоми и дребни птици. Среща се в горите на Суматра и Борнео, и се смята за най-голямото цвете в света. Размерите й достигат до метър в диаметър и тегло 11 килограма. Растението се развива напълно за 9-12 месеца. Цветовете живеят само няколко дни и миришат на разлагащ се труп.

Amorphophallus

Съществуват над 150 видя аморфофалуси, като най-големият от тях съвсем резонно е наречен „гигантски”. Но всички, които искат да се полюбуват на огромния аморфофалус трябва да изтърпят неговия силен и определено зловещ мирис (нещо средно между развалена риба и разложено месо), който се усеща по време на цъфтене. Аморфофалусът достига доста голяма височина, като още в първия си цикъл на цъфтеж цветът с формата на стара грамофонна фуния нараства до половин метър. С всеки следващ път цветът става все по-голям. За рекорден в това отношение се счита гигантският аморфофалус, разцъфнал в Германия през 2005 година. Неговата височина е била 294 см. По време на опрашването цветовете не само миришат ужасно, но и се нагряват до 40 градуса.

Hydnora Africana

Hydnora africana расте в Южна Африка. Хиднора Африкана е паразитно растение, което се прикрепя към корените на други растения. Расте под земята и само страховитите цветове, наподобяващи челюсти, се издигат над повърхността. Хищната Хиднора африкана превъзхожда с отвратителния си мирис дори растенията, вонящи на мъртва плът. Цветовете й миришат на фекалии, като причината за това е привличане на торните бръмбари за опрашването.

Rat-Eating Pitcher Plant (Nepenthes attenboroughii)

Това може би е най-странното, но и най-удивителното растение в света. Непентесът се смята за най-голямото хищно растение, способно да храносмила едра плячка. За първи път е намерено в планината Виктория във Филипините и е кръстено на сър Дейвид Атънбъро, всепризнат майстор на филмите за дивата природа.

Flypaper plant (Pinguicula gigantea)

Не се доближавайте твърде близо до това растение, защото няма да можете да избягате. Гигантеята привлича и сграбчва всичко, което се докосне до листата му и веднага започва да процес по храносмилане. Повърхността на растението е покрита с лепкави храносмилателни ензими, които помагат да лови жертвите си – предимно мухи и комари.

Dracunculus vulgaris

Това растение е разпространено на Балканския полуостров, предимно в Гърция и остров Крит, среща се и у нас. То достига на височина до 90 см. Листата са с дължина 20 cm и са разделени на отделни сегменти. Дръжките на листата и стеблата са с кафяви петна, които придават вид на змийска кожа. Прицветникът е с вълнообразен край и дължина до 45 cm. Основните опрашители на вида са предимно бръмбари и по-рядко мухи. Насекомите са привличани от изключително неприятната миризма на разлагащо се месо или развалена риба.

Drosera capensis

Родината на Drosera capensis е Кейп, Южна Африка. Ярките пипала, разположени на листата, отделят лепкав секрет и лесно привличат насекомите. Кацналото насекомо попада в капан на бързо навиващото се на руло листо. Поради малкия си размер, растението е лесно за отглеждане в домашни условия.

инфо:http://www.bg53.com/

Ако ви харесват побликаците споделяйте ги с бутончетата по долу. Така ще спомагате на сайта да се развива и давате възможност и на други да прочетат това което вас ви е впечатлило!

С благодарности otvad.com

Visited 888 times, 1 visit(s) today