Изследователите намират едно от последните огърлици, изработени от неандерталци с участието на орлови щифтове

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Разкопка в пещера, окупирана от неандерталци в Испания, разкри това, което се смята за последната огърлица, правена някога от нашите далечни братовчеди, в която има орелови лапи, които имат символично значение и стойност.

Преди около 40 000 години неандерталци са се разхождали из Иберийския полуостров и са окупирали пещери близо до брега на Средиземно море. Една такава пещера, известна като пещерата Форадада, се намира в провинция Валенсия, малко на повече от две мили от морето.

Пещерата Форадада в Испания, където са живели неандерталци и където екипът е намерил орлови копчета, използвани за направата на последните неандерталски колиета. Изображение чрез Научен напредък.
Пещера Форадада отвътре. Изображение чрез Научен напредък.

Разкопките там продължават от 70-те години на миналия век. Но през 2010 г. изследователите откриха нещо необикновено. Те открили пълен скелет на неандерталците, най-пълният, откриван някога на Иберийския полуостров.

Близо до края на своето съществуване, последните неандерталци в Европа са били част от шателперронската култура (CP), време, когато хоминидните видове са изработвали отличителни режещи инструменти и са влизали в контакт с Homo sapiens, известен също като съвременните хора.

Неандерталски режещи инструменти, характерни за Шателперроновата култура. Изображение чрез Научен напредък.

По време на неотдавнашни разкопки изследователите направиха още едно завладяващо откритие, което хвърля още повече светлина върху този период от историята и културата на неандерталците под формата на орлови коги, които може да са били използвани за изработване на бижута или орнаменти, символизиращи статуса.

Според изследването, публикувано през Научен напредък:

Доказателствата за символичното поведение на неандерталците при използването на лични орнаменти са относително оскъдни. Сред малкото документирани орнаменти най-често се записват орлови копчета, които вероятно са били използвани като висулки.

Изглежда, че този феномен е съсредоточен в специфична област от Южна Европа в продължение на 80 хиляди години. Тук представяме анализа на една фаланга на педала на орела, възстановена от шателперроновия слой на пещерата Форадада (Испания).

Нашите изследвания разширяват известния географски и времеви диапазон на това символично поведение, като предоставят първата документация за използването му сред иберийските популации, както и за най-старата му употреба на полуострова.

Повтарящата се поява на големи хищници на хищници през средния палеолит, включително тяхното присъствие сред последните неандерталски популации, повдига въпроса за оцеляването на някои културни елементи от средния палеолит в преходните средни към горните палеолитни групи и след това.

Въз основа на белезите, направени върху костите, изследователите вярват, че орлевите кокоши са подредени като огърлица, което го прави едно от последните бижута, направени от неандерталци, преди да изчезнат.

Свързани: Изследователите казват, че ултравиолетовото лъчение, причинено от полярно изместване, може да е премахнало неандерталците

Отпечатъци, нарязани на орлови лапи от неандерталци, могат да се видят на видно място в тази поредица от изображения. Изображение чрез Научен напредък.

„Това би било последното колие, направено от неандерталците“, заяви изследователят на Института за еволюция в Африка Антонио Родригес-Идалго в прессъобщение от университета в Барселона. „Неандерталците са използвали орлови талони като символични елементи, вероятно като висулки с огърлици, от началото на средата на палеолита.“

Проучването описва подробно маркировката, намерена на няколко орелови копчета.

Фалангата има 12 отрязани следи от дорзалната страна на диафизата, които се появяват по приблизително две трети от общата дължина на фалангата. Повечето разфасовки са ориентирани косо към главната ос на костта, вариращи от проксималната епифиза до дисталния край на костта.

Тези стрии се намират ориентирани паралелно помежду си. Всички тези наклонени разрези са дълбоки и представят както съставени стрии, така и свързания с тях раменен ефект толкова дълбоки, колкото основната бразда като тези, произведени от ретуширани каменни инструменти. Може да се наблюдава допълнителен разрез, представен косо ориентиран с надлъжна тенденция.

Тази последна марка е по-повърхностна от предишните марки и наслагва всички други разрези. Наблюдаваните 12 разреза са със средна дължина 3,67 мм и ширина 0,23 мм. Може да се наблюдава общо увеличение на ъгъла на отваряне на всеки жлеб, докато подобен модел се наблюдава чрез намаляване на дълбочината на всеки профил по жлеба.

Минали находки от орелови копити в Южна Европа, като тези, открити в пещерата Мандрин, подкрепят това ново откритие в пещерата Форадада, както и предишно проучване през 2015 г. на няколко полирани орелови памука, открити в началото на 20 век.

Отрязващите следи по ореловите нокти, открити в пещерата Мандрин в Южна Европа, подкрепят скорошната находка. Изображение чрез Wikimedia.

Изследователите също се съгласяват, че ореловите копчета, наред с ноктите от различни видове птици, са били използвани като форма на комуникация.

Текущите заключения относно копчетата, интерпретирани като орнаменти, ги подчертават като „оцелели следи от древна човешка комуникация“ и точно поради това, копчетата на различни птици с различен външен вид и поведение могат да предават различни съобщения за самоличността на носителя. За разлика от това, тези архаични популации може да не са имали нужда от таксономично разграничаване на големите видове хищници, независимо дали биха могли или не.

Екипът обаче посочи, че хипотезата, че тези копчета са били използвани като украшения, е изследвана с повишено внимание, тъй като е трудно да се знае със сигурност какво точно са означавали тези копчета за неандерталците или за какво са били използвани. Но те твърдят, че от техните изследвания става ясно, че символичното използване на орелови зъби от неандерталците е било традиция в продължение на хиляди години и различните размери може да са помогнали на отделните групи да се разпознаят. Подобно е на начина, по който ранните хора са използвали морските черупки като украшения и огърлици, само неандерталската употреба на орелови коги предхожда употребата на миди в Африка и Леванта.

Въпреки че изследователите са склонни да се съгласят относно символичния характер на копчетата, тяхното определяне на тези елементи като лични украшения е изследвано с предпазливост. Повечето се застъпват за определянето на копчетата като „предполагаеми орнаменти“, докато други са предпочели да посочат тези находки директно като пример за „неандерталски бижута“.

Приемайки използването на копчета като лични украшения, това може да се счита за традиция, която предшества всяка друга проява на символика сред неандерталците, особено тези, в които раковини играят централна роля. Ако не, тази проява също води до важни последици за появата на символизъм и поведенческа модерност, въпреки че е необходимо допълнително проучване, за да се установи функционалността зад тези обекти.

Независимо дали кокошките са висяли „мъниста“, част от огърлици, обеци или други елементи, за които няма текущи паралели, случаят с Форадада показва символичното използване на копчетата като добре вкоренена традиция сред неандерталците от южна Европа за повече от 80 хилядолетия.

Освен това, нашето изследване предполага наличието на обща културна територия, в която значението, предадено от тези големи копчета за хищници, вероятно би могло да бъде разпознато от лица от различни групи. Към днешна дата пълното отсъствие на експлоатация на талон на хищници в африканския палеолитен архив ни принуждава да се запитаме за посоката на културните взаимодействия между неандерталците и съвременните хора.

Екипът също така успя да идентифицира копчетата като принадлежащи на иберийския или испанския императорски орел или близък роднина, като по този начин допринесе за еволюционната история на орела.

Образците на Форадада могат да допринесат за нашите познания за еволюционната история на имперските орли. Ако образците, представени в тази статия, принадлежат на A. adalberti или техен предшественик, тогава те биха били най-старата регистрирана находка на вида досега. Ако тези останки принадлежат към вида A. heliaca, тогава това би било първата поява на този вид във фосилните регистри на Иберия (за целия кватернер, плейстоцен или холоцен).

Испанският императорски орел е бил ценен от неандерталците заради своите щифтове. Изображение чрез Wikimedia.

И не само неандерталците са изработвали огърлици от орелови копчета. Хората продължават тази неандерталска традиция, като изработват бижута с помощта на нокти, но също така с мечи нокти и зъби и нокти на много различни животни. Някои от най-добрите примери за това се намират в индианската култура.

Излишно е да се споменава, че това е изключителна находка, която само добавя към доказателствата, че неандерталската култура е по-сложна, отколкото сме вярвали досега, като същевременно предоставя нова информация за тях с допълнителния бонус от нови знания за еволюцията на имперските орли. Това е находката, която учените мечтаят да направят.

Свързани: Неандерталците са използвали и рециклирали древно лепило, направено с помощта на огън за конструиране на инструменти


Препоръчано изображение: PLOS

[ad_2]

Source link

Visited 20 times, 1 visit(s) today