Революционерът в двигателостроенето. Рудолф Дизел

[ad_1]

Рудолф Дизел се ражда на 18 март 1858 година. Родителите му са немци, но Рудолф се ражда в Париж, където баща му издържа семейството си като подвързва книги. Дизел започва да учи в Германия, където завършва училище, а после Политехническото училище в Аугсбург. След това е поканен във Висшето техническо училище в Мюнхен, което завършва през 1880 година. На изпитите за дипломирането си постига най-високият успех в цялата история на училището.

На 28 февруари 1892 година Рудолф Дизел получава патент за “Работен процес и начин за изработване на едноцилиндрови и многоцилиндрови двигатели”. Тази дата се приема за “рожден ден” на дизеловите двигатели, които днес просто наричаме “дизели”. През 1893 година Дизел започва да разработва новия двигател. Работи със специалисти от машиностроителния завод в Аугсбург, а финансирането за начинанието му осигуряват компании на Фридрих Круп и братята Зулцер.

Първият работещ двигател Дизел произвежда през 1897 година. Мощността му е 20 конски сили при 172 оборота в минута. Машината тежи 5 тона и има КПД от 28%. 

По последния показател двигателят превъзхожда моделите на Отто, които са с 20% КПД. Спрямо парните турбини на корабите, които са с КПД от 12 %, творението на Дизел е много по-добро и поради това предизвика интерес сред промишлените среди. Двигателят на Дизел е приет с въодушевление и достойно оценен в много страни по света.

На 1 януари 1898 година Рудолф Дизел отваря свой собствен завод за производство на дизелови двигатели. Бизнесът му се развива успешно. Първият кораб с дизелов двигател е пуснат на вода през 1903 година, а пет години по-късно е произведен и първият дизелов двигател с малки размери. Следват първият камион с първият локомотив, задвижвани от дизелови агрегати.

През 1936 година на пазара излиза първият сериен лек автомобил, задвижван от дизелов двигател (Мерцедес-Бенц-260D).

На 29 септември 1913 година Рудолф Дизел се качва на борда на ферибота “Дрезден”, за да пътува от Антверпен за Лондон, където трябва да присъства на откриването на нов завод на компания, която произвежда двигатели по негови разработки. След вечерята се отправя към каютата си и повече никой не го вижда. След няколко седмици немски рибари предават в полицията два пръстена, които са свалили от тяло на добре облечен мъж, на когото попадат в морето. Според морските традиции, откритото от тях тяло оставят във водата. Синът на Рудолф Дизел разпознава пръстените и заявява, че са принадлежали на баща му. Една от версиите за гибелта му е самоубийство, но точните обстоятелства и причините за смъртта му остават неизяснени.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today