И котката подгони мишката. „Рождения ден“ на „Том и Джери“ (видео)

[ad_1]

През 1940 година Уилям Хана и Джоузеф Барбера създават прочутия анимационен сериал за приключенията на котарака Том и мишката Джери. Година по-късно двамата основават компанията Хана-Барбера Пръдакшънс. Героите им Том и Джери за пръв път са показани на екран на 20 февруари 1940 година.

Сюжетът на повечето серии в анимацията е фокусиран върху неуспешните опити на котарака Том да хване мишката. Не липсват, разбира се, всевъзможни разрушения и травмиращи ситуации, които са следствие от лудата гоненица между двамата герои, и каквито могат да се случат само в света на анимационните герои. Но в няколко от сериите двамата герои си съжителстват съвсем мирно и кротко, затова и остава неясна причината, поради която Том постоянно се впуска в преследване на Джери.

Том – тъмно син антропоморфен котарак, всъщност за пръв път се появява под името Джаспър. Затова мнозина си мислят, че Джаспър е фамилията на Том. Котаракът има една основна мисия в живота – да преследва мишката Джери и да сътворява всевъзможни капани за да я залови, но много често сам попада в тях.
Изначално Том няма намерение да изяде Джери. Между двамата тече нескончаема надпревара, изпъстрена с много „дуели“. Понякога забравят за враждата помежду си и се държат като най-големи приятели. Том е кибритлия, но в същото време е и раним котарак, който се опитва да слуша стопанката си. Изобщо, той води живот, който е едновременно подчинен на „правилата за поведение“ на домашна и улична котка.

Джери (цялото му име е Джралд Маус) пък е кафява антропоморфна мишка. В началото е известен като Мишока или Джинкс. Ролята му в анимационния сериал е да бъде постоянна мишена за различни гоненици с котарака Том. Мишката си е мишка, затова и постоянно се опитва да сътвори някаква пакост. В моментите, когато не се налага да бяга от Том, Джери води независим и приспособенчески живот, стараейки се да натрупа колкото се може хранителни запази, отмъкнати от хладилника в кухнята.

Анимационният сериал е създаден в холивудската студия MGM от 1940 година до закриването на анимационния ѝ отдел през 1958 година. През 1961 година MGM продава правата за производство на анимацията на пражката студия Рембранд Филмс, която се ръководи от Джин Дейч. Рембранд Филмс пуска 13 нови епизода, които обаче единодушно са окачествени като най-слабите в сериала.

През 1963 година производството на сериала се връща отново в Холивуд, в студията на Чък Джонс „Сиб Тауър 12“ и до 1967 година анимациите се създават там. По-късно Том и Джери се появяват отново в анимационен сериал, създаден от Хана-Барбера (1975-1977; 1990-1993) и Филмейшън Студиос (1980-1982).

Но най-добри си остават оригиналните серии на анимацията, създадени от Хана-Барбера в периода 1940-1958 година. Те са получили признанието на публиката, а също са отличени и със седем награди Оскар.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today