Най-странните ГМО животни и растения

Светещи в тъмното котки? Може да звучи като фантастика, но е реалност от години. Зеле, което произвежда отрова на скорпион? Също го има. А следващият път, когато отидете за ваксина, докторът може да ви даде банан.

Тези и още много други генетично модифицирани организми съществуват днес, защото тяхната ДНК е била изменена и комбинирана с друга ДНК, за да се създадат напълно нови гени. Може да не го осъзнавате, но много от тези ГМО са част от ежедневието ви и вашата диета. Днес, 45% от царевицата и 85% от соята в САЩ са генетично изменени, а около 75% от преработената храна в магазините съдържа ГМО съставки.

Това са някои от най-странните генетично модифицираните растения и животни, които вече са реалност – а ни предстои да видим още много.

1. Светещи в тъмното котки

Най-странните ГМО животни и растения

През 2007г, учени от Южна Корея измениха ДНК на котка, за да я накарат да свети в тъмното, а после взеха същата ДНК и я използваха, за да клонират други котки от нея.

Специалистите са взели кожни клетки от турски ангорски котки и са използвали вирус, за да вкарат в тях генетични инструкции за производството на червен флуоресцентен протеин. След това инжектирали генно изменените ядра в яйцеклетките за клониране, а клонираните ембриони имплантирали обратно в котки донори.

Защо са ни домашни любимци, светещи като нощни лампи? Учените казват, че способността да създават животни с флуоресцентни протеини ще им позволи изкуствено да създават и животни с човешки генетични заболявания.

2. Енвиропрасе

Най-странните ГМО животни и растения

Енвиропрасето е прасе, което е генетично модифицирано да преработва по-добре фосфор. Кравешката тор е богата на фитат, форма на фосфора, затова когато фермерите я използват, химикалът прониква във водните басейни и стимулира растежа на водораслите, които пък използват всички кислород от водата и убиват морската фауна.

По тази причина учените добавили E. Coli бактерия и ДНК от мишка в ембрион на прасе. Модификацията понижава отделяния от прасето фосфор с до 70%.

Visited 224 times, 1 visit(s) today