Огромните коронарни дупки на Слънцето могат да повторят Карингтонските събития

image (1)

Неотдавнашната особено мощна геомагнитна буря, предизвикана от на пръв поглед незначително изригване от  клас Х, застави  учените да си спомнят за това, че  събития, сравними с „Карингтонските“  се случват циклично, на всеки 150 години, но този срок е изтекъл и е просрочен с  5 години.

Може би ние сме на прага на повторение на „Kaрингтонските събития“, но последствията ще бъдат далче по-катастрофални.

През 1859 г. астрономът Ричард Карингтън, по името на който по-късно е наречен инцидента,  открива  странни петна по слънцето. Огромните затъмнения  върху неговата повърхност са с невероятни размери, и няколко часа след откриването им започват да се виждат с невъоръжено око.

След кратко време, тези петна се  превръщат  в две  огромни кълба, които  дори затъмняват Слънцето, а после изчезват. Карингтон  предполага, че на повърхността на нашата звезда са станали  две огромни слънчеви изригвания, две мега експлозии,  и той не греши.

След 17 часа нощта над Америка се превръща в ден  – появява се  светлина от зелени и червени сияния. Изглежда, че градът е обхванат от  огън. Сияния  над главите си наблюдават в  Куба, Ямайка, Хавай, където никога преди не са виждали подобно нещо.

В Северна Америка внезапно спира електроенергията, изгарят всички телеграфно устройства  и всички други електроуреди. Първите магнитометри, които тогава са  единици , също се повреждат. От телеграфните апарати хвърчат искри, палят хартията и изгарят телеграфистите. Феноменът от далечната  есенна нощ през 1859 г. ще остане завинаги в историята като първия  масивен  плазмен удар, наречен Kарингтонските събития.

Какво би се  случило в наше  време

Слънчевите изригвания се дължат на смесването на газове. Понякога светилото ги  изстрелва в космоса. От повърхността му излитат десетки милиарди тонове разтопена плазма. Тези сгъстявани се носят към Земята със скорост от  милиони километри в час. А освен това се самоускоряват. Ударът  поема магнитното поле на планетата.

Първоначално хората ще могат да видят сияния,  подобни на полярните,  но в  пъти по-ярки. След това ще се повредят  всички електроенергийни системи,  трансформатори. Най-уязвимите елементи са трансформаторите. Те бързо ще  прегреят и ще  се стопят. Експертите смятат, че само в САЩ,  90 секунди след удара, ще  изгорят  300 ключови трансформатори. И без ток ще останат повече от 130 милиона души.

2

Никой няма да умре, а  ефектите на слънчевата атака няма да са непосредствено очевидни. Но ще спре питейната вода, бензиностанциите ще спрат, както и  петролопроводи и газопроводи. Автономните  електрически системи в болниците ще  работят  в продължение на три дни, след това и те ще спрат. Ще  спрат работа хладилниците за съхранение на продукти. В резултат на това, според експертите, в рамките на една година милиони хора ще умрат поради косвените ефекти от парализата на икономиката.

Такава магнитна буря е имало през 1859 г. Но тогава  промишлеността  току-що започва да се развива, и затова светът не претърпява големи загуби. Сега човечеството е по-уязвими. Достатъчно е да се припомнят  последиците от една по-слаба буря: през 1989 г. една скромна по мащаб слънчева буря потопи в мрак канадската провинция Квебек, 6 милиона души  останаха без електричество в продължение на 9 часа.

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 166 times, 1 visit(s) today