Най-футуристичните сгради в света

Може би се чудите дали някога ще видим сгради като във фантастичните филми – съоръжения с онзи футуристичен архитектурен дизайн характеризиращ епохата на едно непознато технологичното бъдеще. Благодарение на науката, през последното столетие технологиите се развиваха прогресивно, а това даде отражение и на строителната мисъл и постижения – по света се появиха ултрамодерни сгради, някои напомнящи именно за сюжети от научно фантастични филми. Такива здания бързо се превръщат в горещи точки за туристите от цял свят. На внимание ви представяме някои актуални сгради заслужаващи внимание:

Galaxy Soho – Пекин, Китай

Galaxy Soho - Пекин, Китай

Архитект: Заха Хадид

Galaxy Soho – това е името на сградата на мола в Пекин, която отвори врати през 2012-а г. В нея се простират повече от 328 000 кв.м офиси и магазини. Сградата се състои от четири основни елемента свързани помежду си със, както ги наричат, небесни мостове и площадки изработени от алуминий, мрамор, стъкло и стомана. Флуидните и естествени форми на сградата са вдъхновение от природата.

Музеят в Ордос – Китай

Музеят в Ордос - Китай

Архитект: MAD Company

Металният екстериор и неправилната форма на музея рязко контрастират с пейзажа на пустинята Гоби. Сградата е дело на пекинска строителна компания „MAD“, които са прочути със своя футуристичен дизайн и нестандартни проекти. Музеят всъщност е първият архитектурен паметник, открит през 2012-а за новопоявилият се град Ордос.

Водният диск – Дубай

Водният диск - Дубай

Архитект: Deep Ocean Technology

Фирмата изпълнител твърди, че хотелът ще е „под и над всички познати стандарти“ – закачливият слоган всъщност има смисъл особено като се има предвид, че половината хотел ще е потопен на повече от 10 метра под водата. Water Discus Hotel има два основни диска – един над водата и един по водата. Това ще позволи на гостите да се насладят на дълбоководни приключения докато се чувстват удобно в хотелския климат. Двете части са свързани помежду си с вертикален стълб, в който са поместени асансьорът и стълбището.

Водният диск - Дубай-2

Потопеният диск разполага с подводен бар и 22 звукоизолирани стаи с тиха и приказна гледка към подводният свят на океана. Основна атракция, както може би се досещате, се състои в подводн центърът за гмуркане. Дубайският холдинг „Dubai World“ ще се погрижи проектът да бъде осъществен максимално бързо.

Проектът „Едем“ [Проект Рай] – Великобритания

Проектът Едем - Великобритания

Архитект Тим Смит | Никълъс Гримшоу | Антъни Хант и др.

Проект Рай [The Eden Project] е ботаническа градина в графство Корнуол, Обединеното кралство. Комплексът включва две оранжерии, всяка съставена от няколко геодезически купола, в които са събрани растения от цял свят.

Общата покрита площ е 22 000 кв.м. В куполите са създадени биоми, характерни за влажните тропически зони и средиземноморския регион. Комплексът е разположен върху рекултивирана територия на изоставена каолинова кариера. Отдалечен е от град Сент-Блейзи на 1,5 км и на 4,8 км от Сент-Остел, най-големият град в графство Корнуол. Куполите са изработени от стоманена конструкция, образуваща стотици остъклени шестоъгълници, плюс няколко петоъгълника.

Биосфера Монреал – Канада

Биосфера Монреал - Канада

Архитект: Бъкминстър Фулър

Биосферата в Монреал е резерват посветен на околната среда. Структурата е използвана в епизод от серийния филм Battlestar Galactica. Структурата образува клетки от стомана, с диаметър от 76 метра и височина от 62 метра. Сложната многоъгълна форма на елементите спомага за регулиране на температурата във сферата. Сградата има 37 метров ескалатор – някога най-дългият за времето си. Днес сградата е музей на околната среда.

Музей на съвременното изкуство – Рио де Жанейро, Бразилия

Niemeyer Museum of Contemporary Arts

Архитект: Оскар Нимайер | Бруно Контарини

Сградата е проектирана от арх. Оскар Нимайер с помощта на строителния инженер Бруно Контарини. Височината й е 16 метра, разпределена между три етажа, а куполът е с диаметър от 50 метра. Музеят е проектиран върху басейн с отразяваща повърхност с площ от 817 кв.м, който обгръща цилиндричната основа „като цвете“. Главният подход представлява широка извита рампа, водеща към експозиционната зала.     

Apple Compus 2 – Купертино, Калифорния, САЩ

Apple Compus 2 - Купертино, Калифорния, САЩ

Архитект: Foster

Властите в Купертино, щата Калифорния, одобриха проекта за построяване на нова централа на технологичния гигант Apple – Apple Campus 2. Изграждането на централата ще струва 5 млрд. долара, според информация на в. „Мъркюри нюз“. Високата цена на проекта е свързана с разходите за вътрешно оформление на помещенията, като в дизайна и интериора ще бъдат въплътени много идеи на покойния основател на компанията Стив Джобс.

Архитектурната концепция, според замисъла на Джобс, трябва да напомня „току-що приземил се космически кораб“. Във вътрешната открита площ и около сградата ще се разпростре огромен парк снад 300 вида дървета. Според проекта на Джобс за вътрешните работи специалистите трябва да използват само сърцевината на особена разновидност клен. В Германия пък се изготвят 6 кв. км огънато стъкло за оформяне на прозорците. Подът ще бъде декориран с шлифована каменна мозайка, а таванът ще бъде бетонен и полиран. Освен научни лаборатории в сградата ще има спортна зала и подземен паркинг. Новият кампус ще се захранва най-вече от слънчеви панели и възобновяеми енергийни източници.

„Смятам, че имаме шанс да изградим най-добрата офис сграда в света“, каза Стив Джобс по време на разкриването на проекта през юни 2011. Строежът на новата централа на Apple, в която се очаква да работят 12 000 служители, ще завърши през 2016 година.

Паметникът на Бузлуджа – България

Чинията на Бузлуджа - България

Архитект: Георги Стоилов

Паметникът на Бузлуджа [Дом-паметник на партията] е популярното име на най-големия идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото му име връх Бузлуджа, в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971.

Чинията на Бузлуджа - България - интериор

Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев, а автор на архитектурния проект е Георги Стоилов.

Чинията на Бузлуджа - България - интериор-2

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с височина 12 m. Тържествената зала е с диаметър 42 m и височина 14,5 m и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 m?. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци, между които Димитър Киров, Величко Минеков и Валентин Старчев. 3-те стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски.

Ако ви харесват побликаците споделяйте ги с бутончетата по долу. Така ще спомагате на сайта да се развива и давате възможност и на други да прочетат това което вас ви е впечатлило!

С благодарности otvad.com

Visited 260 times, 1 visit(s) today