Home СВЯТ Мумия на 4000 години помогна за решаване на вековна мистерия

Мумия на 4000 години помогна за решаване на вековна мистерия

by admin


Снимка: megavselena.bg

Екип от криминалисти е успял да извлече ДНК от 4000-годишна мумия и тяхната находка е разгадала вековна мистерия на разграбената й гробница.

При това египетската мумия не е напълно запазен труп, а по-скоро обезглавена, осакатена, обвита с бинт глава, която археолозите откриват върху ковчег, когато разкопават гробница през 1915 г. И именно това беше източникът на мистерията.

Както обясниха изследователите в статия, публикувана в списание Genes, гробницата принадлежи на египетски губернатор от Средното царство на име Джехутинахт. Но по времето, когато съвременните учени намират гробницата, тя била опустошена и ограбена в древността. В статия, описваща откритието The New York Times съобщава, че обирджиите са запалили мястото, „за да прикрият следите си“.

От обитателите на гробницата остава само разчленен торс в единия ъгъл и глава, поставена върху ковчега на Джехутинахт. Повече от сто години изследователите се чудят и не са съгласни дали тези мумифицирани останки принадлежат на самия Джехутинахт или на съпругата му.

Задълбочавайки мистерията, главата е била променена по време на процеса на мумифициране, като няколко кости са били отстранени от челюстта и бузата в опит да дадат възможност на починалия да яде и пие в отвъдното, съобщава Times. Тези кости може да са предлагали улики дали тялото е мъжко или женско.

Тогава остава ДНК анализ. Но извличането на ДНК от древните египетски мумии, след векове в гореща среда, влошаваща ДНК, никога преди не е било постигано. The Times съобщава, че по-ранните опити са се провалили или са довели до замърсени резултати.

И все пак криминалистите от ФБР опитват да извлекат ДНК от странната мумия. Те имат достъп, защото главата, заедно с много артефакти от гробницата, отдавна са стигнали до Бостънския музей на изящните изкуства. (Изпращането на артефакти извън Египет днес би било незаконно според египетското законодателство.) Те извличат от главата „в девствено състояние“ още през 2009 г. 105 милиграма (0,004 унции) зъбен прах. След което излагат праха на течна смес, предназначена да копира и усили съществуващата ДНК.

Така те откриват, че тя идва от биологичен мъж. С други думи, главата най-вероятно е принадлежала на Джехутинахт, а не на съпругата му. Екип от Министерството на националната сигурност, работещ с по-малка проба от зъбен прах, по-късно потвърди резултатите. И в двата случая ДНК е повредена, което показва, че произхожда от древната мумия, а не от съвременното замърсяване.

Интересното е, че част от мистерията остава, не е ясно на кой Джехутинахт е принадлежала главата (и гробницата). Двама губернатори с това име са управлявали район, наречен Харе Ном и, както изследователите писаха, „макар да споделят едно и също име (което означава, че Тот [основното местно божество] е Силен), няма доказателства, че са били свързани.“

източник: megavselena.bg

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

Тайнствена мумия на Хуманоида Атакама

В този булченски магазин мумия рекламира роклите

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

 

Последвайте ни във FacebookSource link

(Visited 5 times, 1 visits today)
Да го споделим с приятели 🙂

Related Articles