Странни бижута от каменна епоха, изработени от човешки зъби, намерени в древен турски град

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Неотдавна археолозите работеха в древния турски град Чаталхьойк, когато се случиха удивителна гледка: Човешки зъби, които бяха модифицирани по странен начин.

Според Ежедневната поща:

„Група археолози откриха три запазени човешки зъба по време на разкопки в неолитния протоград, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

„Зъбите датират от около 6500 г. пр. Н. Е. И два показаха признаци, че са били смилани в конусовидна форма с помощта на микробур, след това пробити, за да могат да бъдат поставени върху връв и използвани като бижута.“

Някои от бижутата за зъби, намерени в Турция (Via Scott Haddow / University of Copenhagen)
Древният град

Въпреки че едва ли е име на домакинство, Чаталхьойк – който се намира в южна Турция – се смята, че е бил един от първите градове в света и е определен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство, Древен произход бележки:

„Той процъфтява от 7000 до 5900 г. пр. Н. Е. И въз основа на оцелелите структури експертите смятат, че това е много егалитарно общество, което в своя пик е било дом на най-малко 8000 жители.

„Чаталхьойк имаше много добре подредено общество и жителите погребаха мъртвите си в града. Изглежда, че намаляващите природни ресурси водят до конфликти и окончателно изоставяне на протограда. “

Talatalhöyük е един от най-ранните примери за гъст градски живот с повече от 8000 жители, живеещи в плътно затворени квартали (чрез Уикипедия)
Зъбни бижута

Първоначално изследователите не бяха сигурни какво да направят от зъбите, които намериха на мястото на копаене, два от които показваха признаци, че са били смлени във форма на конус и след това пробити, за да могат да бъдат поставени на низ като бижу. Смята се, че зъбите са били отстранени след смъртта и са дошли от възрастни на средна възраст, Форбс доклади:

„Техният анализ предполага, че корените на два от зъбите са създадени механично с помощта на конусовидна микробурка. „Перфорацията на човешките зъби беше задача, изпълнявана от хора, които притежаваха необходимите познания за технологични жестове, материални свойства и подходящи комплекти инструменти“, пишат археолозите. Те също така откриха, че поне два от зъбите имат модели на износване, „предполагащи продължителна употреба като орнаменти“. “

Един от зъбите, намерен в Турция (чрез Journal of Archaeological Science)

Предизвикателството беше да се определи как точно са направени зъбите в бижута, според Скот Хеддоу от университета в Копенхаген. Екипът му проведе рентгенографски и макроскопски тестове с надеждата да докаже дали дупките в зъбите са създадени от човека или резултат от някакъв естествен процес.

Когато резултатите от тези тестове се върнаха, Хедоу и неговите колеги изследователи бяха изумени да разберат, че зъбите наистина са били променени от хората:

„Дупките„ бяха с форма на пясъчен часовник – в съответствие с биконичното пробиване “и бяха ясно модифицирани, съобщава Научен сигнал. Биконичното пробиване се отнася, когато занаятчията пробива дупка както от горната, така и от долната част на даден предмет. Републиката заявява, че „тренировъчната работа вероятно е била извършена от обучени специалисти, които са разбрали работата“.

Групата изследователи вярва, че техните проби са най-ранният пример за изкуствено модифицирани човешки зъби в региона (Via Scott Haddow / University of Copenhagen)
“Мазен блясък”

Зъбите също бяха покрити с „мазен блясък“, което показва, че са били в контакт с някакъв вид мек материал, като текстил:

„Това може да е и резултат от излагане на човешка плът. Въпреки това, когато става въпрос за третия зъб, отворът може да е резултат от кухина, а не от модификация на неолитен майстор.

„Наличието на умишлено пробити дупки би предполагало, че зъбите са нанизани на парчета струна. Това и доказателствата, че са били в контакт с кожа или материал, предполагат, че са носени от хора. Изглеждаше, че кътниците от каменната ера се носят като висулки и мъниста. ”

Ясно е, че можем да предположим, че древните хора не са имали начин да се грижат за зъбите си. Не се вярва, че е имало някакъв режим на здраве на зъбите за тези, които са живели преди хиляди години. Така че може би хората са решили да се възползват максимално от лошата ситуация, като превърнат изхвърлените зъби в нещо декоративно.

Но изследователите също така предполагат, че носенето на зъби може да е имало по-малко практична и по-духовна цел:

„Взети заедно, тези наблюдения се противопоставят единствено на естетическа цел за практиката на модифициране на зъбите, наблюдавана в talatalhöyük“, пишат изследователите.

„„ По-скоро тези материални избори – и тяхната рядкост като цяло – предполагат по-дълбока символична стойност, чието пълно значение в момента не може да бъде оценено напълно “.“

Ето още за древния град Чаталхьойк:


Препоръчано изображение Via Scott Haddow / Университет на Копенхаген

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today